Gebelikte şeker yükleme testi ( ogtt )

Gebelikte şeker yükleme testi ( ogtt )

Ogtt; oral glukoz tolerans tarama testi 

Gebeliğin 24-28.haftaları arasında, anne adayında gebelik şekeri olup olmadığını araştırdığımız bir testtir. Gebelikte fazla kilo alınması, ailede şeker hastalığı öyküsü, gebelikten önce polikistik over sendromu öyküsü, önceki gebelikte gebelik şekeri olma öyküsü, 4000 gramın üzerinde bebek doğurma öyküsü olan gebelerde mutlaka yapılması gerekir. Bu özelliklere sahip olmayan gebe grubunda ise doktor kararına göre karar verilebilir. 

İki seçenek mevcuttur; 

İlki herhangi bir zamanda 50 gr glukoz içersiniz ve 1 saat sonra kan verirsiniz. Glukoz içtikten sonra verilen kan değeri 130-140 ın altında olmalıdır. 50 gr glukoz içtiğiniz test tarama testidir. Eğer kan şekeri bu sınırların üzerinde gelirse bu kez 8-10 saatlik açlık sonrası kesin tanı testi olan 100 gr OGTT yapılmalıdır. Aç karnına kan verdikten sonra 100 gr glukoz içer ve 1 saat arayla toplam 3 kez daha kan verirsiniz.

aç karna >95 mg/dl

1.saat >180 mg/dl

2.saat > 155 mg/dl

3.saat >140 mg/dl

Bu değerlerden ikisi yüksek sonuç gelirse gebelik şekeri hastasısınız. Diğer bir deyişle Gestasyonel Diabet! Eğer sadece birisi yüksek gelirse sıkı bir diyet ve kontrollü bir egzersiz programı ile herşey kontrolümüz altına girebilir.

Bu şeker yükleme testi için bir başka seçenek ise 8-10 saatlik açlıktan sonra 75 gr glukoz içirilmesidir. 75 gr glukoz içtiğiniz test hem tanı hem tarama testidir.

Açlık >92 mg/dl

1.saat >180 mg/dl

2.saat > 153 mg/dl

Bir değer bile uymazsa bu kriterlere siz Gestasyonel Diabet siniz. 

Test esnasında en fazla duyulan rahatsızlıklardan biri bulantı-kusma şikâyetleridir. İçilecek glukozun içine bir miktar limon sıkıldığı taktirde böyle bir şikayetin gelişmesinin önüne geçilir.

Bebek ve anne açısından riskler ortaya çıkmasına sebep veren gebelikte şeker, bu duruma karşı tedbir alınması için, 24-28 haftalık hamileliklerde şeker yükleme testi yapılması gerekir. Bu test, uluslararası kabul görmüş bir testtir ve uygulanan test için verilen şekerin bebeğe herhangi bir zararı olmaz.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 23 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Onur Özdenoğlu

Op.Dr. Onur Özdenoğlu,1987 yılında Sivas’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İhtisasını ise, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

 Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği üyesi olup iyi derecede ingilizce bilmektedir.

Etiketler
Tarama testi
Op. Dr. Onur Özdenoğlu
Op. Dr. Onur Özdenoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube