CANLILARIN TEMEL GEREKSİNİMLERİNDEN BİRİ OLAN BESLENME, YAŞAMIN HER DÖNEMİNDE AYRI BİR ÖNEM TAŞIR.GEBELİK VE EMZİRME DÖNEMİNİN SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞİMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLARDAN BİRİ DE ANNENİN İYİ BESLENMESİDİR.
GEBELİKTE BESLENME ,HEM BEBEĞİN BÜYÜYÜP OLGUNLAŞMASINI,HEM DE ANNENİN GEREKSİNİMLERİNİ KARŞILAMASI NEDENİYLE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR KONUDUR.
UYGUN KİLODAYKEN GEBE KALAN BİR KADINDA ,GEBELİĞİNİN SONUNDA YAKLAŞIK 8-12
KİLO CİVARINDA BİR KİLO ARTIŞI GÖRÜLMELİDİR.GEBELİKTEKİ KİLO ARTIŞI İLK ÜÇ AYDA TOPLAM 1-2 KG İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ AYLARDA İSE AYDA 0.5-1.5KG DÜZEYİNDE OLMALIDIR.
BESİNLERİN İÇERDİKLERİ PROTİN,KARBONHİDRAT VE YAĞ ÖĞELERİNİN TÜRLERİ VEMİKTARI FARKLARIDIR.GEBELİKTEKİ DENGELİ VE ÇEŞİTLİ BESLENMEK ÖNEMLİDİR.YAPACAĞINIZ ŞEY;DOĞAL,TAZE VE HER ÇEŞİT BESİNİ DENGELİ BİR ŞEKİLDE TÜKETMEKTİR.
ANNE ADAYI GÜNLÜK BESLENMESİNDE :BEBEĞİN KEMİK ,VE GÖZ VE DİŞLERİNİN GELİŞİMİ İÇİN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ,
BEBEĞİN KAS ,DOLAŞIM SİSTEMİ VE BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ET, BALIK,YUMURTA ,SÜT ÜRÜNLERİ VE KURU BAKLAGİLLERİ ,
VİTAMİN İHTİYACI İÇİN DE TAZE MEVSİM MEYVE VE SEBZELERİ TÜKETMELİ VE GÜNDE EN AZ 2-3 LİTRE SU İÇMELİR.
GEBELİK İÇİN GÜNLÜK MENÜ ÖRNEĞİ
1.TRİMESTER (İLK ÜÇ AY)
KAHVALTI: 1 SU BARDAĞI SÜT ,1-2 BARDAK AÇIK ÇAY 1 YUMURTA VEYA BİR KİBRİT KUTUSU BÜYÜKLÜĞÜNDE PEYNİR , 1 TATLI KAŞIĞI PEKMEZ ,BAL VEYA REÇEL,1 İNCE DİLİM EKMEK,1 PORTAL
VEYA DOMATES
ÖĞLE:1 KASE MECİMEK ÇORBASI ,1PORSİYON ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEĞİ,1 KASE YOĞURT,1 PORSİYON MEYVE ,1 İNCE DİLİM EKMEK
ARA ÖĞÜN: 1 KİBRİT KUTUSU BÜYÜKLÜĞÜNDE PEYNİR,1 İNCE DİLİM EKMEK,1 PORSİYON MEYVE
AKŞAM:2-3 KÖFTE BÜYÜKLÜĞÜNDE ET,BALIK VEYA TAVUK,1 PORSİYON ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEĞİ
1 PORSİYON MAKARNA VEYA PİLAV,SALATA,1İNCE DİLİM EKMEK
YATMADAN ÖNCE:1 PORSİYON MEYVE
2.VE 3. TRİMESTER (3. AYDAN DOĞUMA KADAR )
KAHVALTI: 1 SU BARDAĞI TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU,1 SU BARDAĞI SÜT VE AÇIK ÇAY,2 KİBRİT KUTUSU PEYNİR VEYA 1 YUMURTA,1 TATLI KAŞIĞI TEREYAĞI VEYA 5 ADET ZEYTİN 1-2 İNCE DİLİM EKMEK
ÖĞLE: 1 PORSİYON ETLİ KURU FASULYE VEYA KÖFTE,ET BALIK ,1 PORSİYON BULGUR VEYA PİRİNÇ PİLAVI, 1 KASE YOĞURT, SALATA
ARA ÖĞÜN: 1 SU BARDAĞI SÜT, 1 PORSİYON MEYVE
ARA ÖĞÜN: 1 SU BARDAĞI SÜT,1PORSİYON MEYVE
AKŞAM: 1 KASE ÇORBA ,2-3 KÖFTE KÖFTE KADAR ET VEYA BALIK,SALATA 1 İNCE DİLİM EKMEK
YATMADAN ÖNCE:1 PORSİYON MEYVE VEYA 1 SU BARDAĞI TAZE MEYVE SUYU, 1 BARDAK SÜT
VEYA 1 KASE YOĞURT
GEBELİKTE ARTAN İHTİYAÇLAR
KALSİYUM: BEBEĞİNİZİN 8. GEBELİK HAFTASINDA OLUŞMAYA BAŞLAYAN KEMİK VE DİŞLERİN GELİŞİMİ İÇİN KALSİYUM ÖNERİLİR. GEBELİKTE NORMALDE İHİTYAÇ DUYDUĞUMUZ MİKTARIN İKİ KATI KADAR KALSİYUM GEREKLİDİR. KALSİYUM AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER ARASINDA PEYNİR, SÜT, YOĞURT VE YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER SAYILABİLİR. GEBELİKTE ARTAN GÜNLÜK KALSİYUM GEREKSİNİMİNİ ŞUNLARLARLA GİDEREBİLİRSİNİZ: 85 GR YAĞSIZ PEYNİR, 2-3 BARDAK SÜT.
PROTEİN: GEBELİKTE PROTEİN GEREKSİNİMİ ARTTIĞI İÇİN PROTEİN İÇEREN BESİNLER ALMALISINIZ.
BALIK, ET , KURU BAKLAGİLLER VE SÜTTEN YAPILAN BESİNLER PROTEİN AÇISINDAN ZENGİNDİR. ANCAK HAYVANSAL BESİNLER YAPI AÇISINDAN ZENGİN OLDUĞU İÇİN AŞIRI ALINMAMALI VE ETİN YAĞSIZ TARAFI TERCİH EDİLMELİDİR. TAVUK ETİ, YAĞSIZ ET, BALIK , YUMURTA, YOĞURT , MERCİMEK , KURU FASULYE , YER FISTIĞI, KAŞAR PEYNİR , FISTIK EZMESİ, İYİ BİRER PROTEİN KAYNAĞIDIR.
C VİTAMİNİ: C VİTAMİNİ PLASENTA İÇİN YARARLIDIR. VÜCUDUNUZUN HASTALIK ETKENLERİNE KARŞI DİRENCİNİ ARTTIRIR VE DEMİRİN BAĞIRSAKLARDAN EMİLİMİNİ KOLAYLAŞTIRIR. C VİTAMİNİ TAZE MEYVE VE SEBZELERDE BULUNUR, VÜCUTTA DEPOLANMADIĞI İÇİN HER GÜN BELLİ MİKTAR ALINMALIDIR. UZUN SÜRE SAKLANAN VE PİŞİRİLEN BESİNLERDE C VİTAMİNİN ÇOĞU KAYBOLUR. BESİNLER TAZEYKEN TÜKETİLMELİ , SEBZELER ÇİĞ YA DA AZ HAŞLANMIŞ OLARAK YENMELİDİR. LAHANA, GREYFURT, PORTAKAL, DOMATES, PATATES, KARNABAHAR, ÇİLEK, KIRMIZI VE YEŞİL BİBER C VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLERDİR.
LİFLİ GIDALAR: GÜNLÜK BESLENMENİZİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ OLUŞTURMASI GEREKEN LİFLİ (POSALI) YİYECEKLER , GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN KABIZLIĞIN ÖNLENMESİNDE ÇOK YARARLIDIR. KEPEKLİ EKMEK, KEPEKLİ MAKARNA, BEZELYE, KURU KAYISI, ESMER PİRİNÇ, PIRASA, KURU ÜZÜM, SEBZE VE MEYVELER LİF AÇISINDAN ZENGİNDİR.
FOLİK ASİT: BEBEĞİN MERKEZ SİNİR SİSTEMİNİN GELİŞMESİ İÇİN ÖZELLİKLE GEBELİĞİN İLK HAFTALARINDA GEREKLİDİR. VÜCUTTA DEPOLANMADIĞI VE GEBELİK SÜRESİNCE NORMALDEN FAZLASINA GEREK DUYULDUĞU İÇİN HER GÜN ALINMALIDIR. ISPANAK, YER FISITIĞI, FINDIK, KARNABAHAR, KEPEKLİ EKMEK VE TAZE YEŞİL SEBZELER FOLİK ASİT YÖNÜNDEN ZENGİNDİR.
İYOT: BESİNLERDE ALINAMADIĞI İÇİN MUTLAKA İYOTLU TUZ KULLANMALISINIZ. ÇÜNKÜ BEBEĞİN
GELİŞMESİNDE ÇOK ÖNEMLİ OLAN İYOTUN YETERSİZLİĞİ ZEKA GERİLİĞİ YAPAR.
DEMİR: GEBELİKTE, HEM BEBEĞİN DOĞUMDAN SONRA KULLANACAĞI DEMİRİN DEPOLANMASI HEM DE GEBELİK NEDENİYLE ARTAN OKSİJEN İHTİYACININ GİDERİLEBİLMESİ VE KANINIZLA YETERLİ MİKTARDA TAŞINABİLMESİ İÇİN NORMALDEN FAZLA MİKTARDA DEMİRE İHTİYACNIZ VARDIR. HAYVANSAL YİYECEKLERDEKİ DEMİR, SEBZE VE KURU MEYVELERİN İÇERİĞİNDE OLANDAN DAHA KOLAY EMİLİR. ET YEMİYORSANIZ DEMİRİN EMİLİMİNİ ARTTIRMAK İÇİN ALDIĞINIZ BESİNLERİN C VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN OLMASI GEREKİR. DİYET DEMİR EKSİKLİĞİNİ GİDERMEK İÇİN TEK BAŞINA YETERLİ OLMAZ. DOLAYISIYLA ARTAN DEMİR İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN DEMİR İÇEREN İLAÇLARIN ALINMASI GEREKİR. DEMİR, BEBEĞİN VE ANNENİN ANA İHTİYAÇLARINDAN BİRİDİR.
DEMİR EKSİŞKLİĞİ SONUCUNDA YORGUNLUK HİSSİ VE KONSANTRASYON GÜÇLÜĞÜNÜN YANI SIRA CİLT VE MUKOZADA SOLUKLUK, SAÇ DÖKÜLMESİ GİBİ BAZI FİZİKSEL BELİRTİLER ÇIKAR. YAĞSIZ KIRMIZI ET , TON BALIĞI , KARACİĞER, KURU ÜZÜM VE PEKMEZ DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİNDİR.
YAĞLAR: DENGELİ BİR DİYETTE TOPLAM ENERJİ İHTİYACININ %30'U YAĞLAR TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR. TÜKETİLECEK YAĞLARIN SİÇİMİNDE BİTKİSEL KÖKENLİ OLANLAR (ZEYTİNYAĞI VE MISIR ÖZÜ YAĞI) HAYVANSAL OLANLARA (TEREYAĞI VE İÇ YAĞI) TERCİH EDİLMELİDİR.
İŞLENMİŞ YİYECEKLER: KONSERVE GİBİ İŞLENMİŞ YİYECEKLERDEN GEBELİĞİN SÜRESİNCE UZAK DURMALISINIZ. BU TÜR YİYECEKLERE GENELLİKLE FAZLA ŞEKER VE TUZ KATILMIŞTIR, FAZLACA YAĞ
İÇEREBİLİRLER, İÇLERİNDE GEREKSİZ KORUYUCU , TATLANDIRICI, RENKLENDİRİCİLER BULUNABİLİR. ÜRÜNLERİN ETKİLERİNİ DİKKATLİCE OKUYUP YAPAY MADDELERİ İÇERMEYENLERİ YA DA EN AZ İÇERENLERİ SEÇMELİSİNİZ.
NELER YAPMALISINIZ?
KALSİYUM İÇİN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ, PROTEİN İÇİN ET BALIK , TAVUK, KURU BAKLAGİLLER , VİTAMİNLER İÇİNDE SEBZE VE MEYVE TÜKETMELİSİNİZ
3 ANA ÖĞÜN YERİNE 5 KÜÇÜK ÖĞÜN YEMELİSİNİZ
KABIZLĞI ÖNLEMEK İÇİN TAZE YEŞİL SEBZELER GİBİ LİFLİ GIDALAR VE BOL SIVI TÜKETMELİSİNİZ.
KASLARINIZIN GÜÇLENMESİ VE DOĞUMU KOLAYLAŞTIRMAK AMACIYLA EGZERSİZ YAPMALISINIZ. HERHANGİ BİR SAĞLIK PROBLEMİ OLMAYAN BİR ADAYI ,HAFTADA 3-5 KEZ 30-40 DAKİKA DEVAM EDEN (YÜRÜME , HIZLI YÜRÜME, YÜZME, YAVAŞ TEMPOLU KOŞU GİBİ) FAZLA YORUCU OLMAYAN EGZERSİZLERİ UYGULAYABİLİR.
GÖĞÜSLERİNİZİ YETERİNCE DESTEKLEYECEK PAMUKLU BİR SÜTYEN KULLANMALISINIZ.
İDRAR YOLLARINIZIN İLTİHAPLANMASINI ÖNLEMEK İÇİN GÜNDE EN AZ 2-3 LİTRE SU İÇMELİSİNİZ.
DİŞ BAKIMIZINIZA DİKKAT ETMELİ, YUMUŞAK BİR FIRÇA İLE GÜNDE EN AZ 2 KERE DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMALISINIZ.
HAFTADA BİR KEZ TARTILIP KİLONUZU KAYIT ALTINA ALMALISINIZ.
SIK SIK BANYO YAPMALISINIZ.
GÜNDE ORTALAMA 8 SAAT UYUMALISINIZ.
NELERİ YAPMAMALISINIZ?
KENDİNİZİ AŞIRI YORACAK HAREKETLERDEN KAÇININ.
SİGARA VE ALKOL KULLANMAYIN, SİGARA İÇİLEN ORTAMLARDAN UZAK DURUN.
KOLA GİBİ ASİTLİ VE YÜKSEK KALORİLİ İÇECEKLERDEN KESİNLİKLE UZAK DURUN, BUNLARIN YERİNE MÜMKÜN İSE TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARINI TERCİH EDİN.
LASTİK, KEMER GİBİ VÜCUDU SIKAN EŞYALAR KULLANMAYIN.
ÇOK YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI GİYMEYİN.
KALABALIK VE HASTA KİŞİLERİN BULUNDUĞU ORTAMDAN UZAK DURUN.
UNLU, YAĞLI , ŞEKERLİ VE TUZLU BESİNLERİ FAZLA TÜKETMEYİN.
KIZARTMALARDAN UZAK DURUN.
İKİ KİŞİLİK YEMEYİN.
BEBEĞİNİZE ÖNEMLİ ZARARLAR VEREBİLECEK OLAN RÖNTGEN YA DA TOMOGRAFİ GİBİ TETKİKLERİ YAPTIRMAYIN.
DOKTORUNUZA DANIŞMADAN HİÇBİR İLAÇ KULLANMAYIN.