Genizeti ve bademcik

Genizeti ve bademcik

Akut tonsillit (bademcik iltihabı) ve/veya adenoidid(geniz eti enfeksiyonu) olan çocuklarda yüksek ateş, genel halsizlik ve yutkunma zorluğu, boyunda lenf bezlerinde büyüme, baş ağrısı, karın ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gelişebilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar bademcikler ve geniz eti dokusunda büyümeye neden olurlar.

Bunun sonucunda da burundan nefes alma güçlüğü ortaya çıkar. Sıkıntı en çok uyku sırasında fark edilir; bu çocuklar genellikle horlayan ve uyku apnesi dediğimiz uykuda 10 saniyeyi geçen nefes durması yaşayan çocuklardır. Yılda 3 ve üzerinde bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda akut romatizmal ateş hastalığı gelişebilir; kalp kapakçıkları ve böbreklerde hasar oluşabilir. Konuşma bozukluğu, yeme ve yutma güçlüğü, yüz ve diş yapısında bozulmalar olabilir. En ciddi sorunlardan biri de geniz eti hastalarında orta kulakta sıvı birikimine bağlı işitme kayıplarıdır. Bir yılda 7 kez veya iki yıl arka arkaya yılda 5 kez veya birbirini izleyen 3 yıl boyunca yılda 3 kez ve üzerinde bademcik enfeksiyonu geçiriliyorsa cerrahi gereklidir. Ama bazen tek bir şiddetli enfeksiyonda bile ameliyat kararı verilebilir. Ayrıca nadir görülmesine karşın, tek taraflı bademcik büyümesi de habis tümör olasılığı nedeniyle acil değerlendirme gerektirebilir. Ağız kokusu ve bademcik taşları varlığında da ameliyat önerilir. Ameliyatı izleyen bir hafta içinde hastalara sulu ve yumuşak gıdalardan oluşan bir diyet uygulanır. Ameliyat olmuş çocuklara bir hafta süreyle sert, sıcak ve baharatlı yiyecek vermemek, gazlı, asitli içeceklerden kaçınmak gerekir.

Bu makale 5 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı

Doç. Dr. Mustafa KAYMAKÇI, 1969 yılında Yozgat - Boğazlıyan'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 - 2007 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2007 - 2010 yılları arasında bir çok özel kuruluşta görev yapan, 2010 - 2016 yılları arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmış olan Doç. Dr. Mustafa KAYMAKÇI, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.   Web Adresi : https://drmustafakaymakci.com/ Instagram : @burun_estetik_bursa   ...

Etiketler
Bademcik iltihaplanması
Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı
Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube