Ses kısıklığı ve nedenleri

Ses kısıklığı ve nedenleri

Ses kısıklığının nedenleri arasında; üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, sesin kötü kullanımı, ses telini tutan tümörler, nörolojik beyin hastalıkları, doğuştan gelen nedenler ve inflamatuar (romatoid artit vb) hastalıklar en sık karşımıza çıkan nedenlerdir.

Reflü: Reflü, ses kısıklığına neden olan önemli bir etkendir. Gırtlağa gelen mide asidi ses tellerini tahriş ederek ses kısıklığına neden olur. Bu hastalar genellikle reflüden ziyade ses kısıklığı ve kronik farenjitten şikayet ederler. Reflünün tedavisi ile ses kısıklığıda ortadan kalkar

Bir haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hekime görünmek gerekir. Çünkü ses tellerinin üzerinde iyi ya da kötü huylu tümörler gelişebilir. Özellikle sigara içenlerde uzun süren ses kısıklığı mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir. Ses telleri üzerinde oluşan tümörler tek başına ses kısıklığına neden olabileceği gibi yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi ve kuru öksürük gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Zorlama kaynaklı ses kısıklıkları: Kronik ses kısıklıklarının yanı sıra sesini zorlayanlarda akut ses kısıklıkları da oluşabilir. Maç sırasında fazla bağıran ya da bir sunumda yüksek sesle konuşanlarda da, sesini kontrolsüz ve tahriş edercesine kullananlarda da ertesi gün ses kısıklığı yaşanabilir. Ancak bu durum 2-3 gün ses istirahati sonrasında düzelir.

Ses kısıklığı aynı zamanda psikolojik bir sorun olarak da karşımıza çıkabilir. Organik bir neden olmadığı halde sesinin kısıldığını düşünen bu kişilerin psikiyatri konsültasyonuna gereksinimleri olabilir.

Hareketli organlar olan ses tellerinin felcine neden olan bazı hastalıklarda da ses kısıklığı olabilir. Ses tellerinde felç saptanırsa sebeplerini etraflıca incelemek ve tedaviyi nedene göre planlamak gerekir.

Bu makale 7 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı

Doç. Dr. Mustafa KAYMAKÇI, 1969 yılında Yozgat - Boğazlıyan'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 - 2007 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2007 - 2010 yılları arasında bir çok özel kuruluşta görev yapan, 2010 - 2016 yılları arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmış olan Doç. Dr. Mustafa KAYMAKÇI, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.   Web Adresi : https://drmustafakaymakci.com/ Instagram : @burun_estetik_bursa   ...

Etiketler
Ses kısıklığı neden olur
Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı
Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube