Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 36. hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
27 Ekim 2014388 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 36. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor?

Bebeğiniz yaklaşık olarak günde 25-40 gram almaktadır. Şimdi neredeyse 2,700-2,800 kilo ağırlığında ve 47 cm uzunluğundadır. Cildini devamlı amnion sıvısına maruz olduğu için kaplayarak koruyan “ Verniks kazeoza” denen balmumsu maddenin çoğunu yitirmektdir. Sonraki haftadan (37. Haftadan) itibaren , bebeğinizin miadını tamamladığı kabul edilir.  Yani doğmaya artık hazırdır..

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

   Bebeğiniz şu anda çok fazla yer kapladığı için, normal  bir porsiyon yemeği yemekte zorlanabilirsiniz. Bu noktada, daha az ve sık yemek genellikle daha kolaydır. Öte yandan,  bebeğinizin başı, pelvis yani leğen kemiğiniz içindeki doğum kanalına doğru inmeye  yani “düşmeye” başlayınca nefes almanız kolaylaşabilir. Bu süreç , eğer ilk bebeğiniz ise genellikle doğumdan birkaç hafta önce yani 37-38. haftalarda meydana gelir. (Önceden doğum yaptıysanız, muhtemelen doğumunuz başlamadan önce meydana gelmeyecektir.)

     Eğer bebeğinizin başı aşağıya indi ise, alt karnınızda baskının arttığını da hissedebilirsiniz ve böylece yürüyüşünüz giderek rahatsızlık verebilir ve hatta idrarınız daha da sık gelebilir. Eğer bebeğiniz çok aşağıdaysa, birçok vajinal baskı ve rahatsızlık da hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar, bu durumu" bacaklarının arasında bir  topu taşıma" hissine benzetir.

Braxton Hicks  kasılmalarınızın sıklaştığını da fark edebilirsiniz. Dokorunuzla birlikte doğum belirtilerini  gözden geçirdiğinizden emin olun ve sizden ne zaman haber almak istediğini öğrenin:

Genel bir kural olarak, eğer 37. haftanızı tamamladıysanız, hamileliğinizde sözgelimi diyabet, plasenta previa gibi bir komplikasyon bulunmuyorsa , ve suyunuz gelmediyse, doktorunuz kasılmalarınızın her beş dakikada bire inmesi ve yaklaşık 1 dakika sürmesi söz konusu oluncaya kadar evde beklemenizi önerecektir. 

 Elbette, bebek hareketlerinde azalma olduğunu fark ederseniz veya amniyotik sıvınızın sızdığını ( suyunuzun geldiğini ) düşünürseniz veya vajinal kanamanız, ateşiniz, ciddi ya da sürekli baş ağrınız, geçmeyen karın ağrınız veya görüşünüzde değişiklikler olur ise  doktorunuzu arayıp hastaneye gitmek için hazırlanmanız gerekebilir.

 Doğumun safhaları

İlk kez anne olacaklar için, doğum ortalama 15 saat sürer ama 20 saatten fazla sürmesi  de mümkündür . (Önceden vajinal doğum yapmış kadınlar için, ortalama altı- sekiz saat sürer.) Doğum süreci ve doğum, üç ana aşamaya  ayrılır. Doğumunun ilerleme şeklinin önemli noktaları aşağıdaki gibidir:

Birinci aşama:

 Birinci aşama, rahim ağzının (serviks) giderek açılmasını sağlayan ve kendisini hissettiren kasılmalar meydana gelince başlar ve rahim ağzı tamamen ( yaklaşık 10 cm) açılınca sona erer. Bu aşama, erken( latent faz)  ve aktif doğum fazı olmak üzere iki safhaya ayrılır.

Erken fazın  ne zaman başladığını tam olarak belirlemek zordur, aldatıcı olabilir, çünkü erken doğum kasılmalarını bazen hissetmiş olduğunuz etkisiz Braxton Hicks kasılmalarından ayırt etmek imkansızdır.

Komplikasyonsuz bir gebelikte, eğer normal doğum isteniyorsa ve  doktorunuz aksi yönde tavsiyede bulunmadıysa, erken fazın  büyük bir kısmının sonuna kadar evde beklemek uygun olabilir.  (Emin olmak için  mutlaka sağlık uzmanınıza danışın.)

Erken  doğum fazı, serviks ( rahim ağzı)  yaklaşık 4 cm açıldığında ve ilerlemeniz hızlanmaya başladığında sona erer. Bu noktada, aktif doğum safhası olarak bilinen aşamaya girersiniz. Kasılmalarınız daha sık, daha uzun ve daha güçlü hale gelir.

Aktif safhanın son kısmına – serviksiniz 8 ila 10 cm açıldığı zaman – geçiş dönemi denir çünkü doğumun ikinci safhasına geçişe işaret eder. Bu, ilk aşamanın en yoğun kısmıdır ve kasılmalar genellikle çok güçlüdür, her iki buçuk ila üç dakikada bir gelir ve bir dakika ya da daha uzun sürer.

İkinci aşama :

Serviks (rahim ağzı)  tam olarak açıldığında, doğumun ikinci aşaması başlar: bebeğinizin doğum aşaması. Bu, doğumun “ıkınma” aşamasıdır ve dakikalar ila bir saat arasında sürebilir (önceden vajinal doğum yaptıysanız daha hızlı olabilir.)

Bebeğinizin kafası, çıkıncaya kadar, vajinada aşağı doğru ilerlemeye devam edecektir. Bebeğinizin kafası  çıktıktan sonra, doktorunuz ağzını ve burnunu temizleyip , varsa boynunun çevresinde göbek kordonunu serbestleştirecek ve daha sonra, omuzların çıkışı  için  kafasını uygun tarafa doğru döndürecektir. Sonraki aşamada, omuzları bir seferde çıkacak ve bunu vücudunun geriye kalan kısmı izleyecektir.

Şu anda  çok çeşitli duyguları hissediyor olabilirsiniz: mutluluk, dehşet, gurur, inanamama, heyecan ve elbette hepsinin bitmesi nedeniyle yoğun bir rahatlama hissi. .

Üçüncü aşama:

 Doğumun son aşaması, bebeğinizin doğumundan hemen sonra başlar ve vajinal yoldan plasentanızın çıkmasıyla sona erer. Üçüncü aşamadaki kasılmalar nispeten hafiftir.

Unutkanlıkla başa çıkmak :

Dalgın mısınız? Unutkanlık, son üç aylık dönemde normaldir. Hayatınızda kısa süre sonra yaşayacağınız büyük değişiklikler sizi yenik düşürebilir ya da sadece dikkatinizi dağıtabilir ve ayrıca geceleri iyi uyuyamıyorsanız bitkin düşebilirsiniz.

Sakin olun. Ne kadar telaş ederseniz, hatırlamanız o kadar zorlaşır.

Randevular ve günlük hayatın diğer ayrıntıları hakkında hatırlatıcı notlar alabilmeniz için küçük bir defter  taşıyın.

Hamilelik iznine çıkmadan veya doğuma girmeden önce yapmanız gerekenleri içeren bir “yapılması gerekenler” listesi hazırlayın.

 Anahtarlarınız veya kredi kartlarınız gibi sık kullandığınız malzemeleri tek bir yerde tutun.

 Hayatınızı basitleştirin. Gün içinde rahatlamaya ve düşünmeye daha fazla  zaman ayırabilmek için faaliyetlerinizde azaltma yapın.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler

Gebeliğin 36 haftasında neler oluyorHamileliğin 36 haftası36 haftada bebek gelişimi36 haftada annedeki değişikliklerGebelik haftaları ve bebek gelişimi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.