Havalar soğudu. soğuk algınlığı ve gribe dikkat.

Havalar soğudu. soğuk algınlığı ve gribe dikkat.

Sonbaharın etkisini iyice hissettiğimiz bu günlerde havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı ve grip atakları da artmaya başladı. Peki soğuk algınlığı ve özellikle gripten nasıl korunabiliriz. İşte size naçizane önerilerim:

Öncelikle bulunduğunuz ortamları yeterince havalandırın ve güneş almasını sağlayın.

Aşırı soğuk ortamın yanında aşırı sıcak da grip ve soğuk algınlığına davetiye çıkarabilir. Dikkat! Oda sıcaklığı 19-23 derece arası olursa yaterlidir. 

Düzenli kahvaltı yapın.

Bol taze sebze ve meyve tüketin.

Günlük en az 2 litre su için.

Kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamaya çalışın.

Özellikle toplu ortamlar olan okul, kreş ve hastane gibi yerlerde el hijyenine dikkat edin. Elinizi sık sık yıkayın. 

Ortamda gripli veya soğuk algınlığı olan hasta varsa ve ellerinizle sık sık eşyalara dokunuyorsanız ellerinizi yüzünüze sürmeyin.

Hapşururken ağzınızı mutlaka kapatın ve ağzınızı silmek için peçete veya mendil bulamazsanız elinizle değil de dirseğinizle ağzınızı silin.

Özellikle 65 yaş üstü olanlar ve önemli müzmin hastalığı olanlar (şeker hast, kr. bronşit, astm vb.) grip aşısı yaptırabilir. 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kamran Sarı

Op. Dr. Kamran SARI, 26 Eylül 1977 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2007 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Özel Yozgat Şifa Hastanesi ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Kamran SARI, mesleki çalışmalarına Özel Medical Palace Hastanesi'nde devam etmektedir.

Op. Dr. Kamran SARI, Türk Tabibler Birliği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Cerrahisi Derneği üyesidir.

Etiketler
Soğuk algınlığı
Op. Dr. Kamran Sarı
Op. Dr. Kamran Sarı
Kayseri - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube