Hafta hafta gebelik; 10. hafta

Hafta hafta gebelik; 10. hafta

Hamileliğiniz: 10. Hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğiniz 10. haftada  kafadan popoya kadar yaklaşık  2,5 -3 cm boyunda  ve  ağırlığı 7 gramdan az olmasına rağmen,  gelişiminin en kritik bölümünü tamamlamıştır. Bu,  fetal dönemin, yani vücudundaki dokuların ve organların hızla büyüdüğü ve olgunlaştığı dönemin başlangıcıdır.

Sıvı yutmakta ve idrar yapabilmektedir. Hayati organları – böbrekleri, bağırsakları, beyni ve karaciğeri (şimdi ortadan kaybolan yolk kesesinin yerine kırmızı kan hücreleri yapmaktadır) – yerindedir ve işlev görmeye başlamıştır ve hamileliğiniz boyunca gelişmeye devam edecektir.

 Bebeğinizin kolları ve bacakları artık bükülebilir. Elleri, bileğinde bükülüdür ve kalbinin üzerinde bir araya gelir ve ayakları, vücudunun önünde kavuşacak kadar uzun olabilir. Omurgasının ana hatları, yarı saydam cildinden net bir şekilde görülebilir ve  sinirleri, omuriliğinden uzanmaya başlamıştır. Bebeğinizin alnı, gelişmekte olan beyniyle birlikte geçici olarak çıkıntı yapar ve vücudunun yarısı uzunluğundaki kafasının üzerinde çıkıntılı olarak görünür.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Doktorunuza yaptığınız ziyaretinizde, doktorunuzca karnınıza yerleştirilen  bir ultrason cihazı olan Doppler probu yardımıyla, bebeğinizin hızlı kalp atışlarını duyabilirsiniz. Birçok kadın, bebeklerinin minik kalbinin sesinin kulağa dörtnala giden atların gürültüsü gibi geldiğini ve bunu işitmenin çok etkileyici olduğunu söyler. 

Hamile kalmadan önce, rahminiz küçük bir armut büyüklüğündeydi. Bu haftaya kadar, bir greyfurt kadar büyümüştür. Şu anda hamile giysileri için hazır olabilirsiniz . Henüz o aşamaya gelmemiş olsanız bile, her zamanki giysileriniz muhtemelen rahatsızlık verecek kadar dardır ve büyüyen göğüsleriniz, sutyeninizin dikişlerini zorluyor olabilir. Göbeğinizdeki çıkıklığın nedeni büyük bir ihtimalle hafif kilo alımı ve şişkinliktir. Her zamanki giysilerinizle hamile giysileri arasında bir yerdeyseniz, bağışlayıcı elastik beli olan pantolonlar ve etekler (veya göbeğinizin altında kalan düşük bel giysiler) size  ihtiyaç duyduğunuz rahatlığı sağlayabilir.

Formda olma seviyenize bağlı olarak, hamilelik sırasında geniş bir yelpazeye yayılan aktivitelere katılabilirsiniz. Yüzme ve yürüme, dokuz ay boyunca yapılabilecek en mükemmel iki tercihtir. Egzersiz yapmak, kas elastikiyetini, gücünü ve dayanıklılığını arttırır – hamilelik sırasında aldığınız kiloları taşımanıza yardımcı olur, sizi doğumun fiziksel stresine hazırlar ve bebeğiniz doğduktan sonra tekrar forma girmenizi kolaylaştırır.

Hamilelikte enfeksiyonlar

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonları

 İdrar yolu enfeksiyonu ( İYE) hamilelik sırasındaki en yaygın bakteri enfeksiyonlarındandır. Bu durumdan, kısmen yüksek progesteron seviyeleri sorumludur. Bu hormon, idrar yolunuzu gevşettiği için idrar akışı yavaşlayabilir ve bakterilerin büyümesi için bakterilere daha çok süre tanır. Hamileliğin daha ileri safhalarında, başka faktörler de rol oynar.

Bağırsak bakterileriniz, anal bölgeden idrar yolunuza sıçrayarak  burada  çoğalmaya devam ettiklerinde bir enfeksiyon meydana gelir. Yani,  sistit adı verilen bir idrar torbası enfeksiyonuna yol açar. Sistitin belirtileri çiş yaparken ağrı, rahatsızlık veya yanma, daha sık çiş yapma isteği ve mesane üzerinde veya  alt karına  ağrı duyma olarak sayılabilir. İdrarınız bulanık olabilir ve kötü kokabilir. Bulantınızda kötüleşme sıklıkla eşlik eder.

İdrar yolu enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzu görmeniz önemlidir. Tedavi edilmeyen sistit, bir böbrek enfeksiyonuna neden olabilir ve ciddi bir şekilde hastalanabilir ve erken doğum riskinizi yükseltebilirsiniz. Sizde sistit varsa, doktorunuz daha fazla sorun çıkmasını önlemeye yardımcı olmak için hamilelik sırasında güvenli olan antibiyotikleri reçete edecektir.  Antibiyotikler, semptomlarınızı birkaç gün içinde azaltabilir ama bakterilerin tümünü yok etmek için tedavinizi tamamlamayı unutmayın.Ayrıca mümkünse günde 1.5-2 litre su içmenin de idrar yolu enfeksiyonu için koruyucu olduğunu hatırlatalım.

Hamilelik sırasında bakteriyel vajinosis

Bakteriyel vajinozis  ( BV) vajende  genellikle küçük miktarlarda yaşayan bakterilerin çok fazla artmasının sebep olduğu bir genital yol enfeksiyonudur. BV semptomları  ince, süt beyazı veya gri bir akıntıyla birlikte kötü ya da balık gibi bir kokudur (Bu koku, cinsel ilişkinden sonra en belirgin halindedir.) Vajinanız ve vulvanızın etrafında biraz tahriş ya da kaşınma da olabilir ama BV olan kadınların en az yarısında hiçbir semptom görülmez.

BV ile artan erken doğum riski ve bebeğinizi çevreleyen erken amniyotik zar bozulması arasında bağlantı kurulmuştur. Eğer BV semptomları sergiliyorsanız ya da erken doğum riski altındaysanız, sağlık uzmanınız enfeksiyon taraması yapacak ve sonuçların pozitif çıkması halinde antibiyotik tedavisine başlayacaktır

Hamilelik sırasında mantar enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonu, özellikle gebelik durumunda daha da sık izlenebilen ve  oluşma ihtimali daha da artan, yaygın vajinal enfeksiyonlardandır. Candida ailesindeki mikroskobik bir mantardan kaynaklanır. Bu mantarlar, kadınların neredeyse üçte birinin vajinasında görülür  .Normalde vajinada yerleşik ve enfeksiyonlardan  koyucu " Flora bakterileri" nin zayıfladığı ve mantar üremesini engelleyemediği  durumda, mantar enfeksiyonu oluşur. Hamilelik sırasında artan östrojen seviyeleriniz, vajinanızın daha fazla glikojen( şeker ) üretmesine neden olduğu için mantar üremesi daha da hızlanır. 

Mantar enfeksiyonu, gelişmekte olan bebeğinize zarar vermez. Doğuma girerken enfeksiyonunuz varsa, doğum kanalından geçerken yeni doğan bebeğinize bulaşabilir. Mantar, bebeğinizin ağzındaki beyaz lekelerle kendini belli eden pamukçuk adlı yaygın bir enfeksiyona yol açabilir. Pamukçuk, ciddi bir şey değildir ve sağlıklı yeni doğanlarda kolaylıkla tedavi edilebilir.

 

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hamilelik sırasında mantar enfeksiyonları
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube