Hafta hafta gebelik; 21.hafta


Hamileliğiniz: 21. hafta
Bebeğiniz nasıl gelişiyor:
Bebeğinizin ağırlığı şu anda yaklaşık 350-400 gramdır ve yaklaşık 26,5 cm uzunluğundadır. Kısa süre içinde, ilk çırpınma hareketlerini hissedeceksiniz. Ayrıca, kendisini daha iyi tanıdıkça hareketlerinde bir düzen olduğunu keşfedeceksiniz. Diğer gelişmeler olarak, bebeğinizin kaşları ve gözkapakları artık mevcuttur ve eğer kızınız olacaksa, vajinası da oluşmaya başlamıştır.
Sizin hayatınız nasıl değişiyor:
Bu günlerde muhtemelen çok rahat hissediyorsunuz. Henüz çok irileşmediniz ve erken hamilelik dönemi ile ilgili rahatsızlıklar büyük bir oranda geçti. İyi hissediyorsanız, rahatlayın ve bu gebeliğin balayı döneminin tadını çıkarın – üçüncü üç aylık dönemde, yeni bir dizi şikayetleriniz başlayabilir.
Cilt değişiklikleri :
Bazı gebelerde artan yağ üretimi, akne ( sivilce) gelişimine (ya da var olanların kötüleşmesine) yol açabilir. Bunu için , günde iki kere nazik bir sabunla ya da temizleyiciyle yüzünüzü yıkayın ve kullandığınız nemlendiricinin veya makyaj malzemelerinin yağsız olduğundan emin olun. Ağızdan akne ilacı almayın – bazıları hamilelik sırasında çok tehlikelidir – veya doktorunuza danışmadan cilde sürülen akne ürünleri kullanmayın.
Varisler:
Varis denilen toplar damarların genişleyip yüzeyselleşmesi problemine de gebelikte oldukça sık rastlanır. Hamileliğiniz ilerledikçe, bacak damarlarınızın üstündeki baskı artar ve böylece damarlarınızın duvarları gevşeyip genişler ve sorun kötüleşebilir. Ailenizin diğer üyelerinde varsa,( genetik yatkınlık) sizin bacaklarınızın da varisli olma ihtimali artar. Birbiri ardına hamilelik yaşamak ve ayrıca yaşınızın ilerlemesi de katkıda bulunan faktörlerdir. Varisli bacakların önlenmesine ya da en aza indirilmesine yardımcı olmak için her gün egzersiz yapın, mümkün olan her yerde ayaklarınızı ve bacaklarınızı destekleyin, kalp seviyesine veya daha üstüne kaldırın. Sol tarafınıza yatarak uyuyun ve hamilelik için destekli çoraplar giyin.
Özellikle ayak bileklerinizde, bacaklarınızda veya yüzünüzde, örümcek şeklinde damarların yer aldığını da fark edebilirsiniz (cilt yüzeyinizin yakınındaki bir grup ince kan damarı.) Göz zevkini biraz bozabilirler ama örümcek damarlar rahatsızlığa yol açmaz ve doğumdan sonra genellikle geçer.
Hamilelikte cinsellikle ilgili sık sorulan sorular:
Hamilelik sırasında cinsel isteğimde artış olması normal mi?
Bazı hamile kadınlar, hamileyken, en azından hamileliğin bir kısmında, cinsel isteklerinin, arttığını hissedebilir. Pelvik bölgelerine artan kan akışının ve buna bağlı olarak uyarılmaya karşı yükselen hassasiyetin ve ayrıca hormonal değişiklikler nedeniyle artan vajinal kayganlığın buna yol açtığı düşünülür. Ne var ki, bu durumun tam tersi de olabilir: İlişki sırasında ağrınız , acınız veya rahatsızlığınız olabilir; veya kendinizi çekici hissetmiyor olabilirsiniz veya cinsel ilişkiye giremeyecek kadar yorgun hissediyor olabilirsiniz. Cinsel ilişkiye girebilecek kadar güçlü hissetmiyorsanız, duygularınızı eşinize anlatın ve kendisini hala sevdiğinizden emin olmasını sağlayın. İletişiminizi güçlü tutmak ve bu değişiklikleri birlikte yaşarken birbirinizi elinizden geldiğince desteklemek çok önemlidir. Ayrıca, fiziksel yakınlığın cinsellikten daha kapsamlı olduğunu unutmayın. Birbirinizi hala kucaklayabilir, öpebilir ve okşayabilirsiniz.
Şu anda hangi pozisyonlar daha rahat?
Karnınız üzerine çok fazla baskı oluşturmayan yan yana pozisyon, eşiniz sırt üstü yatarken sizin üstte olduğunuz ve penetrasyonun derinliğini kontrol edebileceğiniz pozisyon ,dizlerinizin ve dirseklerinizin üzerine çöktüğünüz , eşinizin arkanızda olduğu pozisyonlar önerilebilir.
Hamilelik sırasında cinsel ilişkinin yasak olduğu zamanlar var mı?
Aşağıdaki durumlar veya belirtiler varsa cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekebilir:
Plasenta previa ( plasentanın anormal olarak aşağıya yerleşmesi)
Mevcut hamilelikte erken doğum riski
Açıklanamayan vajinal kanama ya da kanlı akıntı
Karında ağrı, kramp
Serviks ( rahimağzı) yetmezliği
Su sızıntısı ( şüpheli bir amnion sıvısı sızıntısı)
Eşinizde genital bir enfeksiyon veya genital enfeksiyon geçmişi mevcutsa , yine cinsel ilişkiden sakınmak yerinde olur .
Doktorunuzun cinsel ilişkiye girmemenizi tavsiye edebileceği başka durumlar vardır. Örneğin, önceki bir hamileliğinizde erken doğum yaptıysanız, bu hamileliğin bir aşmamasında cinsel ilişkiye girmeyi bırakmanızı ve 37. haftaya gelinceye kadar uzak durmaya devam etmenizi tavsiye edebilir.