”fiziksel aktivite gerekli ama yapamıyorum” sizce neden?

”fiziksel aktivite gerekli ama yapamıyorum” sizce neden?

Teknolojik yaşamın, diğer bir değişle yaşamımızı kolaylaştıran teknolojik bütün girdileri( araba, asansör, bilgisayar, ev temizlik ve mutfak aletleri..gibi) bilinçli kullanamadığımız sürece “hareketsizliğe neden oldukları için genel sağlığımızı bozduklarını artık birçok bilimsel çalışma ortaya koymaktadır. İnsan bedenini kendi içinde çok uyumlu çalışan bir fabrikanın farklı dişlilerden oluşmuş bir bütün olarak görmemiz gerekir. Bu yüzden öncelikle bu fabrikanın nasıl çalıştığını kendi bedenimiz özelinde öğrenmemiz gerekmektedir.

Yıllardır danışanlarımdan edindiğim izlenim ve gözlemlerim; sağlığınıza yaptığı katkıya inansanız da egzersiz yapmayı sevmiyoruz. Sevmediğiniz içinde zamanınız hiç yok, yapmamak için bahaneleriniz çok mu çok…. Hadi gelin bu noktada birlikte dürüstçe kendimizle cesaretle yüzleşelim. Birçok makalemde değindiğim gibi “ yaşamınızda önceliklerinizi sıralarsanız nasıl zaman yaratacağınızı da planlayabilirsiniz. Yani demem o ki öncelikle “egzersiz benim için şart diyelim sonrada günlük iş planımızın bir yerine bu aktiviteyi ekleyelim Yine hızlı yemekte ve su içmemekte olduğu gibi, minimum on beş, yirmi ( 15-20)gün sabah erken saatlerde veya akşam haftada en az üç gün, en az bir saat bir egzersiz planını ısrarla uygularsanız. Bu sürenin sonunda beyninizde “egzersiz yapma isteğini uyaran reseptör oluşacağı için artık bundan sonra egzersiz yapmadan rahat edemeyeceksiniz. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri arasında her geçen gün üst sıralara tırmanana bu yararlı alışkanlığı yaşamınıza dahil etmemenizin nasıl bir haklı gerekçesi olabilir ki….Ve mümkünse kapalı spor salonları yerine açık havada (kanımızın oksijenlenmesi için) tempolu ( mağaza gezmesi değil, bir yere yetişiyormuşuz gibi bir tempodan bahsediyorum) bir yürüyüş ; size keyif, mutluluk veren hormonların salınımın artırdığı için adeta “antidepresan etki yaratarak” bedeninizin stresten arınmasını sağlayacaktır.

Fiziksel aktivite , hareket neden çok gereklidir?

Kemik yoğunluğumuzu artırmak, Kas elastikiyetini ve eklem sağlığımızı artırmak, İnsulin direncini azaltmak için, Sağlıklı kilo da olmak için, Gıdalarla aldığımız fazla enerjiyi yakmanız için, Sağlıklı bir yaşam için; fiziksel aktivite yapılması zorunlu bir iş bir uğraş olmalıdır.

Ölçülü beslenin sağlıklı yaşayın

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz

Uzm. Dyt. Ayşe CENGİZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimlerinde “gebe annenin beslenmesi ve kalsiyum metabolizmasına etkileri” konusunda master yapmış ve Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. Üniversite eğitimleri sonrasında mesleki hayatına Yedikule Ermeni Hastanesi'nde başlamış olan Uzm. Dyt. Ayşe CENGİZ, daha sonra İnternational Hospital'da  ve 1999-2009 yılları arasında Acıbadem Sağlık Grubu Etiler Polikliniği'nde klinik diyetisyeni olarak yarı zamanlı olarak hizmet vermiştir. Şu anda ise Bahçeşehir de bulunan kurucusu da olduğu Yöntem Beslenme Danışmanlığı Merkezi'nde bireysel ve kurumsal beslenme eğitim hizmetleri vererek çalışmalarına dev ...

Etiketler
Hareket neden çok gereklidir?
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube