Genel sağlığın ilk basamağı

Genel sağlığın ilk basamağı

Ağız içerisinde ki her tür enfeksiyon vücudun her hangi organına gidip orada hastalığa yol açabilir.

Toplumumuzda malesef ağız ve diş sağlığının, genel sağlıktan ayrı bir şey olduğuna dair bir algı oluşmaktadır. Ancak ağız ve diş sağlığı genel sağlığını oldukça etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş etlerimizle, yumuşak ve sert dokularımızın vücudun diğer organlarıyla kan dolaşımı üzerinden bağlantısı var. Dolayısıyla ağız içindeki her tür enfeksiyon vücudun her hangi diğer organına gidip orada hastalığa yol açmasına sebep olabilir. Vücudumuzun her hangi bir yerinde ki enfeksiyonunun mesela kalp, mide veya böbrekteki bir enfeksiyonun da ağız bölgesine gelerek orada yumuşak dokuları hasta etmesi, iltihaplanması da söz konusu olabilir.

SAĞLIKLI DİŞLER, KALP, DİYABET VE ÜST SOLUNUM YOLU GİBİ HASTALIKLARDAN KORUR
Son yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre, bulaşıcı olmayan diyabet, kan şekeri, göğüs, kalp ve kanser gibi hastalıkların, ağız ve diş hastalıklarıyla benzer risk faktörlerine sahip olduğu, sağlıklı diş ve diş etinin, bu tür hastalıklara karşı koruyucu olduğu söylenmektedir.

Ülkemizde malesef şu anda diş fırçalama sıklığı haftada 1,4. Bizler hastalarımıza günde en az 2 defa dişlerini fırçalaması gerektiğini öğütlememize bakarsak, haftada 1,4 gerçekten çok düşük. Diş fırçası oranı da 4 kişiye bir diş fırçası düşüyor. Rakamlar ve ortalamalar mevcut tabloyu daha iyi gösterebiliyor.

Koruyucu ağız sağlığına oldukça önem verilmeli, diş fırçalama alışkanlığı güzelce kazandırılmalı.

Şimdi lütfen düşünelim tüm bu durumlara rağmen neden dişlerimizi fırçalamıyor, düzenli kontrollere gitmiyor, çocuklarımızı iğne ile korkutuyor, çocuklar yanında olumsuz tedavi tecrübelerimizden abartarak bahsediyoruz ?!.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Rıdvan Yıldırım

Dt. Rıdvan YILDIRIM, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2013 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Mezuniyet sonrası Gülüş Tasarımı ve Kanal Tedavisi üzerine eğitimler almış olan Dt. Rıdvan YILDIRIM, Gülüş Tasarımı ile Porselen Laminalar, Zirkonyum Porselenler, Şeffaf Plak Ortodonti, Estetik dolgular, Diş Eti Estetiği planlarını bilgisayar ortamında tasarlayıp tedavilerini bu plan doğrultusunda yapmaktadır. Kanal Tedavisi ise yaptığı tüm tedavilerin temelini oluşturmakta olup, rutin kanal tedavilerinin yanında ileri kanal tedavisi (Mta, apikal rezeksiyon, lezyonlu dişler) gerektiren dişlerin tedavilerini yapmaktadır. Dt. Rıdvan YILDIRIM, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan Özel Hira Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Sağlık
Dt. Rıdvan Yıldırım
Dt. Rıdvan Yıldırım
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube