Hpv tedavisi ve hpv belirtileri nedir?

Hpv tedavisi ve hpv belirtileri nedir?

HPV tedavisinde virüsün yol açtığı genital siğiller yani kondilomlar dondurularak ya da yakılarak patojenliği ortadan kaldırılır. Çok büyük boyutta ki siğiller tedaviyi güçleştirse de ortalama 2 – 6 aylık düzenli tedavi takibiyle HPV virüsünü bağışıklık sistemin baskılaması sağlanabilir. HPV tedavisinde siğilleri yakma işleminde genellikle koter cihazı kullanılır, dondurma işleminde ise kriyotergar sıvı halde bulunan karbondioksit, nitrojen kullanılmaktadır. Tabi ki Lazer cerrahisi genital siğillerde de kullanılmaktadır. Lazer tedavisi genital siğilleri ortadan kaldırmada en ağrısız ve başarılı olandır.

Genital siğil takip edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Genital siğillerin yok edilmesi HPV tedavisinde en önemli aşamadır. Genital bölgede kondilom gözlenmesi durumunda serviks bölgesinde HPV enfeksiyonu varlığı mutlaka kontrol edilmelidir. Siğillerden hemen kurtulmak mümkün olmayabilir. Bunda HPV tipinin ve bağışıklık sisteminin rolü büyüktür. HPV tedavisi sırasında kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi önerilmektedir. Böylece tedaviye daha çabuk cevap alınacaktır. Genital siğillerin tedavisi HPV bulaşıcılığını ve çoğalmasını azaltmaktadır. HPV tedavisinde en önemli faktör kişinin bağışıklık sistemidir. Birçok hasta da tek sefer de siğillerden kurtulmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle tedavi takibi önemlidir.

HPV bir çok kanserden sorumludur.

Birkaç kanser tipi HPV ile ilişkilidir:

Rahim ağzı (serviks) kanseri: En sık görülen HPV ilişkili kanser tipidir. Hemen hemen tüm rahim ağzı kanserleri HPV kaynaklıdır.

Vulva kanseri: yaklaşık %40'ı HPV ile bağlantılıdır.

Vajinal kanser: yaklaşık %70'i HPV ile bağlantılıdır.

Penis kanseri: yaklaşık %40'ı HPV ile bağlantılıdır.

Anal kanser: yaklaşık %85'i HPV ile bağlantılıdır.

Baş ve boyun kanserleri: çoğunlukla tütün ve alkol kullanımına bağlı geliştiği bilinmekle birlikte son çalışmalar, ağız kanserlerinin %25'inin, boğaz kanserlerinin ise %35'inin HPV ile bağlantılı olabileceğini göstermektedir.

HPV, sadece vücutta kalıcı olduğu zaman bu tür kanserlere neden olmaktadır. Ancak, HPV taşıyıcısı kişilerin hangisinde kanser veya diğer sağlık sorunlarının gelişeceğini önceden bilmek mümkün değildir. 

HPV tedavisinde diğer hastalıklarda olduğu gibi bir ilaç, krem ile tedavi yöntemi bulunmamaktadır. HPV virüsü vücuda girdikten sonra ki dönemde ortaya çıkardığı lezyonlar yani siğiller ( kondilom ) hemen tedavi edilmelidir. HPV tedavisine başlanmadığın da siğiller daha fazla çoğalabilir. Genital siğiller sürekli olarak büyüyerek genital bölgeye yayılırlar. Siğiller HPV virüsünün bulaşmasını da kolaylaştırmaktadır. Vajinal bölgede olan siğiller makat bölgesine de geçiş yapabilmektedirler.

Çoğu insan HPV ile enfekte olduğunun farkında değildir. HPV, erkeklerde de çok yaygın görülür ve sıklıkla belirti vermez. Kadın ve erkeklerde HPV enfeksiyonunu veya genital siğilleri taklit eden durumlar mevcuttur. Bu nedenle, HPV enfeksiyonu veya HPV kaynaklı hastalıklardan şüphe duyulduğu zaman diğer durumlar akılda tutulmalı ve gerekirse dışlanmalıdır. HPV varlığı DNA tabanlı test yöntemleri kullanılarak saptanabilmektedir. Günümüzde bu amaçla farklı teknikler kullanılarak HPV tanımlaması ve tiplendirmesi yapılabilmektedir.

HPV oral seks, anal seks ve vajinal seks ile bulaşabilmektedir. Vajinal veya anal bölge de kondilomlar görülürse, adet kanamaları düzensiz seyretmeye başlarsa, genital bölge de yanma, akıntı gibi değişik belirtiler ortaya çıktıysa kişi muayene olarak HPV testi yapılmalıdır

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sedat Evlioğlu

Op. Dr. Sedat EVLİOĞLU, 1959 yılında Elazığ'da doğmuştur. 1976 Yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Süleymaniye Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde uzun yılları çalışmış olan Op. Dr. Sedat EVLİOĞLU, Başhekim yardımcılığı görevinden emekli olarak ayrılmış ve özel bir hastanede Tüp Bebek bölümünde ortak hekim olarak görev almıştır. Çeşitli hastanelerde infertilite ağırlı olmak üzere Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

Op. Dr. Sedat EVLİOĞLU, evli ve bir çocuk babası olup mesleki çalışmalarına İstanbul / Fatih'te bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hpv virüsü
Op. Dr. Sedat Evlioğlu
Op. Dr. Sedat Evlioğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube