Hafta hafta gebelik; 25.hafta

Hafta hafta gebelik; 25.hafta

Hamileliğiniz: 25. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğinizin boyu şu anda yaklaşık 34 santimetre ve ağırlığı yaklaşık 655 gram kadardır. Giderek uzun ve cılız görünümü kaybolmakta ve nispeten daha tombikçe bir bebek görünümüne kavuşmaktadır. Böylece, kırışık cildi düzleşmeye ve yeni doğan bir bebeğe daha çok benzemeye başlayacaktır. Bu haftadan itibaren saçları da yavaş yavaş çıkmaya başlar.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Saçları artan tek kişi, bebeğiniz değil — sizin saçlarınız da her zamankinden daha dolgun ve parlak  görünebilir. Saçlarınız fazlalaşmıyor, ama hormonal değişiklikler sayesinde, dökülmeleri azaldı.  Bu dolgunluk  doğum yaptıktan sonra, fazla saçların hızlıca  dökülmesiyle normale dönecektir.

Bu hafta itibariyle  egzersiz yapmaya  devam edebilirsiniz ama uymanız gereken birkaç kural var:   Fazla yorgun hissettiğinizde antrenman yapmayın ve ağrı, sersemlik veya nefes darlığı hissederseniz durun. Sırt üstü düz bir şekilde uzanmayın ve temas sporlarından ve ayrıca dengenizi bozabilecek egzersizlerden uzak durun. Bol bol su için, ısınma ve soğuma süreleri için zaman ayırın.

24. ve 27. haftalar arasındaglukoz tarama (yükleme) testi yaptırırken  , anemi ( kansizlık) kontrolü için bir tüp daha kan alınabilir. Kan testleri, demir eksikliği anemisine  işaret ederse , doktorunuz kullandığınız multivitaminin içinde bir miktar olsa bile ekstra bir demir takviyesi almanızı tavsiye edecektir.

Üçüncü trimester ( 3. üç aylık dönem ) hamilelik kontrolleri hakkında merak edilenler

Üçüncü üç aylık dönemde doktorumu hangi sıklıkta göreceğim?

28. ve 36 haftalar arasında, doktorunuzu  her iki haftada bir göreceksiniz. Doğum tarihinizden bir ay önce, yani 36. haftadan itibaren  bu ziyaretler haftada bir kereye inecektir.

Her randevuda neler yapılacak?

Doktorunuz fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi soracak ve son randevunuzdan beri yeni  ortaya çıkan şikayet veya belirtileri öğrenmek isteyecektir: özellikle kasılmalarınızın, vajinal kanamanızın veya olağandışı bir akıntının olup olmadığını.

Bebeğinizin hareketlerini soracaktır. Bebeğinizin eskiye oranla  daha az hareketli olduğunu hissederseniz, kendisini aramanız gerektiğini hatırlatacaktır. Bazen doktorunuz , sizden , her gün belli bir süre boyunca bebeğinizin hareketlerini saymanızı  isteyebilir.

Ağırlığınızı ölçecek ve preeklampsi, üriner sistem enfeksiyonları  ve başka sorunlarla ilgili belirtiler için idrarınızı kontrol edecektir. Tansiyonunuzu ölçecek ve bileklerinizdeki, ellerinizdeki ve yüzünüzdeki şişkinliğe bakacaktır.

Bebeğinizin pozisyonunu, büyüklüğünü, amnion sıvısı miktarını, kalp atımlarını ve eğer gerekirse Doppler analizi ile bebeğe giden kan akımını değerlendirmek için ultrasonografi  yapacaktır.

Muhtemelen rahimağzını ( serviks) kontrol edecektir. Her ziyarette vajinal muayene yapmasını beklemeyin. Birçok sağlık uzmanı, erken doğum gibi özel bir endişesi olmadığı takdirde bunu yapmaz. Doğum tarihinizi geçerseniz, doktorunuz doğumu başlatıp başlatmamaya (ya da ne zaman başlatacağına) karar vermek için rahimağzını ( serviks) kontrol edecektir.

Dikkat etmeniz gereken noktaları size söyleyecektir. Erken doğum ve preeklampsi belirtilerinden bahsedecek ve kendisini aramanızı gerektiren diğer uyarı işaretlerini anlatacaktır. Doğum tarihiniz yaklaştıkça, sizle doğum işaretlerini görüşecek ve kendisiyle ne zaman temas kurmanız gerektiğini size bildirecektir.

Doğum sancısı ve doğumla ilgili sorunlarınızı gözden geçirecektir. Eşinizle bir liste hazırlayın ve bu listeyi doğum öncesi ziyaretlerden birinde yanınızda getirin.

Son üç ayda hangi testleri yaptıracağım?

Durumunuza bağlı olarak, size aşağıdaki testler uygulanabilir :

Tam Kan Sayımı:  Bu test, kan ölçümü  amaçlıdır ve genellikle üçüncü üç aylık dönemde tekrarlanır. (Glukoz yükleme testi sırasında test edildiyseniz ve sonuçlar normal çıktıysa, tekrarlanmayabilir.)

Gebelik şekeri testi: 24. ve 27. haftalar arasında glukoz tarama testi  sonuçlarınız normal çıktıysa problem yoktur. Fakat tarama sonuçlarınız normal değilse , bu kez aç karnına yapılan ve daha uzun süren ( 2 ya da 3 saatlik ) glukoz tolerans testi  yaptıracaksınız.

Rh antikor taraması:  Eğer kan grubunuz Rh negatif, eşinizinki Rh pozitif ise , önce " İndirekt Coombs " olarak bilinen  antikor taramanız yapılarak ,  28. haftada bir kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanacaktır.  (Not: Eşinizin sizin gibi Rh negatif olduğu belirlenirse, bebeğiniz de Rh negatif olacağı  için Rh immün globulin iğnesine  ihtiyacınız olmayacaktır.)

B grubu streptokok testi: 35. ve 37. haftalar arasında, vajinanızda B grubu streptokok (GBS)  kontrolü yapılacaktır. Kültürler pozitif çıkarsa hemen tedavi edilmeyeceksiniz çünkü erken tedavi, bakterilerin geri gelmeyeceğini garanti etmez. Bunun yerine, doğum eylemindeyken damardan  antibiyotiklerle tedavi edilecektir.

Cildim neden çok kaşınıyor?

Hamilelik sırasında, cildiniz karnınızın içinde büyüyen bebeğinizi ve  aldığınız kiloları taşıyabilmek için gerilir ve sıvı ihtiyacınız artar. İkinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde, hastalarının çoğu karınlarındaki kaşıntıdan şikayet eder. Karnınız kaşınıyorsa ve cildiniz kuruysa, bol miktarda kokusuz nemlendirici kullanın, bol bol su için ve çok sıcak duşlardan ve banyolardan kaçının. Vücudunuz baştan sona yoğun bir şekilde kaşınırsa sağlık uzmanınızı arayın çünkü bu durum,  hamilelik kolestazı adı verilen ciddi bir duruma işaret edebilir. Herhangi bir şekilde döküntü geliştirseniz de bildirin; böylece değerlendirmede bulunabilir ve uygun tedavi önerebilir veya sizi bir cilt hekimine sevk edebilir.

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebeliğin 25 haftası
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube