Geç boşalma

Geç boşalma

Geç Boşalma

Tanım:

Mastürbasyon, uyku ve cinsel birleşme sırasında boşalmanın hiç olmaması, kısmen oluşması (mastürbasyon sırasında olması ancak cinsel birleşme sırasında geç boşalmanın olmaması) ya da uzun süren ve süresinin uzamasının sıkıntı oluşturduğu bir uyarılma sonunda oluşan boşalmaya denir.

Tipleri:

  1. En şiddetli mastürbasyonda bile boşalma olmaması
  2. Mastürbasyonda boşalma olması ancak cinsel birleşme sırasında olmaması
  3. Daha hafif olanı eşinin yanında elle ya da oral uyarıyla boşalabilmekte ancak cinsel birleşme sırasında boşalma olmaması
  4. En hafif olan ise durumsal yani bazı durumlarda boşalma olmaması

 

Sıklık:

Cinsel işlev bozuklukları arasında en seyrek olan ve başvuru sıklığı açısından da en seyrek olandır.

Cinsel işlev bozuklukları arasında görülme sıklığı %5 civarındadır.

 

Kimlerde görülür?

Genellikle aşırı kontrollü, kendini cinselliğe bırakmakta güçlük çeken eşine karşı hoş olmayan duygular içinde olan erkeklerde, evlenmeye karşı çok istekli olmayan ilişkide bağlanmaktan korkanlarda, eşinin hamile kalmasından endişe eden kendini baba olmaya hazır hissetmeyen erkeklerde sık görülür.

Ayrıca eşinin memnuniyetini fazla önemseyen, eşini mutlu edememe endişesi yaşayanlarda cinsel ilişki sırasında eşinin tatmini ile aşırı meşguliyet içinde olup kendi uyarılmasına ve hazzına odaklanamayan erkeklerde görülebilir.

 

Nedenleri:

 

Organik nedenleri:

  1. İlaçlar; özellikle psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan SSRI grubu antidepresanlar ve antipsikotikler geç boşalma bazen de hiç boşalmamaya yol açabilirler
  2. Mesane, prostat ile ilgili hastalıklar
  3. Diabet
  4. Nörolojik hastalıklar

Psikojenik nedenler

  1. Sert ve aşırı tutucu bir ortamda yetiştirilme
  2. Cinsel konularda yanlış bilgilenmeler, cinselliğin kötü ayıp, cinsel organların pis olarak algılanması
  3. Kendilerin yaşadıkları anın duygularına bırakamama
  4. Hayatının her alanında sürekli kendilerini kontrol etme gereksinimi duyma
  5. Kendini cinselliğe bırakamayanlarda, boşalmasını sürekli kontrol etmeye çalışma
  6. Kadını mutlu edemem endişesi yaşama

 

Geç boşalmaya yatkınlık yaratacak kişilik özellikleri:

Obsesif kişilik;Obsesif kişilik özelliklerine sahip olan kişiler duyguları üzerinde denetimi yitirme endişesi yaşarlar ve aşırı kontrollüdürler, bu durum orgazmı da ketleyebilir.

Narsistik kişilik;Narsistik kişilik özelliklerine sahip kişiler bir başkasının yanında kontrolü kaybetmenin saygınlık kaybı yaratacağı endişesiyle eşin yanında orgazm olmayı ketleyebilir.

 

Sonradan görülme nedenleri:

 

Bu kişilerde cinsel yaşamın başından beri geç boşalma ya da boşalamama yoktur, sonradan bu durum ortaya çıkar. Buna neden olabilecek durumlar;

  1. Eşinin çocuk istemesi erkeğin bu konuda kararsız olduğu durumlar
  2. Eşinin artık kendine çekici gelmemesi
  3. Çift ilişkisinden memnuniyetsizlik ilişkide sorunlar yaşanması

 

 Ayırıcı Tanı:

Retrograd(geriye doğru) boşalmayla ayırıcı tanısının yapılması gerekir. Retrograd boşalma meni içeriğinin orgazm sırasında uretradan (idrar yolu) ileriye doğru değil, geriye mesaneye (idrar torbası) doğru kaçmasıdır. Orgazm hissedilir ancak boşalma gerçekleşmez. Boşalma sıvısı meni mesane içine atılır ve idrar bulanık hale gelir.

 

Tedavi:

Hiç boşalamayan erkeklerde bu durum çocuk sahibi olamamaya yol açmaktadır. Vakaların çoğunluğu tedaviye bu nedenle başvurmaktadır.

Bu kişiler kendilerini aşırı kontrol eden ve dolayısıyla boşalmayı ketleyen kişiler olduğundan bu kişilerin tedavisinde cinsel eylem sırasında kontrol etme davranışının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu sebeple gevşeme teknikleri uygulanır.

Geç boşalma kişide cinsel ilişki öncesinde ya da sırasında performans anksiyetesine yol açmaktadır. Kişide boşalma olup olmayacağı kaygısı yoğun olarak yaşanmaktadır. Tedavide performans anksiyetesinin azaltılmasına yönelik terapi teknikleri uygulanır.

Bazen cinsel uyarının yetersiz kaldığı durumlarda bu sorun görülebilir, bu vakalarda da cinsel uyarı tekniklerinin geliştirilmesi önem kazanır.

Geç boşalma tedavisi cinsel terapiler konusunda deneyimli psikiyatrist veya psikologlar tarafından yapılmalıdır. Terapide cinsel uyarının artırılmasına yönelik egzersizler, mastürbasyon egzersizleri ve kademeli olarak cinsel birleşmeye geçiş aşamaları uygulanır.

Dr. Aytül Gürbüz Tükel

Psikiyatr

  

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aytül Gürbüz Tükel

Etiketler
Cinsel birleşme
Uzm. Dr. Aytül Gürbüz Tükel
Uzm. Dr. Aytül Gürbüz Tükel
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube