Doktorsitesi.com

Yüksek Riskli Gebelik

Op. Dr. Semra Çapar
Op. Dr. Semra Çapar
2 Temmuz 202185 görüntülenme
Randevu Al
Yüksek Riskli Gebelik

Gebeliklerin büyük çoğunluğu normal bir şekilde gelişip sonlanırken, bir kısmında bazı sorunlar oluşabilir. Anneyi, bebeği veya her ikisini birden etkileyebilecek olası komplikasyonlar olduğunda hamilelik yüksek riskli kabul edilir.

Yüksek Riskli Gebelikler İçin Risk Faktörleri:

Anne yaşı:  17 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelikler

Gebelik öncesi var olan sistemik hastalıklar:

Yüksek Tansiyon

Akciğer, böbrek veya kalp sorunları

Şeker Hastalığı

Depresyon

Obezite

Otoimmün Hastalıklar

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH)

Uzun süreli kronik enfeksiyonlar

Önceki hamilelikle ilgili sorunlar:

Düşük, Erken Doğum, Ölü Doğum, Anomalili Bebek Öyküsü vb.

Ailede genetik bozukluk öyküsü

Hamilelik sırasında ortaya çıkan tıbbi durumlar: Hamile kaldığınızda sağlıklı olsanız bile, hamilelik sırasında sizi ve bebeğinizi etkileyebilecek problemler gelişebilir veya teşhis edilebilir. Gebelikle ilgili en yaygın sorunlardan üçü şunlardır:

Preeklampsi, yüksek tansiyon: İdrarda yüksek protein seviyeleri(proteinüri) ve şişmeyi(ödem) içeren bir sendromdur ; tedavi edilmediği takdirde anne veya bebek için tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir.

Gebelik Şekeri: Hamilelik sırasında gelişen diyabet türüdür.  Genellikle  doğumdan sonra düzelir.

Depresyon: Kadınların yaklaşık %20’si  hamilelik sırasında depresyona giriyor. Hormonal değişiklikler, yorgunluk, evde stres ve destek eksikliği nedeniyle hamilelik depresyonu gelişebilir.

Tüm bu risk faktörleri tespit edilip uzman hekimler tarafından zamanında ve uygun şekilde takip ve tedavi edildiğinde gebeliği hem anne hem de bebek açısından sağlıklı bir şekilde tamamlamak mümkündür.

Etiketler

RiskGebelik şekeriGebelikYüksek tansiyonPreeklampsi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Semra Çapar

Op. Dr. Semra Çapar

Uzmn .Dr  Semra Çapar ;  1977 yılında Sivas‘ta doğdu. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Süleymaniye Kadın Hastalıkları Ve Doğum  Hastanesi  tamamlayarak 2007 yılında Uzm. Dr. ünvanını almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır