Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır? bana neler yasak?

Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır? bana neler yasak?

Gebeyim nasıl beslenmeliyim? Neler bana yasak? Ben yeterince beslenemedim o yüzden mi bebeğim düştü? gibi sorularla çok sık karşılaşmaktayız.

Yaşantımız boyunca olduğu gibi gebelik sürecinde de dengeli ve sağlıklı beslenmek gereklidir. “Ben yeterince beslenemedim o yüzden mi bebeğim düştü?” sorusuna cevap verecek olursak ; gebeliğin ilk 3 ayında, bebeğin büyüme ve gelişmesi sağlıklı bir kromozomal yapıya sahip olmasıyla ilişkili olduğundan annenin beslenme şekli bebeğin gelişimi üzerine etkili değildir.

Tüketilen besinler içerisindeki protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral oranları uygun ölçülerde olmalıdır. Sadece karbonhidrat ya da sadece protein ağırlıklı beslenmek yanlış bir yaklaşımdır. Gebelik döneminde bu besinlere olan ihtiyaç bir miktar daha artar ve günlük kalori ihtiyacımız 300 kilokalori daha fazladır. Yeterli beslenemeyen gebelere günlük vitamin desteği önerilir. Ayrıca gebe kalmadan en az bir ay önce başlanarak gebeliğin erken dönemlerinde folik asit desteği almakta önemlidir. Gebelikte düzenli beslenme ile ortalama 10-12 kg alınması istenmektedir. İlk beş ayda ortalama 2 kg, sonraki haftalarda 0.5 kg alınması beklenir.

Günlük beslenmede;

Günlük su tüketimi en az 2 litre olmalıdır. Asitli içeçekler haftada en fazla bir kez, günde 2-3 bardak açık çay, bir fincan kahve rahatlıkla tüketilebilir.

Mutlaka günde en az 1 bardak süt, bir kase yoğurt, peynir gibi süt ürünleri , haftada en az üç gün günde bir yumurta oldukça yüksek oranda protein desteği nedeni ile tüketilmelidir.

Et ürünleri mutlaka pişirilerek tüketilmeli, katkı maddesi içeren ürünler tercih edilmemelidir.

Midye, kefal, uskumru gibi civa içeriği yüksek olan balıklar, suşi gibi çiğ balıklar hariç somon, çipura, levrek gibi balıklar haftada bir tüketilmelidir. Bol yeşil salata ,zeytinyağı ile zenginleştirilmiş gebelikte sıklığı artan kabızlık durumlarınada oldukça faydalı olduğundan tercih edilmelidir.

Günlük bir kaç adet kuru kayısı, ceviz badem tüketilebilir. Taze meyveler sınırlı şekilde günlük bir porsiyon kadar tüketilmeli fazlası şeker dengesini bozacağından önerilmemektedir.

Gebelikte alkol ve sigara tüketilmemelidir. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık

Doç. Dr. Müzeyyen UYANIK, Isparta'da doğmuştur. Lise öğrenimini Adem Tolunay Fen Lisesi'nde derece ile bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık sonrası mecburi hizmet yükümlülüğünü Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Müzeyyen UYANIK, burada 3 yıl görev yapmış ve alanında bu hastanede ilk defa gerçekleştirilen nitelikli ameliyatlara imza atmıştır. 2014 yılında ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçent olarak göreve başlamıştır. Aynı süre zarfında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üremeye Yardımcı Tedavi ve Eğitim M ...

Etiketler
Gebelikte beslenme
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube