Tüm seramik kronlar ve zirkonya seramikler

Tüm seramik kronlar ve zirkonya seramikler

Tüm (full) seramik kronlar 

Son yıllarda diş hekimliğinde estetik gereksinimlerin artışı, tüm seramik restorasyonların gelişmesinde başlıca rol oynamıştır. Tüm seramik restorasyonların hasta ve hekim tarafından tercih edilmelerinin en önemli nedeni oldukça estetik olmalarının yanında doku dostu olmalarıdır. Metal destekli seramik kronlarda metal bir alt yapının varlığı gelen ışığın geçişini engellediğinden metal alt yapının rengini kapatmak için uygulanan opak seramik tabaka nedeniyle doğal bir görünüm elde etmek oldukça zordur.            

Full seramik restorasyonlarda ise doğal olmayan yansımalar ve metal bantlı görünüm olmadığından mükemmel estetiğe sahiptirler. Gelen ışığın yansıması ve saçılması gibi optik olaylar olmadığından gelen ışık büyük oranda kronun içinden geçebildiği için doğal dişe yakın bir estetiği vardır. Metal alaşıma bağlı korozyon , toksik ve alerjik etkiler ve dişetindeki gri renklenme tüm seramik kronlarda görülmez.

Hangi durumlarda uygulanır? 

Çürümüş , aşınmış , kırılmış ve renklenmiş dişlerde

Estetiğin en önemli unsur halini aldığı ve kapanışta yeterli mesafenin bulunduğu vakalarda

Diş yapısının ve periodontal sağlığın mutlaka korunması gerektiği durumlarda tüm seramik kronlar uygulanabilir.

Hangi durumlarda uygulanmaz? 

Diş kesimi sonrası kapanış mesafesinin 1mm.’den az olduğu durumlarda

Kesim sonrası tutuculuğun az olacağı çok kısa dişlerde

Kuvvetli ve aktif bir kas istemine sahip olan, pipo kullanımı veya bazı meslek alışkanlıklarına sahip olan bireylerde tercih edilmez.

Dezavantajları nelerdir? 

Tüm seramik kronlar metal destekli seramiklere göre çok estetiktirler ancak onlar kadar dayanıklı değildirler. Bruksizm, diş sıkma gibi aşırı basınç yaratan hareketlerde veya travma ile karşılaştıklarında metal destekli seramiklere oranla daha kolay kırılabilirler.

Ekonomik olarak daha pahalıdırlar.

Hekimin ve çalışılan laboratuarın çok daha titiz ve dikkatli olmasını gerektirirler.

Zirkonya seramikler                    

Diş hekimliğinde zirkonyum kullanımı sağlamlığı ve korozyona direncinden dolayı gündeme gelmiştir. Kırılganlık gibi bir dezavantaja sahip olan tam seramiklerin kullanım alanları sınırlıdır. Zirkonya alt yapı ise yüksek kırılma dayanımı ve sertliği ile ön ve arka bölge diş eksikliklerinde başarıyla kullanılabilmektedir.

Zirkonyum oda koşullarında gri-beyaz renkli bir metal olup doğada serbest metal olarak bulunmaz. Diş hekimliğinde kullanılan mineral hali zirkonyumoksittir. Zirkonyumoksit (ZrO2) seramiklerin kullanıma girmesi, bilgisayar destekli dizayn ve üretim teknolojilerinin (CAD-CAM) gelişmesini sağlamıştır.

Zirkonya seramiklerde alt yapı metalinin beyaz renkli oluşu diğer metal destekli porselenlerde yaşanan estetik kaygıları ortadan kaldırmıştır. Metal oluşunun yarattığı dayanıklılık ile de full seramik kaplamalarda yaşanan kırılma olasılığını ortadan kaldırarak günümüz diş hekimliğinde birinci sırada yerini almaktadır.

Kullanımını sınırlandıran herhangi bir kısıtlama yoktur ancak maliyeti diğer restorasyon malzemelerine göre yüksektir.  

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Demet Ulaman Çıkrıkcı

Etiketler
Seramik
Dt. Demet Ulaman Çıkrıkcı
Dt. Demet Ulaman Çıkrıkcı
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube