Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazanımı yaşı kaç olmalı?

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazanımı yaşı kaç olmalı?

Bebek 6-8 aylıkken, (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur.

Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5 - 3 yaşında ) başlanması uygundur.

Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Süt dişleri tamamlandığında hem hekim ile tanışması hem de ağız hijyen eğitiminin verilmesi çok önemlidir. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü iyi olur.
Çocuklar için nasıl bir diş fırçası seçilmeli?
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. 
Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?
Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır.
Bebeğinize ve çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması için tavsiyeler:
• Dişlerini fırçalarken ayrı bir diş fırçası ile siz de kendi dişlerinizi fırçalayın,
• Ona birkaç tane diş fırçası alın. Bu fırçalar farklı renkte ve değişik çizgi roman kahramanlarının olduğu fırçalar olsun. Her seferinde başka bir fırça seçmesini sağlayın. Bu seçim onun diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu arttıracaktır.
• Evde mutlaka diş fırçalama panosu oluşturun ve ya Dentalport Kids’den alabilirsiniz.
• Önce kendisinin dişlerini fırçalamasına izin verin sonra siz onun, o da sizin dişlerinizi fırçalasın.
• Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Yaklaşık 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır.
Unutmayın ki bebeğiniz veya çocuğunuzun diş çürüğü hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Ona yapışkan özelliği olan şeker, çikolata veya bisküvi yedirin ve aynada dişlerin üzerine nasıl yapıştığını gösterin. Daha sonra dişlerini fırçalatın ve dişlerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz olduğunu ona aynada gösterin.
Dt. Rıdvan YILDIRIM

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Rıdvan Yıldırım

Dt. Rıdvan YILDIRIM, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2013 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Mezuniyet sonrası Gülüş Tasarımı ve Kanal Tedavisi üzerine eğitimler almış olan Dt. Rıdvan YILDIRIM, Gülüş Tasarımı ile Porselen Laminalar, Zirkonyum Porselenler, Şeffaf Plak Ortodonti, Estetik dolgular, Diş Eti Estetiği planlarını bilgisayar ortamında tasarlayıp tedavilerini bu plan doğrultusunda yapmaktadır. Kanal Tedavisi ise yaptığı tüm tedavilerin temelini oluşturmakta olup, rutin kanal tedavilerinin yanında ileri kanal tedavisi (Mta, apikal rezeksiyon, lezyonlu dişler) gerektiren dişlerin tedavilerini yapmaktadır. Dt. Rıdvan YILDIRIM, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan Özel Hira Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı
Dt. Rıdvan Yıldırım
Dt. Rıdvan Yıldırım
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube