Hafta hafta gebelik; 6.hafta

Hafta hafta gebelik; 6.hafta

Hamileliğiniz: 6. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğiniz doğduktan sonra öpmekle çok zaman geçireceğiniz burun, ağız ve kulaklar şekillenmeye başlar. Eğer bu dönemde doktorunuza giderseniz ve size ultrason muayenesi yaparsa,  bebeğinizin gözlerinin ve burun deliklerinin şekillenmeye başladığı çok büyük bir kafa ve karanlık noktalar göreceksiniz.  Ortaya çıkmakta olan kulakları, kafanın yanlarındaki küçük girintilerden, kolları ve bacakları ise çıkıntılı cisimciklerden bellidir. Kalbi, dakikada 100 ila 160 kere atar - sizinkinin neredeyse iki katı – ve kanı vücudu boyunca dolaşmaya başlar. Bağırsakları gelişmektedir ve akciğerlerini meydana getirecek doku cisimciği görünmüştür. Hipofiz bezi, tıpkı beynin, kasların ve kemiklerin geriye kalanı gibi şekillenmektedir. Şu anda, bebeğiniz yaklaşık altı milimetredir, yani, yaklaşık bir mercimek  büyüklüğündedir.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Biraz çalkantılı bir ruh hali geliştirmekte olduğunuzu düşünebilirsiniz – bir gün hüzünlü, öteki gün neşeli hissetmek. Bu durum, rahatsız edici olabilir (özellikle kendinizi kontrol altında tutmaktan gurur duyuyorsanız) fakat yaşadıklarınız normal.  İnişli çıkışlı duygular  kısmen dalgalanan hormonlardan kaynaklanır. Fakat hormonlar bir tarafa, hayatınız da önemli derecede değişmek üzeredir – ayrıca, kim bu durumdan duygulanmaz ki?

Lekelenme ( yani tuvalet yaptıktan sonra tuvalet kağıdı veya iç çamaşırınızda farkettiğiniz hafif kanama)  ya da vajinal kanama, hamileliğin erken safhalarında nispeten yaygındır ve hamile kadınların yaklaşık dörtte birini etkiler. Bu durum, normal bir hamilelikte meydana gelebilir ama bazen  de bir düşük tehdidi ya da dış gebelik  belirtisi olabilir. Lekelenme ya da kanama yaşarsanız, sağlık uzmanınızı arayın.

İkiz gebelik yaşıyor olabilir miyim?

Ailesinde  ikiz olanlarda veya  ve infertilite ( kısırlık ) tedavisi görenlerde daha sık görülen ikiz gebelik ( çoğul gebelik) nedeniyle  bir seferde birden fazla bebek sahibi olabilirsiniz..

İkiz bekleme ihtimaliniz

Yaklaşık 31 doğumdan birisi (yüzde üçten daha fazlası) ikiz doğumdur. Fakat tıbbi yardım olmadan hamile kalırsanız, ikiz sahibi olma şansınız çok daha azdır – 89’da 1. Bir seferde üçüz ya da daha çok sayıda bebek sahibi olma şansınız yaklaşık 565’te 1’dir.

Tek yumurta  ikizleri, genellikle şans eseri meydana gelir. Tek yumurta ikizlerine sahip olma olasılığınız (döllenmiş bir yumurta ikiye bölündüğü zaman) yaklaşık 250’de 1’dir.

Çift yumurta ikizleri ya da bir anda daha yüksek sayıda bebek sahibi olma ihtimalinizi bazı faktörler etkiler. Doğurganlık tedavileri, şansınızı büyük oranda arttırır.  Tüp  Bebek  ve diğer üremeye yardımcı tekniklerle gebe kalan kadınların ortalama yüze 20 ila 25’i birden fazla bebek sahibi olur.

Çift yumurta ikizi sahibi olma ihtimalini etkileyen diğer faktörler

Bir kere çift yumurta ikiziniz olduğunda, gelecekteki bir hamilelikte aynısının olma ihtimali iki katıdır.

Çift yumurta ikizleri, ailelerde tekrarlandığı için ikiziniz ya da ikiz akrabanız varsa, sizin de ikiziniz olma ihtimali daha yüksektir. Eşinizin aile geçmişi, ikiz sahibi olma ihtimalinizi etkiler gibi görünmez.

Yaşınız ne kadar ileriyse, doğal yollardan çift yumurta ikizi ya da bir seferde daha fazla bebek sahibi olma ihtimaliniz o kadar artar. Daha ileri yaştaki kadınların hormonal değişiklikleri de bir sebep olabilir.

Ne kadar çok hamile kalırsanız, ikiz sahibi olma ihtimaliniz o kadar artar.

Daha iri ve uzun boylu kadınların ikiz sahibi olması, minyon kadınlara göre daha yaygındır.

İkiz bekleyip beklemediğinizi ne zaman öğrenebilirsiniz :
Bu haftalarda yaplacak bir  ultrason muayenesi yardımıyla,  gebeliğin tekil mi çoğul gebelik mi olduğunu tespit etmek mümkündür  Ultrason, özellikle altıncı ve sekizinci haftalardan sonra, çoklu hamilelikleri belirtmesi bakımından neredeyse dört dörtlüktür. Bununla beraber, ne kadar çok bebek taşırsanız, birisinin gözden kaçması o kadar kolay hale gelir.

Doğurganlık tedavileri, çift yumurta ikizi ya da bir seferde daha fazla bebek sahibi olma şansınızı büyük oranda arttırır.

Çalkantılı ruh halleriyle başa çıkmak:

 Biraz çalkantılı bir ruh hali geliştirmekte olduğunuzu düşünebilirsiniz – bir gün hüzünlü, öteki gün neşeli hissetmek, sebepsiz veya çok kolayca ağlamak gibi. Bu durum, özellikle kendinizi kontrol altında tutmaktan yana bir yapınız varsa rahatsız edici olabilir..Fakat yaşadıklarınız normal.  İnişli çıkışlı duygular,  kısmen dalgalanan hormonlardan kaynaklanır. Fakat hormonlar bir tarafa, hayatınız da önemli derecede değişmek üzeredir – ayrıca, kim bu durumdan duygulanmaz ki?

Duygularınızdaki değişikliklerin artık normal olduğunu kendinize hatırlatın. Egzersiz yaparak, yeterince uyuyarak içinizi dökerek ve doğru besinleri alarak stresinizi azaltmaya çalışın

Sadece kendiniz için bir şey yapın: Şekerleme yapmak için kıvrılıp yatın, yürüyüşe çıkın,  masaj yaptırın veya bir arkadaşınızla film izleyin.

Eşinize nasıl hissettiğinizi söyleyin. Kendisini hala sevdiğinize dair güvenini tazelemek, ani patlamalarınızı kişisel almaktan kaçınmasına yardımcı olur.

Kendinizi çok endişeli ya da depresif hissediyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.

Erken gebelikte lekelenme- kanama ve düşükler:

Lekelenme  ya da kanama, hamileliğin erken safhalarında nispeten yaygındır ve hamile kadınların yaklaşık dörtte birini etkiler. Bu durum, normal bir hamilelikte meydana gelebilir ama bazen  de bir düşük tehdidi veya dış gebeliğin ilk  belirtisi olabilir. Lekelenme ya da kanama yaşarsanız, sağlık uzmanınızı arayın.

Düşük riski, ilk üç aylık dönemde neden daha yüksektir? 

Düşüklerin çoğu, büyümeyi ve gelişimi önleyebilecek kadar ciddi kromozomsal kusurların sonucudur. Başka bir deyişle “Bu, doğanın kendi seçimidir.”   Dolayısıyla, bilinen hamileliklerin yüzde 15 ila 20’si düşükle sona ererken, bunların yüzde 80’inden fazlası, ilk üç aylık dönemde meydana gelir.

Eşinizi hamileliğe dahil etmek:

Eşiniz, hamileliğinizle ilgili olarak sizin kadar heyecanlı görünmezse, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Eşiniz kendinizi henüz sizin kadar coşkulu hissetmeyebilir çünkü hamileliğiniz kendisine henüz gerçek gibi gelmiyor olabilir fakat daha sonra karnınız büyürken ve bebeğinizin bazı görünür hareketleri her gün hatırlatıcı görev görürken, coşkusu artacaktır. Yaşadığınız fiziksel değişiklikleri hissedemez. Şunları yapmayı deneyebilirsiniz:

Eşinizden bazı doktor randevularınıza  katılmasını isteyin. Birçok müstakbel babanın   bunu yaptığını ve dolayısıyla muhtemelen bekleme odasındaki tek erkeğin kendisi olmayacağını kendisine söyleyin.

Her ikinizin de programına uygun randevuları ayarlamaya çalışın.

En azından birinci randevuya gelmesi yönünde cesaretlendirin. Doktorunuzun kendi ailesi tarafındaki potansiyel genetik riskler hakkında sorularına yanıt verebilir ve böylece sizi bekleyen bazı riskler daha iyi aydınlanmış olur.

Sonraki randevunuzdan önce, eşinizi sağlık uzmanına sorabileceği bir-iki soruyla karşısına çıkma hususunda teşvik edin.

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Düşük riski
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube