Orta kulakta sıvı toplanması önemli olabilir

Op. Dr. Kamran Sarı
Op. Dr. Kamran Sarı
21 Ekim 2017293 görüntülenme
Randevu Al
Orta kulakta sıvı toplanması önemli olabilir

Orta kulakta sıvı birikimi tıp dilinde seröz otitis media olarak bilinir. Yenidoğandan itibaren tüm çocukluk çağında görülebilir. Çocukların çoğu hayatın ilk yıllarında orta kulak iltihabı geçirmektedirler. Sonbahardan itibaren özellikle kreş, okul gibi toplu bulunan ortamlarda hastalık yayılabilmektedir. Bununla beraber çocukların çoğu tedaviyle tam iyileşmektedir. Buna rağmen bazı hastalarda değişik nedenlere bağlı (geniz eti büyümesi, alerjik bünye, sendromik bazı hastalıklar vb.) orta kulaktaki iltihap tam yatışmamakta ve zamanla orta kulakta sıvı birikimi yapmaktadır. Bu dönem genelde sinsidir, çünkü beraberinde çocukta kulak ağrısı ve ateş görülmez. Biriken bu sıvı işitme kaybı yapabilmektedir. Ailelerin burada uyanık olması gerekmektedir. Çocuğun tepkilerinde azalma olması, sese yönelmemesi, okul çağındayda ders başarısının düşmesi ve televizyonu yüksek sesle seyretme gibi durumların olması aile bireyleri için uyarıcı olmalıdır. Orta kulakta sıvı birikmesi tanısı almış çocuğa öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca çocuğun tedavi süresince sakız çiğnemesi veya balon şişirmesi de faydalı olabilir. İlaç tedavisine rağmen orta kulakta sıvının varlığının devam etmesi ve buna bağlı işitme kaybı gelişmişse ameliyatla kulak zarına ventilasyon tüpü takılır. Bu tüp geçicidir ve ortalama 6 ay 1 yıl sonra poliklinik şartlarında kulak yolundan alınır.

Etiketler

Orta kulakta sıvı toplanmasıOrta kulakta sıvı toplanması tedavisiOrta kulakta sıvı toplanması neden olurOrta kulakta sıvı toplanması sebepleri

Yazar Hakkında

Op. Dr. Kamran Sarı

Op. Dr. Kamran Sarı

Op. Dr. Kamran SARI, 26 Eylül 1977 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2007 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Özel Yozgat Şifa Hastanesi ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Kamran SARI, mesleki çalışmalarına Özel Medical Palace Hastanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır