Gebelikte şeker yükleme

Gebelikte şeker yükleme

 Değerli anne adayları;
       
Son zamanlarda gerek poliklinik gerekse sosyal medya üzerinden yönelttiğiniz sorular nedeniyle gebelikte şeker yükleme testini gündeme alma zorunluluğu hissettim. 

Gebelikte özellikle 24. haftadan sonra hormonal etkilere bağlı olarak vücutta kan şekerinin dengelenmesini sağlayan insülin hormonuna karşı bir direnç gelişir. Bu direnç neticesinde kan şekeri değerlerinde belirgin yükselmeler olur. Glukoz tolerans testinin amacı risk faktörü içeren gebelerde bu durumun ortaya konmasıdır. 

Sizi ve bebeğinizi bekleyen riskler;

Bebekte düşük riski, iri bebek ihtimali, doğumsal anomaliler, akciğer gelişiminin olumsuz etkilenmesi, anne karnında malesef ölüm ihtimali ve doğum sonrası hipoglisemi.

Annede polihidramnios (amnion sıvısının fazla olması), preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), sık idrar yolu ve vajen enfeksiyonu, zor doğum, sezaryen oranında artış ve yara yerinde geç iyileşme.         


Popülerliğini her dönem koruyan şeker yükleme testi için farklı görüşler olsa da risk gruplarına göre değerlendirme yapılması gerektiğinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Genel olarak yaklaşımım şu şekilde; eğer annemiz kilolu değilse, ailesinde şeker rahatsızlığı yoksa, bebek ölçümlerinde irilik ve amnion sıvısında fazlalık yoksa, önceki gebeliklerinde şeker yüksekliği saptanmamış ise şeker yükleme testini yapmıyorum. Açlık-tokluk kan şekeri ve 2-3 aylık şeker dengesini yansıtan HbA1C testine bakıyorum.Bu değerlerde yükseklik tespit edersem ailemizle görüşüp yükleme testini öneriyorum.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeniz dileğimle...

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Emre Uysal

Op. Dr. Emre Uysal, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2011 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Şeker yükleme
Op. Dr. Emre Uysal
Op. Dr. Emre Uysal
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube