Günlük hayatta psikanaliz

Günlük hayatta psikanaliz

"Sen şimdi böyle davranıyorsun çünkü sen küçükken başına gelenler seni..." Böyle bir şekilde psikanalize maruz kalmak biraz can sıkıcı, değil mi?

...

Bazı önyargılar ile çevresindekilerin ve kendisinin davranışlarını geçmişe bağlayarak psikanalize edip duran insanların bilmediği şeylerden ilki, insanların karakter ve davranışlarının çocuklukta yaşadıkları olaylara göre içlerine bir ‘’robot program’’ yükleyip onları belirli davranışları sergiler hale getirmediğidir. İkincisi ise, geçmişte yaşananlar her ne olursa olsun, kişinin şu anki davranışlarını belirleyici rolünün sanıldığı gibi pasif olmadığı, diğer bir deyişle insanların geçmişlerinin kuklası olmadıkları gerçeğidir. İlk iki varsayımın ardından gelen başka bir yanılsama ise, travmatik olaylar yaşamış insanların, eğer psikolojileri bozuksa, düzelebilmeleri için yapılabilecek tek şeyin geçmişlerine dönüp durmak; geçmişlerini değiştirmek veya unutmak olduğudur. Oysa, insanlar sanıldığının aksine Alzheimer hastalığı gibi demans türünden bozukluklara yakalanarak veya beyin travmasına uğrayarak nöronal dejenerasyon yaşanmadıkça unutabilen varlıklar değildir. Yaşantılar, olayın sahip olduğu psikolojik anlam yükü nisbetince beyinlerimizdeki kimyasallara kazınır, bazen bilinçli hafızayla erişilebilir, bazen erişilemez olarak kalmaya devam ederler. Olan olmuştur. Ölen ölmüş, aldatan aldatmış, korkan korkmuş, söyleyen söylemiş, yıkan yıkmış, güçlendiren güçlendirmiştir. Ancak, yaşadığımız anı güzel kılmak, önümüze bakmak ve hayatın tadını bulup almak tamamen bizim sorumluluğumuzdadır, bu kararı aslında yalnızca biz verebiliriz. Sorumluluk önemli.

+Lütfen psikanalizi farkında olmadan biraz yanlış ve eksik anlayarak kendiniz ve çevreniz üzerinde geçmişi deşerek, evde denemeyiniz,  yoksa istemeden yaralayabilir ve yaralanabilirsiniz. Ancak, psikoterapi alanında bilgili bir psikolog yardımıyla bilinçli bir şekilde psikanalitik terapi almak suretiyle psikolojik yardım almak, hayatını daha güzel bir noktaya taşımak için sorumluluk almak isteyen bir kişi için uygun bir tercih olabilir. Psikanaliz, cerrahi bir hassasiyet gerektiren ciddi ve son derece hassasiyet gerektiren bir terapi türüdür.

Bu makale 18 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Tuğçe Esra Özbey

2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi psikoloji bölümünden onur derecesiyle mezun oldum. 2018 yılında başlamış olduğum yetişkin ve ergen bireylerle danışan görüşmelerime devam etmekteyim. Klinik psikolojiye duyduğum ilgi nedeniyle, Uludağ Üniversitesi’nde yeme bozuklukları ve cinsiyet-içi rekabet hipotezi üzerine bir tez çalışması yürüttüm ve deneysel psikoloji yüksek lisans eğitimimin ardından ‘’Acı Çeken İnsan’’ isimli bir kitap yazarak insanların anlayabileceği bir dilde psikoloji branşını tanıtmayı amaçladım. Psikolojik rahatsızlıklar, nörobilim, kişilik değerlendirme gibi konularda Türkiye’de ve yurtdışından uzaktan verilen eğitimlere katıldım. İnsanların yaşadığı problemlerde yetiştikleri aile ortamının etkisi konusunda derinleşmek amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi’nde aile danışmanlığı alanında ikinci yüksek lisansımı yapmaktayım. Danı ...

Psk. Tuğçe Esra Özbey
Psk. Tuğçe Esra Özbey
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube