Tiroid - gebelik

Tiroid - gebelik

Gebelikte bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için tiroid hormonlarının yeterli düzeyde olması çok önemlidir. Anne karnında gelişen bebeğin tiroidi gebeliğin 12. haftası itibariyle gelişmeye başlar ancak bebeğin tiroid hormonlarının yeterli seviyeye ulaşması gebeliğin 20. Haftasını bulur. Sonuç olarak 20. haftaya kadar bebek annenin tiroid hormonlarına muhtaç durumdadır. Annenin tiroid hormonlarındaki bozukluklar bebeğin organ gelişiminin olduğu bu haftalarda geri dönüşümü olmayan gelişim kusurlarına yol açabilir.

Annede gebelikte oluşabilecek tiroid hormon bozuklukları tiroid tembelliği (Hipotiroidi) ve tiroidin fazla çalışması (Hipertiroidi) olmak üzere 2 ana grupta incelenir.

Bu makale 25 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan

Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, 24 Eylül 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 2005 yılında Ege Üniversitesi İç Hastalıkları uzmanlığını yaparak 2011 yılında Sivas Yıldızeli Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmetini yapmıştır. 2011 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’nda Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanlığına başlamış olan Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, 2014 yılında Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı ünvanı almış ve 2016 yılına kadar Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde zorunlu hizmetini yaparak tekrar Bezmialem Vakıf Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’na dönmüştür. Doç. ...

Etiketler
Tiroid bezi
Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan
Prof. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube