Hashimato hastalığı

Hashimato hastalığı

Hashimato vücudun kendi organı olan tiroid bezini yabancı bir madde olarak görmesi ve yok etmeye çalışması ile ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Bu amaçla vücut sürekli antikor üretir (antiTPO, antiTG) ve tiroid bezi de daha çok çalışmak zorunda kalır, daha hızlı yorulur yıpranır, atrofi oluşur zamanla tiroid bezi yok olur. Sonuçta tiroid bezinin ürettiği TSH hormonu yetersiz kalır. Başlangıçta sadece antikor seviyelerinin artışıyla tesbit edilebilirken ilerleyen safhalarda TSH, T3, T4 seviyelerinde de değişiklikler olur. Tiroid yetmezliği oluşur.

Hashimato Tiroidi Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Kramplar
Kilo alma
Kabızlık
Halsizlik, yorgunluk
Unutkanlık
Üşüme
Kuru cilt
Konsantrasyon bozukluğu
Kolesterol yüksekliği
Uyku apnesi

Hashimato Tiroidi Hastalığında Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalı

İyot TSH üretiminde kullanılmak üzere tiroid bezinde depolandığından düzeyi önemlidir. Bu nedenle çok fazla iyotlu tuz kullanılmamalıdır, ancak günümüzde azaltılmaya çalışılan tuz tüketim seviyeleri düşünüldüğünde iyotlu iyotsuz tüketimi çok farketmeyebilir. Hastanın kendi tuz tüketimine göre hareket etmesi daha anlamlı olacaktır. (önerilen günlük tuz tüketim seviyesi 2 -4 gr dır)

Omega 3 yağ asitlerinin faydalı etkisi sebebiyle haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Balık yiyemeyenlerde destek alınabilir.

Kuru baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Selenyum alımının arttırılmasının hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, tedavi edici olduğu düşünülmektedir. Selenyum açısından zengin besinler; Ceviz, brezilya cevizi, süzme peynir, orkinos başta olmak üzere balıklar, sakatatlar, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, fındık, mantar tüketimi arttırılmalı veya supplement olarak alınmalıdır.

Glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.

Guatrojenik besinler denilen besinler mümkün olduğunca az tüketilmeli ve çiğ tercih edilmemelidir. Guatrojenik besinler: Turpgiller; şalgam, lahana, turp, roka, soya, ıspanak.

Ödem bazı dönemlerde ciddi sorun olabildiğinden günlük 2,5 Litre su ve bitki çayı tüketebilirsiniz.

Kabızlık sorununa karşı bol posalı beslenmek gerekir. Öğünlerinizde yemeklerinize eklemek üzere günlük 2 yk öğütülmüş keten tohumu kullanabilirsiniz.

Alınan ilaçların aç karnına alınması ve diğer ilaçlarla etkileşime girmeyecek aralıkta alınması gereklidir.

Bu makale 4 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Berna Çil

Dyt.Berna Çil, 1976 yılında Zonguldak’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 1998 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

1998-2003 yılları arasında babası Halit TUNÇSOY ile birlikte TUNÇ Catering aile şirketini kurdu. 2000-2003 yılları arasında Sabancı Şirketler  Grubunun Kocaeli bölgesi danışmanlığını sürdürdü. İstanbul’da Yaşam Hastanesi, Hayat Hastaneler Grubu, Aile Hastanesi (Acıbadem Grubu) gibi sağlık kuruluşlarında klinik, poliklinik diyetisyeni olarak çalıştı. Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Şirketinde proje müdürü ve kalite departmanında görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Dyt. Berna ÇİL, evli ve iki çocuk annesidir.

Etiketler
Kramplar
Dyt. Berna Çil
Dyt. Berna Çil
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube