Varisi olanlar dikkat: yaz ayları riskli olabilir

Varisi olanlar dikkat: yaz ayları riskli olabilir

Varis pek çok insanın sahip olduğu damar hastalıkları arasında yer alıyor. Toplumda oldukça sık görülen varis sorunu uzun vadede ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Kozmetik bir sorun olarak görülen ama mutlaka ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken varisler yaz aylarında kötüleşen semptomları ile biliniyor. Yaz aylarında artan varis semptomları ve alınması gereken önlemler hakkında Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Arzu Ercan ile konuştuk.

Yaz Ayları Varis Hastaları İçin Çok Önemli

Yaz aylarına yaklaşırken pek çok insan etek, elbise, şort veya mayo giyeceği için varislerinden ötürü endişelenmeye başlıyor ancak durumun kozmetik endişelerden çok daha ciddi sonuçları olduğunu hastalarıma anlatıyorum. Varis bir damar hastalığıdır ve yaz aylarında artan hava sıcaklıkları sebebiyle semptomları şiddetlenebilir. Bacaklarımızdaki damarlarda kanın kalbe doğru hareket etmesini sağlayan valiler bulunuyor, yaz aylarında yaşanan sıcaklık değişimi ile damarlar genişleniyor. Damarların genişlemesi ile birlikte bu valilerde bir baskı oluşuyor ve valfler zayıflıyor. Peki bunun sonucunda ne oluyor? Zayıflayan valilerin işlevini yerine getirememesi kalbe gitmesi gereken kanın bir kısmının bacaklara geri dönmesine neden oluyor. Bu da damarlarda kan birikmesinde ve varislerin daha kötüleşmesinde etkili oluyor.

Yaz Aylarında Varisi Olanlar Dikkat Etmesi Gerekenler

Varis daha ciddi sağlık sorunlarına neden olmadan önce kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir damar hastalığıdır. Cilt ülseri, pulmoner emboli gibi sorunlara neden olmadan önce varisi tedavi etmemiz gerekiyor. Mevsimden bağımsız olarak varis sorunu olan kişilerin öncelik vermesi gereken husus her zaman tedavi olmalı. Tedaviden önce ise varis semptomlarının şiddetlenmesi için yaz aylarında alınabilecek bazı önlemler var.

Bacaklara soğuk su uygulaması ile genişleyen damarları rahatlatmak ve valilere olan baskıyı azaltmak hava sıcaklığının arttığı dönemlerde semptomları azaltmak için oldukça etkili bir yöntem. Güneş altında uzun süre vakit geçirmemek, illa vakit geçirmek gerekiyorsa bacakların güneş ile direkt temasını engellemek gerekiyor. Mevsimden bağımsız olarak dar kıyafetlerden uzak durmak da varis semptomlarının artmaması açısından önem taşıyor. Yaz aylarında çok tercih edilen mabet, terlik ve sandalet gibi ayakkabıların ortopedik olmasına ve 3 - 5 cm aralığında hafif bir topunu olmasına da özen gösterilmesini öneriyorum. Bunların yanı sıra gün içerisinde uzun süre hareketsiz kalmamak için her 30 dakikada 1 ayağa kalkıp 15 adım atılması, tempolu yürüyüş ya da bisiklete binme gibi egzersizlere zaman ayrılması da varis semptomlarının şiddetlenmemesi açısından faydalı olacak öneriler arasında yer alıyor.

Bu makale 2 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Arzu Ercan

Op. Dr. Arzu Ercan ilköğrenimini sırayla Denizli, Manisa ve İzmir'de tamamlamıştır. 1993 yılında İzmir Özel Fatih Koleji'nden mezun olmuştur. Lise öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1999 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. 2000 - 2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanlık Eğitimi'ni tamamlamıştır. 2006 - 2007 yılları arasında Bursa Medical Park Hastanesi'nde çalışmış olup 2007- 2010 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi'nde Uzman Doktor ve Başhekim Yardımcısı olarak görev almıştır. 2010 - 2012 yılları arasında Bursa Rentıp Hastanesi'nde, 2012 yılında Özel Balıkesir Sevgi Hastanesi'nde çalışmaya başlamıştır. 2016 - 2018 yılından sonra Bursa Acıbadem Hastanesi ile Özel Balıkesir Sevgi Hastanesi'nde dönüşümlü olarak çalışmıştır. Op. Dr. Arzu Ercan ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
instagram
youtube
Op. Dr. Arzu Ercan
Op. Dr. Arzu Ercan
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube