Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 38. hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
27 Ekim 2014450 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 38. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor?

Bebeğinizin ağırlığı şu anda yaklaşık 3-3.2 kilo ve 49,5 -50 cm uzunluktadır. Kuvvetli bir yakalama refleksi oluşmuş durumdadır   ve bunu elini ilk kez tuttuğunuzda siz de test edebilirsiniz! Organları olgunlaşmıştır ve dışardaki hayata hazırdır !

 Bebeğinizin gözlerinin ne renk olacağını merak  ediyor musunuz? Bundan  hemen emin olmak çok kolay değildir.  Doğduğunda gözleri kahverengiyse, muhtemelen kahverengi kalacaktır. Eğer gri ya da lacivert gözlü doğarsa, gri ya da lacivert kalabilir veya 9 aylık oluncaya kadar yeşile, elaya veya kahverengiye dönebilir. Bunun sebebi, çocuklardaki irisin (gözün renkli kısmı) doğduktan sonraki aylarda daha fazla pigment kazanabilmesidir.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Birçok kadın için, bu  birkaç haftalık bekleme süreci zor ve çok yavaş geçer. Ancak bu zamanı bebeğinizin bakımına hazırlanmak ve gerekli işlerle uğraşmak için kulanın - bebeğiniz doğduktan sonra bir süre boyunca bunlarla ilgilenemeyeceksiniz. Kısa şekerlemeler yapın, kitap okumaya, uzun zamandır istediğiniz ama izleyemediğiniz filmleri izlemeye ve en önemlisi eşinizle bolca vakit geçirmeye çalışın.

Bu son birkaç haftadır ayaklarınızda ve bileklerinizde biraz şişme olması normaldir, ama ayaklarınızda ya da bileklerinizde aşırı ya da ani şişkinlik, ellerinizde, yüzünüzde şişkinlik ya da gözlerinizin çevresinde şişlik olduğunu fark ederseniz veya ani kilo alımı söz konusu ise mutlaka doktorunuzu arayın. Ayrıca, şiddetli ya da sürekli baş ağrınız; görüşünüzde değişiklikler (çift ya da bulanık görmek, noktalar ya da yanıp sönen ışıklar görmek, ışığa karşı hassasiyet veya geçici görüş kaybı gibi), yoğun üst karın ağrısı veya hassasiyeti veya bulantı ve kusmanız varsa kendisine derhal bildirin. Bunlar, preeklampsi  adı verilen ciddi bir durumun belirtileridir.

Emzirmeye hazırlık hakkında :

Bir bebeği beslemenin en iyi yolu niye  emzirmek olarak  düşünülür?

Anne sütü,  bebekler için doğanın en mükemmel gıdasıdır. Tam olarak doğru protein, karbonhidrat ve yağ oranlarından ve tiplerinden oluşur ve ayrıca bir bebeğin hayatındaki ilk altı ayda ihtiyaç duyduğu vitaminlerin ve minerallerin neredeyse tümünü içerir. Yapılan onlarca çalışma, emzirmenin faydalarını doğrulamıştır ve yeni araştırmalar da sürekli yayınlanmaktadır. Bazı önemli noktalar aşağıdaki gibidir.

Emzirmek:

Bebeğinizin ishalden, solunum problemlerinden ve kulak enfeksiyonundan korunmasına yardımcı olabilir.

Bebeğinizin alerji, lösemi ve muhtemel obezite riskini düşürebilir.

Stres seviyenizi ve meme kanseri riskinizi azaltabilir.

Emzirmeye hazırlanmak için ne yapabilirim?

Doktorunuzun önereceği kaynaklardan nasıl emzirileceğiyle ilgili bilgilere ulaşın ve okuyun. Bilmeniz gereken üç ana unsur, aşağıdaki gibidir:

Emzirmeye mümkün olduğunca kısa süre içinde başlamak için sizin ve bebeğinizin doğumdan sonra  en kısa zamanda bir araya getirileceğini,( doğum yapacağınız hastanenin konuyla ilgili koşullarını) mümkünse netleştirin. Sezaryen ile doğum yapacaksanız, ameliyat bitince en kısa zamanda bebeğiniz yanınıza getirilecektir.

Emzirmenin zor bir iş olabildiğini ve  her kadına doğal  gelmediğini ve cesaretiniz kırılırsa yalnız olmadığınızı bilin. Eve gitmeden önce sizin ve bebeğinizin emzirmeyi kavrayabildiğinden emin olmak için, hastaneden ya da doğum merkezinden ayrılmadan önce yardım alın.

Yeni doğan bebeğinizi sık sık emzirin – En geç iki-üç saatte bir. Tıbbi açıdan gerekmediği sürece, bebeğiniz, emzirme iyice alışıncaya kadar kadar anne sütünün dışında hiçbir şey almamalıdır.

Emzirmek, acıtır mı?

Bebeğinizi beslemenin en doğal yolunun emzirmek olması, her zaman kolay olduğu anlamına gelmez. Birçok kadın için, emzirmek, ilk başlarda rahatsızlık ve hatta acı verici olabilir. Acı, genellikle bebeğinizin memenizi düzgün bir şekilde almadığının  göstergesidir. Ağzı, areolanızın (meme ucunuzun çevresindeki pigmentli cilt) büyük bir kısmını kaplamalıdır. Memeniz, bebeğinizin ağzının çok gerisinde olmalıdır. Emzirmek, bebeğinizin ilk birkaç emişinden sonra acı verirse, bebeğinizin diş etleriyle meme ucunuz arasına serçe parmağınızı koyarak emme işlemini kesin – ve daha az acı veren bir pozisyon buluncaya kadar tekrar deneyin. Bebeğinizin memenizi doğru bir şekilde aldığından emin olmak için, hastaneden ayrılmadan önce bir emzirme danışmanıyla konuşun.

 

 

Etiketler

Emzirmeye hazırlanmak için ne yapabilirim?Bir bebeği beslemenin en iyi yolu niye emzirmek olarak düşüGebeliğin 38 haftasıHamileliğin 38 haftası38 haftada bebek gelişimi38 haftada annedeki değişiklikler38 haftada doğum yaparsam

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.