Gebelik dönemleri nelerdir

Gebelik dönemleri nelerdir

Birinci Trimester gebeliği:

Gebeliğin ilk üç ayıdır yani 1. ile 12. Haftalar arasını kapsar.
Gebelik haftasının hesaplanması tüm dünyada son adet tarihinin birinci gününden itibaren hesaplanmaya başlanır. Hamile kalınan kesin tarihi belirlemek zordur. Yumurtlama ve döllenme adet döneminin ortasında meydana gelir. Bu sebeple gebeliğin ilk iki haftası dediğimiz dönemde aslında hamilelik başlamamıştır. Üçüncü haftada döllenme olur ve gebelik süreci başlar. Dördüncü haftanın sonunda beklenen adet gecikince yani yaklaşık 4 -5 haftalık iken gebelik teşhisi konabilir.

İlk trimester sonuna kadar; Organların oluşumu büyük oranda tamamlanmış, cinsel organlar gelişmeye başlamış, alt-üst extremiteler, yüz oluşmuştur.

İlk trimesterde en çok görülen yakınmalar şunlardır:

Sabah bulantıları

Memelerde gerginlik, hassasiyet

Yorgunluk, uykuya meyil

Aşerme, tiksinmeler

Duygu durumu değişiklikleri

Sık idrara çıkma

Kabızlık

Mide yanması

Baş ağrısı, baş dönmesi

İkinci trimester gebeliği:

Gebeliğin 12. ile 26. haftalarını kapsar. Genel olarak gebeliğin en rahat dönemidir diyebiliriz. İlk trimesterde görülen çoğu şikayet azalmaya başlar.
16-20. Haftalarda bebek hareketleri hissedilmeye başlanır. İkinci trimester sonuna kadar

Bebek hızlı büyüme sürecinde olacak,

Dokunmaya, sese tepki verecek,

Göz kapakları açılmaya başlayacak,

Emme, yutma reflexleri gelişecek,

Saçlar oluşmaya başlayacak.

Bu dönemde bebeğin büyümesiyle şikayetler de değişecek:

bel, kasık ağrıları

diş eti hassasiyeti ve kanamaları

deride çatlaklar ve kaşıntılar

varislerde artma

vajinal akıntı

iştah artışı

nefes darlığı

ciltte renk değişiklikleri, lekeler

Üçüncü trimester gebeliği:

Gebeliğin 27.Haftası ile doğuma kadar olan dönemini kapsar. İkinci trimesterdeki şikayetler şiddetini arttırmaya başlar. İyice büyüyen bebeğin alanı daraldıkça annede de hareket kısıtlılıkları başlar. Bebek artık dışarda yaşamaya hazırlanmakta, yavaş yavaş baş aşağı konuma gelmektedir.
Bu dönemin en sık görülen semptom ve bulguları;

ellerde, ayaklarda şişme

meme ucu sızıntıları

düzensiz hazırlık sancıları

mide yanması

sık idrar

vajinal akıntıda artma

Üçüncü trimesterde diğer dönemlere göre gebeliğe bağlı diyabet, hipertansiyon, kolestaz, erken doğum tehdidi, erken membran rüptürü gibi sorunların görülme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle anne adayını daha sık takibe almak lazımdır.

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Figen Şahin

Op. Dr. Figen Şahin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi’nde ise ihtisasını tamamlayıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla mesleğine devam etmiştir. İstanbul’un Bakırköy ilçesinde hizmete sunduğu muayenehanesinde hastalarıyla buluşmaktadır. Kürtaj, genital estetik ve kızlık zarı onarımı gibi birçok konuda hastalarına çözümler sunmaktadır. İstanbul’un Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası başta olmak üzere çok sayıda hastaya tedavi uygulayan Op. Dr. Figen Şahin’in çevre illerden de çok sayıda hastası bulunmaktadır. Doktorumuz tarafından uygulanan genital estetik seçenekleri arasındaki genital beyazlatma(vajina beyazlatma), büyük dudak estetiği, labioplasti ve vajinoplasti (vajina daraltma) hastaları tarafından yoğun bir şekil ...

Etiketler
Trimester nedir
Op. Dr. Figen Şahin
Op. Dr. Figen Şahin
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube