Fibrokistik meme hastalığı - memede kistik yapılar

Fibrokistik meme hastalığı - memede kistik yapılar

Fibrokistlerin tam olarak oluşum nedenleri bilinmemektedir. Ancak oluşumda, yumurtalıklardan salınan östrojen ve progesteron hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir. Kafein içeren içecek ve gıdaların bu değişimde rolü olabileceği sanılmaktadır. Bu kitleler genelde vücuttaki hormon değişikliklerine duyarlı olmakla beraber adet öncesi ve adet sırasında  memedeki bu kitlelerde ağrı ve duyarlılık artışı görülebilir. Bazen hiç ağrı olmaksızın hasta elle muayenede kitleleri fark edebilir.

Tanı genellikle doktor  muayenesi ile kolaylıkla konabilir . Tanıyı kesinleştirmek için mamografi ,meme ultrasonu  veya kistlerden parça alınarak sitolojik incelemenin yapılması  sonucu konur.
 
Kistlerin büyümesini ve yeni kistlerin oluşumunu önlemek için d kafein içeren içecek ve gıdalarıdan(kahve, çikolata) uzak durmak gereklidir. Ağrı yakınması için analjezik ilaçlar (ağrı kesici)kullanılabilir.Günde 400-800 IU E vitamini tedavide oılumlu sonuçlar vermektedir.

Memede kitle fibrokistik hastalığa bağlı olabileceği gibi kanser de olabilir.
Bu nedenle aşağıdaki durumlarda detaylı araştırma yapmak gereklidir.

- Meme muayeneniz 1 yıldan önce yapılmışsa,
- Yeni kitle oluşumu fark ettiyseniz,
- Diğer memede kitle oluşumu, meme ucunda çekilme, meme başı akıntısı,

Meme hastalıkları içinde beraberinde en sık kitle saptanan hastalık   Fibrokistik meme hastalığıdır ve memede kitlenin en yaygın nedenidir. Fibrokistler, fibröz doku ile sarılı içi su dolu kitlelerdir. Kansere dönüşümleri söz konusu değildir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan

Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstek Vakfı Florya Bilge Kaan Koleji'nde bitirmiştir. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Amerika'da Wayne State Üniversitesi ve Almanya Köln Üniversitesi'nde çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan ihtisası sonrasında İstanbul'da birçok özel kurumda çalışmıştır. Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir. Instagram: @dr.burcukardasarslan Web Sitesi: Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan Uzmanlık Alanları Kadın Hastalıkları & Doğum Gebelik Sonlandırma Genital Bölge Estetiği Kızlık Zarı Dikimi Cin ...

Etiketler
Meme
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube