Hangi implant?

Dental implant tedavisinin yaygın bir şekilde uygulanıyor olması ile birlikte çok fazla sayıda implant markasının piyasada bulunması ve özellikle sahte üretim yan implant ürünlerinin yaygınlaşmaya başlaması maalesef üzülerek gördüğümüz bir gelişme.  İmplantın kendisinin veya protez yapımı için kullanılan ara parçalarının orijinal firma dışında kalitesi düşük olarak taklit edilerek üretilmesi neticesinde elde edilen bu ürünler, etik kaygılar taşımayan ve kâr odaklı düşünen çevrelerce piyasaya sürülmekte ve hastaların ağız diş sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Herhangi bir kalite kontrol sürecinden geçmeksizin uygulanan bu tür parçaların, uygulanan dental implanta, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar vermesi kaçınılmazdır. İmplantın üzerine takılan, kaplamanın oturduğu dayanak adı verdiğimiz parçanın implanta tam olarak oturmaması neticesinde gevşemeler, kırıklar veya arada kalan boşlukta bakteri üremesi gibi problemler söz konusu olabilmektedir. Çene kemiğinin içerisindeki bu yapıların bakterilerle içiçe olmasına bağlı olarak peri-implantitis olarak da bilinen, implant çevresinde kemik erimeleri gözlenebilmektedir.

Hangi implant?

Hangi İmplant?

 

Dental implant tedavisinin yaygın bir şekilde uygulanıyor olması ile birlikte çok fazla sayıda implant markasının piyasada bulunması ve özellikle sahte üretim yan implant ürünlerinin yaygınlaşmaya başlaması maalesef üzülerek gördüğümüz bir gelişme. 

 

İmplantın kendisinin veya protez yapımı için kullanılan ara parçalarının orijinal firma dışında kalitesi düşük olarak taklit edilerek üretilmesi neticesinde elde edilen bu ürünler, etik kaygılar taşımayan ve kâr odaklı düşünen çevrelerce piyasaya sürülmekte ve hastaların ağız diş sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Herhangi bir kalite kontrol sürecinden geçmeksizin uygulanan bu tür parçaların, uygulanan dental implanta, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar vermesi kaçınılmazdır. İmplantın üzerine takılan, kaplamanın oturduğu dayanak adı verdiğimiz parçanın implanta tam olarak oturmaması neticesinde gevşemeler, kırıklar veya arada kalan boşlukta bakteri üremesi gibi problemler söz konusu olabilmektedir. Çene kemiğinin içerisindeki bu yapıların bakterilerle içiçe olmasına bağlı olarak peri-implantitis olarak da bilinen, implant çevresinde kemik erimeleri gözlenebilmektedir.

 

Kullanılan implant markasının uluslararası kalite standartlarına ilişkin sertifikalara sahip olması, zaman zaman gerekebilen ara parçalarının orijinal şekilde üretiminin devam edebiliyor olması hastaların hangi implant markasını tercih edecekleri konusunda önemli unsurlardır.

Piyasada orijinal protez parçaları bulunamayan ve bu yüzden implant üzerine diş yapılamayan ve bu yüzden implantların maalesef zaman zaman sökülmek zorunda kaldığı vakalarla karşılaşabilmekteyiz. 

 

Bu tür problemlerin önüne geçilmesi için; implant tedavisi uygulayacak gerekli eğitimleri almış deneyimli bir hekim tarafından tedavinin yapılması, güvenilir implant markaları ile çalışılması ve sadece fiyat odaklı düşünerek kısa vadede ekonomik ama uzun vadede ulaşılabilirliği olmayan implantlardan kaçınılması önem arz eder.

Bu makale 17 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy

Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY, 1984 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2002 yılında Malatya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanı almıştır. Ardından 2009-2015 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda eğitim görerek "Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Uzmanı" olmuştur.

İmplant Uygulamaları, Çene Eklemi Tedavileri, Artrosentez,Gömülü Diş Çekimleri, Çene Kist ve Tümörleri, Apikal Rezeksiyon gibi alanlarda başarılı tedaviler uygulayan Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY,  kurucu ortağı olduğu Özel Klinik Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde hastalarına hizmet vermektedir. 

Etiketler
İmplantın ömrü
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube