Hipotiroidinin en sık sebebi olan hashimoto hastalığı gebelikte de hipotiroidinin önde gelen sebebidir. Daha önce tanı almamış bir hashimoto tiroiditi gebelikte ortaya çıkabilir. Ek olarak daha önceden tiroid hormon tedavisi gören bir gebenin tiroid hormon ihtiyacı gebelikte artabilir. Bu durumda tiroid hormon replasmanı dozu yükseltilmesi gerekir.
Hipotiroidi olarak adlandırılan tiroid hormon düşüklüğü durumunda bebeğin beyin ve sinir gelişim anormalliklerine yol açabilir. İleride çocuğun zeka gelişimi de beklenin altında kalabilir. Hipotiroidinin bebeğin gelişimi yanında anne için de çeşitli riskleri vardır. Erken haftalarda hipotiroidi sebebiyle gebelik düşükle sonuçlanabilir. Ciddi hipotiroidi genel olumsuz etkileri yanında gebelikte görülmesi durumunda annede kansızlık, kas ağrıları, kalp yetmezliği, gebelik zehirlenmesi, doğum sonrası aşırı kanama gibi hayati sorunlara yol açabilir.
Bütün bu sebeplerden dolayı tiroid hormon seviyeleri ve TSH’ın hedeflenen aralıkta olması için gebelikte yakın takibi elzemdir.