Burun kanamasında yapılması gerekenler

Burun kanamasında yapılması gerekenler

Burun kanaması yaz aylarında özellikle çocuklarda ve yüksek tansiyon hastası erişkinlerde görülebilmektedir. Ayrıca düşme, çarpma vb. travma olayları sonrasında da karşılaşılabilmektedir. Genellikle kanamanın şiddeti hafif olmaktadır. Ama özellikle yüksek tansiyon hastalarındaki burun kanamaları eğer zamanında müdehale edilmezse hayatı tehdit edici olabilir.

Bu makalede belirtmek istediğim sizde ya da yakınınızda burun kanaması olması durumunda ne yapmanız gerektiğidir.

Öncelikle burnu kanayan kişi sakin olmalıdır ve ayakta ise oturmalıdır. Burun ön kısmını baş ve işaret parmağı ile sıkıp başını öne eğmelidir. Yaklaşık 5 ile 10 dakika bu pozisyonda bekleme sonrasında burun kanamalarının çoğu durmaktadır. Buna rağmen durmayan burun kanamalarında kişi soğuk su ile ağız gargarası yapabilir. Ayrıca ense veya boyna soğuk uygulama da faydalı olabilir. Bu tedbirlere rağmen durmayan veya  boğazdan da kan gelmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kamran Sarı

Op. Dr. Kamran SARI, 26 Eylül 1977 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2007 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Özel Yozgat Şifa Hastanesi ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Kamran SARI, mesleki çalışmalarına Özel Medical Palace Hastanesi'nde devam etmektedir.

Op. Dr. Kamran SARI, Türk Tabibler Birliği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Cerrahisi Derneği üyesidir.

Etiketler
Burun kanaması
Op. Dr. Kamran Sarı
Op. Dr. Kamran Sarı
Kayseri - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube