Doktorsitesi.com

Yaşam için destek: probiyotikler

Dyt. Esra Tüfekçi
Dyt. Esra Tüfekçi
9 Ekim 2014420 görüntülenme
Randevu Al
Yaşam için destek: probiyotikler

Probiyotik kelime anlamına baktığımızda “hayat için” demektir.son zamanlarda duymaya başladığımız probiyotikler bakterilerileri içeren diyetsel destekçilerdir. Aslına bakılırsa bakteri kelimesini duyunca hepimiz bir irkiliriz hemen negatif düşünceler beynimize hücum etmeye başlar. Son zamanlarda birçok bakteri türünün insan yaşamında yararlı etkileri olduğu kanıtlanmış durumdadır. 

Yeni doğan her bebek, yaşama merhaba dediğinde sağlık barsak yapısına sahiptir. Ancak yıllar itibariyle; geçirilen enfeksiyon hastalıkları, kullanılan antibiyotikler, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol kullanımı ve stres gibi durumlar, vücudumuzdaki yararlı bakterilere zarar vererek kabızlık, ishal ve hatta kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olurlar. Barsaklarda yer alan yararlı bakteriler bağışıklı sisteminin olgunlaşması ve hastalıklara karşı direnç sağlaması açısından önemlidir.

Yani barsaklardaki yararlı bakteriler, vücuda giren ve hastalık yapıcı özelliğe sahip mikroplara ve alerjik maddelere karşı engelleyici bir görev üstlenir.

Barsaklarda yer alan kötü ve iyi bakteriler sürekli bir yarış halindedirler. Barsakların yüzeyinde yer kapabilmek için sürekli rekabet halindedirler. Hayat süresince yaşanan birçok faktör (kötü beslenme, stres, antibiyotikler gibi) yararlı olan bakterilerin sayısında azalmaya neden olurken, hastalık yapıcı etkisi olan bakterilerin sayısında artışa neden olabilirler.. Başlangıçta sadece gaz şikayeti, şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi şikayetler görülebilirken, ileri aşamalarda daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. 

Probiyotik ürünler yararlı mı? 
Probiyotikler: bağışıklık sisteminin uyarılması, barsakların enfeksiyonlara karşı korunması, savunma sisteminde görevli olan bazı maddelerin yapımının artırılmasına, iltihaplı hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
 Probiyotikler: 
•    Barsak duvarında bulunan boşluklara yerleşerek, boş bölgelere hastalık yapıcı bakterilerin yerleşmesini engellerler.
•    Asit ortam yaratarak bazı mayaların çoğalmalarını engellerler.
•    Hastalık yapan bazı bakterilerin miktarını kontrol altına alarak bu bakterilerin ürettikleri toksinlerin düzeyini azaltırlar.
•    Bazı mineraller (özellikle kalsiyum) ve vitaminlerin barsaklardan emilimini ve vücutta kullanım düzeylerini arttırırlar.
•    Depresyon ve stres üzerine etkili olan serotonin adlı maddenin salınımına yardımcı olan tiptofan adlı maddenin üretilmesine destek verirler.
•    Kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı olurlar. 

Probiyotikler bir ilaç mı ? 
Kesinlikle değillerdir. Probiyotik hiçbir ürün ilaç değildir ve ilaç niyetine kullanılabilecek özelliklere sahip değildirler. Probiyotik ürünler sadece günlük alınan besinlere ek olarak alınabilecek destekleyici diyetsel ürünlerdir. 
Sonuç olarak; probiyotik özellikte olan bakterilerin birçok yararlı özellikleri olduğu yapılan birçok çalışmada ortaya konuşmuştur. Probiyotikler, özellikle barsak sağlığının korunması ve barsak hastalıklarının önlenmesi, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından yarar sağlamaktadır. Probiyotik özellik gösteren birçok ticari ürün olmakla birlikte, yoğurdun da benzer yararları olduğunu unutmamak gerekir.

Etiketler

Probiyotik ürünler yararlı mı?Probiyotikler bir ilaç mı ?Probiyotikler neden gereklidirProbiyotik ne işe yararProbiyotiklerin faydası nedirProbiyotikler nasıl alınabilir

Yazar Hakkında

Dyt. Esra Tüfekçi

Dyt. Esra Tüfekçi

Dyt. Esra TÜFEKÇİ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 1999 yılında birincilikle mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır