Ayrıntılı ultrason ile bebekteki tüm hastalıkları tanımak mümkün müdür?

Ayrıntılı ultrason ile bebekteki tüm hastalıkları tanımak mümkün müdür?

Ayrıntılı Ultrason (2.düzey ultrason) ne demektir?

Dilimizde ayrıntılı ultrason için pek çok ifade kullanılmaktadır. Detaylı ultrason, dopler ultrason, büyük ultrason, 4 boyutlu ultrason, 2. düzey ultrason gibi. Ayrıntılı ultrason ya da detaylı ultrason tabirlerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Ayrıntılı Ultrasonu kim yapar?

Ayrıntılı ultrason kadın doğum uzmanı, radyoloji uzmanı, perinatoloji uzmanı ya da ülkemizde olmasa da bu konuda eğitimli bir ultrasonografi uzmanınıca yapılabilir. Ülke şartlarımızda özellikle özel ya da devlet hastanelerinde çalışan hekim arkadaşlar hasta yoğunluğu ya da cihaz yetersizliği gibi sebeplerle hastalarını genellikle 20. hafta civarında detaylı ultrason yapabilen hekimlere yönlendirirler.

Ayrıntılı Ultrason ile bebekteki tüm hastalıkları tanımak mümkün müdür?

Malesef hayır. Şuan kullandığımız son teknoloji cihazlar ve artan bilgi birikimimize rağmen ayrıntılı ultrason ile dünyanın en gelişmiş ultrasonografi merkezlerinde bile bebeklerdeki sorunların yaklaşık %70-80'i tanınabilmektedir. Aşırı kilolu annelerde, bebeğin suyunun (amniyon sıvısı) az olduğu durumlarda, çoğul gebeliklerde varolan hastalığı görememe ihtimali artmaktadır.

Ayrıntılı ultrasonda sorun tespit edildiğinde ne yapılır?

Ayrıntılı ultrasonda bir problem tespit edildiğinde sorunun ne olduğuna bağlı olarak bu konuda deneyimli bir perinatoloji uzmanına , bir pediatrik kardioloğa, çocuk cerrahına , genetik uzmanına yönlendirilebilirsiniz. Mesela doğum sonrası bebekte müdahale gerektirecek bir hastalık varlığında bu sorunla başedebilecek imkanları olan bir hastaneye yönlendirilirsiniz.

Ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır?

Ayrıntılı ultrason 18-22 hafta arası dönemde yapılabilirse de özellikle kalbin ve beynin daha iyi muayene edilebilmesi için 21-22 hafta gebelik dönemi idealdir.

Ayrıntılı ultrasonda nelere bakılır?

Ayrıntılı ultrasonda nelere bakıldığı muayenin yapıldığı gebelik haftası ve muayeneyi yapan hekime göre değişir. Nelere bakıldığı size muayene sonunda yazılı ve sözlü olarak açıklanacaktır. Muayene sonunda tüm muayenenin kayıtlı olduğu CD/DVD yi mutlaka isteyiniz çünkü bu bebeğinizin ilerki yaşantısında gerek duyabileceğiniz bir dökümandır.


Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Yılmaz

Op. Dr. Ahmet YILMAZ, lise öğrenimini Trabzon Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2007-2015 yılları arasında Medical Park Bursa Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermiş olan Op. Dr. Ahmet YILMAZ, mesleki çalışmalarına 2016 yılı itibariyle kurucusu olduğu Natal Kadın Hastalıkları Doğum ve Çocuk Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bebek sağlığı
Op. Dr. Ahmet Yılmaz
Op. Dr. Ahmet Yılmaz
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube