Hafta hafta gebelik: 33. hafta


Bebeğiniz nasıl gelişiyor?
Bu hafta bebeğinizin ağırlığı 1,8-2.0 kilo civarı ve boyu yaklaşık 43 cm dir. Artan kalsiyum depolanmasına bağlı iskeleti sertleşmektedir. Kafatasındaki kemikler henüz tam kaynaşmamış olup, hareket edebilir, üstüste hafifçe binebilir ve böylece bebek başının doğum kanalına sığması kolaylaşır. Bu kemikler, çocukluk çağının sonlarına kadar da tamamen kaynaşmayacak ve bebeklik ve çocukluk sırasında beyni ve diğer dokuları genişlerken , bunlar da büyüyecektir.
Sizin hayatınız nasıl değişiyor:
Bebeğiniz karnınızda hızla kilo alıp büyürken, sizde de pek çok şey de değişmektedir: Önceden zarif bir şekilde yürürken, şimdi yalpaladığınızı farkedebilirsiniz. Uyurken, otururken kolay bir pozisyon bulmak, daha da zorlaşmaktadır. Parmaklarınızda, bileklerinizde ve ellerinizde biraz ağrı ve hissizlik yaşıyor olabilirsiniz. Vücudunuzdaki diğer birçok doku gibi, bileğinizdeki dokuda da sıvı tutulumu olur ve böylece bileğinizde yer alan bir kanal niteliğindeki "karpal tünel"deki basınç artabilir. Bu “tünelin” içinden geçen sinirler, sıkışabilir ve hissizliğe; karıncalanmaya, veya ağrıya yol açabilir. Bileğinizi sabitlemek için (ortopedistler tarafından tavsiye edilecek) bir atel takmayı veya uyurken kolunuzu bir yastıkla desteklemeyi deneyin. İşiniz, tekrarlayıcı el hareketleri gerektiriyorsa , ara verdiğinizde ellerinizi germeyi unutmayın – bunları sık sık tekrarlamalısınız.
Ellerinizdeki ağrıyı ve hissizliği hafifletmenin yolları ( Karpal tünel ağrısını en aza indirmek için):
Şiddetli, tekrarlayıcı el hareketleri gerektiren işlerden kaçının. İşiniz bu tür hareketleri gerektiriyorsa, bileklik takmayı deneyin (hekiminiz sizi tıbbi malzemeler satan mağazalar konusunda yönlendirebilir )
Bir bilgisayarda çalıştığınız zaman, yazı yazarken kollarınızın dirseğinize ve parmak uçlarınıza düz inmesi için koltuk yüksekliğinizi ayarlayın. Özel bir ergonomik klavye denemeyi ve ellerinizi esnetmek için sık sık ara vermeyi düşünün.
Semptomlarınız size geceleri rahatsızlık veriyorsa, uyuma pozisyonunuzu değiştirin ve sancıları hissedince, kolunuzu bir ya da iki yastıkla destekleyin. Ellerinizin üzerinde uyumaktan kaçının. Ağrıyla uyanırsanız, ağrı ya da hissizlik gidinceye kadar ellerinizi sallamayı(silkelemeyi) deneyin.
Bileğinizi nötr bir pozisyonda sabitlemeye ve bükmemeye çalışın. Bu, uyumaya çalışırken rahatsızlığın önlenmesine ya da hafifletilmesine yardımcı olabilir .
Bebeğinizin hareketlerini takip etmek:
Bebek hareketlerini hangi sıklıkla hissetmeliyim?
Bebeğinizin hareket sıklığı yaklaşık olarak geçen ayki kadar olmalıdır. Her bebeğin kendi aktivite ( hareketlilik) düzeni vardır ; dolayısıyla standart bir hareket şeklinden ve sayısından sözedilemez. Bebeğinizin hareketlilik miktarında büyük bir değişiklik hissetmediğiniz sürece, büyük bir ihtimalle sağlığı iyidir.
Bebeğimin tekmelerini takip etmeli miyim?
Birçok doktor, 28. haftadan sonra, bebeğinizin hareketlerini günde en az bir ya da iki kere takip etmenizi önerir. Bu “tekme sayımlarını” yapmanın birçok farklı yolu olduğu için, bebeğinizin hareketlerini nasıl izlemeniz gerektiğini doktorunuza danışın. En yaygın yol şu şekildedir: Gün içinde bebeğinizin aktifleşme eğiliminde olduğu bir zamanı seçin. (İdeal olarak, bu sayımları her gün hemen hemen aynı saatlerde ve tok karnına yapın.) Dikkatinizin dağılmaması için sessizce oturun ya da bir tarafa doğru yan yatın. On farklı hareketi hissetmenizin ne kadar sürdüğünü sayın – tekmeler, aniden kıpırdanmalar ve tam vücut hareketlerinin hepsi sayılır. İki saat içinde en az on hareket hissetmelisiniz. (Muhtemelen o kadar uzun sürmeyecektir. Bazen ilk on dakika içinde on tekme hissedersiniz.) İki saat içinde on hareket hissetmezseniz, doktorunuzu arayın.
Bebeğimin hareketleri yavaşladıysa ya da değiştiyse ne düşünmeliyim?
Bebeğinizin hareketlerinde bir yavaşlama olduğunu fark ederseniz, doktorunuzu durumdan haberdar edin. Bebek hareketindeki azalma, bir soruna işaret edebildiği için doktorunuz bir nonstres testine ( NST) veya biyofizik profil kontrolüne gerek duyabilir. Non stres test, anne karnınna bağlanan kuşaklarla bebek kalp atımlarının ve kasılmalarınız olup olmadığının- aynı erişkinlerin elektro kardiyogram ( EKG) çektirmesi gibi- bir kağıt üzerine dökümente edilmesidir. Biyofizik profil ise ultrasonografide bebek vücut hareketlerinin, solunum hareketlerinin, amnion sıvı miktarının değerlendirilip, NST testinin sonuçlarıyla kombine edilerek , bebeğin iyilik halinin bir skor halinde ( 10 üzerinden 8 gibi) belirtildiği bir testtir.