Hafta hafta gebelik; 16.hafta

Hafta hafta gebelik; 16.hafta

Hamileliğiniz: 16. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Büyüme atağına hazırlanın. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca bebeğinizin ağırlığı iki katına çıkacak ve boyu daha da uzayacaktır.   Şu anda, büyüklüğü bir avokadonun büyüklüğüne yakındır :  (kafadan popoya) 11 cm uzunluğunda ve 100 gram. Bacakları, çok daha gelişmiştir, kafası çok daha diktir ve gözleri kafasının önüne yaklaşmıştır. Kulakları da son şeklini almak üzeredir. Kafa derisi biçimlenmeye başlamıştır ama saçları henüz yoktur. Ayak tırnakları bile gelişmeye başlamıştır. Vücudunun içinde  de birçok olay meydana gelmektedir. Örneğin, kalbi her gün yaklaşık 25 litre kan pompalamaktadır ve bebeğinizin gelişimi sürdükçe bu miktar artmaya devam eder.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Rahminizin üst kısmı, kasık kemiklerinizle  göbeğinizin arasının nerdeyse yarısına gelmiştir ve rahminizi  destekleyen yuvarlak bağlar ( round ligamanlar)giderek kalınlaşmakta ve gerilmektedir. Bu haftalarda kasıklarda hissedilmeye başlanan ağrının sebebi muhtemel bu bağların gerilme ağrısıdır. Hamileliğe alışmaya başladığınız için muhtemelen çok daha iyi hissediyorsunuz. Daha az bulantı, daha az çalkantılı ruh hali ve ” ışıldayan cilt” baştan sona iyi hissetmenize katkıda bulunur.

Hamileliğin en harika anlarını kısa süre içinde yaşayacaksınız : Bebeğinizin hareket ettiğini hissetmek .  Bazı kadınlar bunu 16 hafta kadar kısa süre içinde fark ederken, birçoğu bebeğinin hareket ettiğini yaklaşık olarak 18. haftaya kadar hissetmez. (Ayrıca, bu ilk bebeğinizse, sabırsızlanmayın – bebeğinizin hareket ettiğinin yaklaşık olarak 22. haftaya kadar farkına varmayabilirsiniz.) En erken hareketler, kanat çırpmaya, gaz kabarcıklarına veya mısır patlamasına bile benzeyebilir. Bunların sonraki haftalarda güçlenecek olması sebebiyle daha sık bir şekilde hissedebileceksiniz.

Gebelikte kilo alma

Şimdi ne kadar kilo almalıyım?

Hamileliğe ortalama bir ağırlıkla başladıysanız, (hamileliğinizin tümünde toplam 12-16 kilo olmak üzere) bu üç aylık dönemde yaklaşık 5,5 – 6,5 kilo almayı amaçlayın. Hamileliğinize aşırı ya da az kilolu bir şekilde başladıysanız ya da ikiz ya da  daha çok sayıda bebek bekliyorsanız, sağlık uzmanınız biraz daha fazla ya da daha az kilo almanızı  tavsiye edebilir.

Kilo almayı nasıl rayına oturtabilirim?

Hamilelik sırasında kadınların çoğu günlük olağan gıda alımlarından 300 kalori daha fazla alma ihtiyacı hisseder (İhtiyaç duyacağınız toplam kalori miktarı, ağırlığınıza ve aktivite seviyenize bağlıdır.)

Çok fazla kilo alıyorsanız:

Bazı kadınlar, büyük bir hızla kilo aldığını düşünür. Hamilelik sırasında düşük kalorili diyet yapmak ya da öğün atlamak yine de iyi bir fikir değildir. Bunun yerine kilo alımınızı yavaşlatmaya yardımcı olan aşağıdaki önerileri deneyin:

Yeterince protein, kompleks karbonhidratlar, lif ve az miktarda sağlıklı yağ içeren besleyici bir kahvaltıyla güne başlayın.

Sebze, tam tahıl, yağsız et ve az yağlı süt ürünleri alın. İşlenmiş gıdalardan, ambalajlanmış atıştırmalıklardan ve şeker yüklü tatlılardan kaçının.

Yanınızda az yağlı peynir, havuç ve elma ya da muz dahil olmak üzere taze meyveler gibi sağlıklı ve doyurucu atıştırmalıklar bulundurun.

Yağlı bir besine lezzetli bir alternatifi tercih edin. Örneğin: Dondurma yerine dondurulmuş yağsız yoğurt, tatlı çörek yerine simit veya patates cipsi yerine yağsız mısır patlağı.

Bir bardak meyve suyu yerine su için.

Sağlık uzmanınızın onayıyla,düzenli olarak egzersiz yapın.  Hergün düzenli olarak 20 dakikalık yürüyüş bile büyük fark yaratır.

Yeterince kilo almakta zorlanıyorsanız:

 Kilo almanıza yardımcı olan birkaç ipucu aşağıdaki gibidir:

Her gün bir milk shake için (C vitamini için taze meyve ekleyin). Böylece kalori bombası alırsınız ve dondurmadaki kalsiyumdan faydalanırsınız.

Avokado ve fındık gibi iyi yağlar içeren yoğun besin maddeli gıdalar alın.

Kuru meyve yemeye çalışın. Taze meyve kadar doyurucu olmadığı için bundan daha fazla yeme eğiliminde olabilir ve daha sağlıklı bir şekilde kalori alabilirsiniz.

Yemeklerinize ek olarak, sık sık atıştırın.

Şu anda kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için kilo almanız gerektiğini unutmayın.

Hamilelik sırasında aldığım kilolar vücudumu nasıl etkileyecek?

 En azından hamilelik ilerledikçe hissedeceğiniz ağrıların ve acıların bir kısmı, değişen vücut şekliniz ve rahminizin artan ağırlığıyla ilgilidir. Sırt ağrıları yaygındır ve daha sakar olduğunuzu ve düşmeye yatkınlığınızın arttığını hissetmeye başlayabilirsiniz. Cildinizin gerginleşmesini ve belinizin ve memelerinizin büyümesini bekleyin; bu durum deride çatlamalara yol açabilir.

En çok bebeğiniz doğduktan sonra “bebek kilolarınızın” tümünü verip veremeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Biraz zaman alabilir ama doğru beslenir ve egzersiz yaparsanız, eninde sonunda bu kilolardan kurtulabilirsiniz. Şu anda aktifseniz, tekrar forma girmeniz daha kolay olacaktır.

 

 

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelikte kilo alma
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube