Cinsel ilişki sırasında vajinada yırtılma oluşması tedavisi

Vajina duvarının yırtık şeklinde deforme olmasının farklı nedenleri vardır. Normal doğumlar, kürtaj ve benzeri cerrahiler, tekrarlayan enfeksiyonlar ve cinsel ilişki, vajina yırtıklarının başlıca nedenleri arasında yer alır. Peki vajinada yırtık nasıl anlaşılır? Vajinada yırtık; şekline ve şiddetine bağlı olarak bazı sinyallerle uyarı verir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz: - Bıçak saplanması gibi keskin bir ağrı ve acı. (Ağrılar yırtığın derecesine bağlı olarak; hafif, orta veya şiddetli olabilir). - Tuvalet ihtiyacı giderilirken ıkınmaya bağlı ortaya çıkan ağrılar - İdrar yaparken yanma - Cinsel ilişki esnasında acı - Cinsel ilişki esnasında kanama - Akıntı ve kaşıntı sorunu

Cinsel ilişki sırasında vajinada yırtılma oluşması tedavisi

Cinsel İlişki Sırasında Vajinada Yırtılma Oluşması Tedavisi

Vajina duvarının yırtık şeklinde deforme olmasının farklı nedenleri vardır. Normal doğumlar, kürtaj ve benzeri cerrahiler, tekrarlayan enfeksiyonlar ve cinsel ilişki, vajina yırtıklarının başlıca nedenleri arasında yer alır. Peki vajinada yırtık nasıl anlaşılır?
Vajinada yırtık; şekline ve şiddetine bağlı olarak bazı sinyallerle uyarı verir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
- Bıçak saplanması gibi keskin bir ağrı ve acı. (Ağrılar yırtığın derecesine bağlı olarak; hafif, orta veya şiddetli olabilir).
- Tuvalet ihtiyacı giderilirken ıkınmaya bağlı ortaya çıkan ağrılar
- İdrar yaparken yanma
- Cinsel ilişki esnasında acı
- Cinsel ilişki esnasında kanama
- Akıntı ve kaşıntı sorunu
Bu semptomlar vajinal yırtıklara işaret ediyor olabilir. Vajinada yırtılma problemi, normal doğumların hemen hemen kaçınılmaz sonuçlarından bir tanesidir. Vajinal yırtık tedavisi için bazen cerrahi müdahaleler gerekebilir. Doğum sonrası meydana gelen minimal düzeyde yırtıkların kendiliğinden düzelme ihtimalleri vardır. Ancak fizyolojik sorunlara da yol açan büyük boyutlu yırtıkların cerrahi olarak onarılması gerekir.
Vajina Dudak Kenarı Yırtılması Neden Olur?
İlk doğum tecrübesini yaşayacak anne adaylarının hazırlıklı olması gereken konulardan bir tanesi de; vajina ve komşu dokularda yırtık oluşumudur. İlk doğum, vajinanın yeterince esnek olmaması sebebiyle yırtıklar için tetikleyici unsurdur. Vajinada yırtık nasıl anlaşılır diye soran anne adayları, doğum sonrası az önce bahsettiğimiz semptomların varlığını gözlemlemelidir. Şayet vajinanın kendini toparlama süreci tamamlandıktan sonra şikayetler devam ediyorsa, mutlaka vajinal yırtık tedavisi için harekete geçilmelidir.
Perine Bölgesi Yırtılması Nasıl Olur?
Normal doğum, sadece vajinal yırtıklara değil perine yırtıklarına da sebep olabilir. Vajen girişinden makata kadar uzanan bölge perine olarak adlandırılır. İdrar ve dışkı fonksiyonunu kontrol eden kaslar bu bölgede yer alır. Doğum, perine bölgesindeki kasların gevşemesiyle gerçekleşir. İlk doğumlarda ve zor doğumlarda perine bölgesinde yırtılmalar meydana gelmesi kaçınılmaz olabilir. Kontrolsüz yırtılmaların
önüne geçebilmek adına doğum esnasında perine bölgesine epizyotomi olarak isimlendirilen planlı kesiler uygulanabilir. Epizyotomi ile hem doğumun kolaylaştırılması hem de bu alanda fonksiyon kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanır. Böyle durumlarda perine yırtılmasının tedavisiyle birlikte vajinal yırtık tedavisi eş zamanlı planlanabilir.
Cinsel İlişki Sırasında Vajinada Yırtılma Olabilir Mi?

Normal doğumların dışında vajinal yırtıkların bir diğer sık rastlanan sebebi de cinsel ilişkidir. Vajinaya penis veya sert bir cisimle giriş, vajen bölgesinde zedelenmelere; pelvik bölgesinde ise ağrılara sebep olabilmektedir. Vajinal deformasyonlar ister normal doğum sonucu ister cinsel ilişki sırasında gerçekleşsin, vajinal yırtık tedavisi ile giderilebilmektedir.
Vajinal Yırtık Tedavisi Nasıl Olur?
Doğuma bağlı olarak meydana gelen vajinal yırtıklar ilk hafta sıkıntı yaratabilirler.
Vajina bölgesinde baskı oluşturan her hareket biraz can yakıcı olabilir. Vajinada acı hissine yol açan durumlar;
- Tuvalet ihtiyacının giderilmesi esnasında
- Öksürme, hapşırma, gülme gibi ani reflekslerle
Ortaya çıkar. Doğumdan iki hafta sonra vajinada hissedilen ağrı ve acının hafiflemesi beklenir. Yırtılma derecesi fazlaysa, vajinal toparlanma 2 ya da 3 haftayı bulabilir. Cinsel ilişki sırasında ise birkaç ay devam eden ağrılar olabilir. Şikayetler devam ediyor ve öngörülen sürede geçmiyorsa; vajinal yırtık tedavisi için harekete geçilmelidir. Zira tedavi edilmediği müddetçe; tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu,
ağrılı cinsel ilişki, kan kaybı gibi sağlık sorunları gündeme gelebilir. Vajinoplasti ameliyatı ile vajinal yırtıklar cerrahi olarak tedavi edilebilirler. Perine bölgesini de kapsayan yırtıkların varlığında perineoplasti ile vajinoplasti prosedürü kombine ameliyat olarak uygulanabilir.
Vajinal Yırtık Tedavisi İçin Kime Gitmeli?
Vajinanın fonksiyonelliğini yeniden kazanmasını sağlayan vajinoplasti prosedürü, genital bölge anatomisine hakimiyet gerektirir. Vajinal dokular; doğum, cinsel ilişki, yaşlanma, genetik vb sebeplerle zaman içerisinde yıpranabilirler. Bu süreçlerin takibi ve tedavisi, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır. Vajinoplasti gibi genital güzelleştirme kapsamında uygulanan prosedürlerden her biri estetik jinekoloji alanında uzmanlık gerektirir. Estetik jinekoloji alanında uzmanlaşmış ve sayısız başarılı prosedüre imza atmış doktorumuzla, ileri seviye teknolojik ekipman üstünlüğümüzle, tedavisini gerçekleştirdiğimiz hastalarımızın gurur veren memnuniyet dolu paylaşımlarının da
katkılarıyla Bursa’da en çok tercih edilen jinekoloji kliniklerinin başında yer alıyoruz. Prosedürlerimiz hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, web sitemiz üzerinden tedavi seçeneklerimizi inceleyebilir; vajinal yırtık tedavisi gereksiniminiz için hiç tereddüt etmeden  online randevu oluşturabilirsiniz.

Bu makale 3 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yuliya Doster

Dr. Yuliya Doster üniversite eğitimini Diyarbakır’da Dicle Tıp Fakültesinde, 2006’da tamamladı. Uzmanlık eğitimini Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde 2007-2012 tarihlerinde alan Dr. Doster Obstetrik ve Jinekoloji, Jinekolojik Onkoloji, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite, Perinatoloji ve Ürojinekoloji alanlarında çalışarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını kazandı. Uzmanlık eğitimi süresince sertifikalı Histeroskopi ve Laparoskopi eğitimi ve Jinekolojik ve Obstetrik Ultrason eğitimi aldı. 2012-2013 yıllarında uzmanlık eğitimi sonrası Muş’un Malazgirt ilçesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini tamamlayan Dr. Doster 2013-2014 yıllarında İstanbul Bağcılar Özel Medipol Universitesi Hastanesinde ve 2014-2017 yıllarında Bursa Özel Medical Park Hastanesinde görev yaptı. Bu yıl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Yuliya Doster
Op. Dr. Yuliya Doster
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube