Gebede tiroidin fazla çalışması / hipertiroidi

Gebede tiroidin fazla çalışması / hipertiroidi

Gebelik çağındaki kadınlarda hipertiroidinin en önemli sebebi zehirli guatrdır (Graves Hastalığı). Bununla beraber annenin plasentasından salgılan Beta HCG hormonu da TSH aktivitesi göstererek gebeliğin geçici tiroid hormon yükselmesine sebep olabilir.

Zehirli guatrın anne ve bebek üzerine ayrı ayrı olumsuz etkileri olabilir. Annede zehirli guatr gebelikte erken doğuma ve gebelik zehirlenmesine yol açabilir. Tiroid hormonlarının aşırı yükselmesi tiroid krizi ile karakterli hayati bir tabloya yol açabilir.

Bebekte ise anne kanındaki aşırı yüksek tiroid hormonları bebeğin kalp atımında aşırı yükselmeye (çarpıntı), düşük doğum ağırlığına, bebeğin yetersiz gelişimine ve bebek organ gelişim bozukluklarına yol açabilir. Ek olarak annedeki zehirli guatrın doğum sonrasında bebeğe geçmesi yenidoğan bebekte bir nevi zehirli guatr bulgularına yol açabilir. Bu riski belirlemek için belirli gebelik haftalarında TSI denilen antikorların anne kanında düzeyinin ölçümü önem taşır.

Bu makale 25 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan

Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, 24 Eylül 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 2005 yılında Ege Üniversitesi İç Hastalıkları uzmanlığını yaparak 2011 yılında Sivas Yıldızeli Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmetini yapmıştır. 2011 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’nda Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanlığına başlamış olan Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, 2014 yılında Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı ünvanı almış ve 2016 yılına kadar Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde zorunlu hizmetini yaparak tekrar Bezmialem Vakıf Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’na dönmüştür. Doç. ...

Etiketler
Tiroid
Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan
Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube