Hamilelik ve doğum

Hamilelik ve doğum

Gebelik son adet kanamasının ilk gününden itibaren 40 hafta sürer. İlk üç aylık dönemde; yorgunluk, bulantı, kusma, idrara sık çıkma, göğüslerde hassasiyet ve büyüme, baş ağrısı, uyuma isteği, adet olacakmış gibi kasık ağrısı gelişir. Bu belirtiler gebeliği sürdürmek için artmış olan hormonların etkisi ile gelişir. 

İkinci üç ayda yakınmaların çoğu azalır. Mide şikayetleri azalır ve hatta bazen tamamen geçer. Hamile bayan eski enerjisin kavuşur. 4 ve 5. ayda karın belirginleşir. Bu dönemde; sırt ağrısı, bacak krampları, mide yanmaları, ciltte, göğüs uçlarında kararma, vücuttaki benlerde artış görülebilir. İlk gebelikte 18. diğerlerinde 16. haftadan itibaren bebek hareketleri hissedilmeye başlanır. Bu dönemde iştah artar, dikkat edilmezse kilo artışı olabilir. 

Üçüncü üç ayda nefes nefese kalma, mide yanması, kalçada ve bacağın arka kısmında ağrı, genital bölgede varis, hemoroid (basur), idrara sık gitme, idrar kaçırma, uykusuzluk gibi şikayetler oluşabilir. 

Sağlıklı bir gebelik dönemi için düzenli doktor kontrolü önem taşır. Anneye yönelik testler yanında bebek için bazı tarama testleri ve detaylı ultrasonografi yapılmaktadır. Gebelikte sadece beslenme ile gerekli demir kalsiyum ihtiyacı karşılanamamaktadır. Doktor önerisi doğrultusunda demir, folik asit, vitamin kullanılmalıdır. 

Doğum şekli bebeğin kilosu, duruşu, plasentanın yerleşimi, annenin tıbbi durumuna göre belirlenir. Normal doğum tıbbi bir engel yok ise tercih edilmelidir. Doğumda özellikle ağrı anneleri ürkütmektedir. Bugün bir çok merkezde ağrısız (epidural) doğum sayesinde anneler ağrı duymadan, bebeklerini doğurmaktadırlar.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Etiketler
Sağlıklı bir gebelik dönemi için
Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube