20 Yaş Dişleri Neden Gömülü Kalır?
20 yaş dişlerinin gömülü kalma durumu çene veya dişin gelişimi ile ilgili olabilir. Diş arkasındaki yer darlığı ve dişeti, kemik veya komşu diş engeli dişin çıkabilmesine mani olabilir.
20 Yaş Dişleri Neden Ağrı Yapar?
20 yaş dişleri diş fırçasının zor ulaştığı bölgelerde olduğu için dişteki plağın yeterince temizlenmemesine bağlı olarak oldukça çabuk çürür ve ağrı yapar.
20 yaş dişleriyle ilgili bir diğer ağrı sebebi de yarı sürmüş 20 yaş dişetinin üzerinde dişeti cebi oluşur. Bu diş eti cebi, yediğimiz yemeklerin ve bakterilerin birikimi için müsait bir boşluk oluşturarak iltihaplanır ve şiddetli ağrılara sebep olur.
Her 20 Yaş Dişi Çekilmeli midir?
20 yaş dişleri düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozmuyor ise mutlaka korunması gerekmektedir. Bazen ağızda çıkmamış sadece panaromik filmlerde görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, yaşamımız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan yerinde durabilir. Bu dişlerin çıkmaması sorun teşkil etmeyip, çekilmeleri gerekmeyebilir. Altlı ve üstlü olarak çıkmış 20 yaş dişleri, çiğneme görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiriyorsa çekilmeleri için bir neden yoktur.
20 Yaş Dişlerinin Çekimi Nasıl Yapılır?
20 yaş dişleri ağızda tamamıyla sürmüş, kısmen sürmüş veya tamamen gömülü kalmış olabilir. Her durumda da uzman hekim tarafından lokal anestezi ile çekilir.
Dişin tam ağızda sürmediği durumlarda ameliyat gerekmektedir. Üzerini örten mukoza veya kemik kaldırılarak çekimi yapılır. Diş çekiminden 1 hafta sonra hasta dikişlerinin alınması amacıyla kontrole çağrılır.
20 yaş Dişi Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
20 yaş ameliyatının yapıldığı gün kanama ihtimalini arttıracağı için çok sıcak gıdalar tavsiye edilmez ve yemek yerken o bölgenin kullanılmaması tavsiye edilir. Şişme ve morarmanın azalması amacıyla ilk 24 saat extraoral soğuk uygulaması tavsiye edilir.
Sonraki günlerde ise bölgenin temiz olmasına ve ağız bakımına daha fazla dikkat etmek gerekir.