Estetik ameliyatlar

Estetik ameliyatlar

               

 

                        BU KONULARLA İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULARI YANITLADI…

 

 

Estetik amaçlı yapılan girişimlerin başarısı elde edilecek sonuçların ne denli doğal görünümlü olduğu ile çok yakından ilgilidir. Asıl amaç yapılan girişim ne olursa olsun diğer insanlar tarafından algılanmamasıdır ve hiçbir zaman estetik prosedürler hafife alınmamalıdır.

 

 

Kozmetik cerrahi ancak doğru amaçlara hizmet ettiği sürece yaşamı değiştiren bir deneyim olabilir.Plastik cerrahın hastasına yapılacak girişim konusunda doğru kararı verebilmesi başarıyı getirir.Hekim ne denli donanımlı olursa olsun yapılacak girişim konusunda yanlış karar veriyor ise başarıyı yakalaması söz konusu olamaz.

 

Burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde hastayı neler bekler?

 

Burun ameliyatı hastada görselliği en çok öne çıkaran estetik ameliyatlardan biridir.

 

Ameliyattan yaklaşık üç ay sonra hasta ve yakınlarının burun ameliyatı ile ilgili girişimi unutmaları gerekir. Bu da kuşkusuz hastanın yeni burnunun yüzünün hatlarını bütünleyen çok doğal görünümlü olmasıyla olanaklıdır.Hastlarımızın en çok merak ettikleri konu ameliyattan sonra burunlarında düşme olup olmayacağıdır. Doğru tekniklerde yapılan bir ameliyattan sonra burundaki şişliklerin kaybolmasından sonra ortaya çıkabilecek burunda düşme kesinlikle söz konusu değildir. Hastalarımız burun ameliyatlarından sonra yaklaşık üç hafta sonra gözlük takabilir, üç hafta sonra havuza girebilirler. Burun ameliyatlaından sonra güneşe çıkmalarında hiçbir sakınca yoktur. Başarıyla gerçekleştirilen bir burun ameliyatından sonra solunum ile ilgili sorunlar yaşayan hastalar doğru hekime ulaşamayan kişilerdir.

 

Meme büyütme ve meme küçültme ameliyatları sonrasında iyileşme süreci nasıldır?

 

Başarılı meme büyütme operasyonlarından sonra hastalarda tanımlanamayacak ölçüde özgüven kazancı olur. Hastaların bu girişimden sonra gerçek mutluluğu yakalayabilmeleri için kullanılacak protezin seçimi, protezin kas altına mı veya meme dokusu altına mı konulacağı, protezin konulacağı yuvanın ne denli özenle hazırlandığı gibi birçok faktör önemlidir.

 

Operasyon sonrası memelerde sertleşme (kapsül) oluşmaması amacıyla alınması gereken önlemlerin yerine getirilmesi çok önemlidir. Bu tür operasyonların doğru hekimlerce yapılmasından sonra ağrı, kol hareketlerinde kısıtlılık, ve özel destekleyici sutyenlerin kullanılması kesinlikle söz konusu değildir. Meme büyütme operasyonları süt vermeyi kesinlikle engellemez. Meme küçültme ameliyatlarında ise; hastalar ameliyat sonrası %80 olasılıkla süt verebilirler. Meme küçültme ameliyatlarından sonra da kol hareketlerinde  kısıtlılık olmaz. Hastalarla yeni memenin büyüklüğü konusunda ameliyat öncesi çok dikkatli bir görüşme yapılmalıdır. Bu tür ameliyatlar hastaları büyük memelerden kaynaklanan tüm sıkıntılarından kurtaracağı gibi onlara çok önemli özgüven kazandırır.

 

Liposuctıon ameliyatlarında başarı kriterleri nelerdir?

 

Bilindiği gibi liposuctıon operasyonları zayıflamaya yönelik değildir.Yalnızca vücudu biçimlendirmek amacıyla yapılır ve vücudun belirli bölgelerinde toplanan yağ birikimlerini ortadan kaldırır. Hastalarımızın en çok merak ettiği konulardan birisi liposuctıon ameliyatlarında sonra kilo alındığında yeniden o birikimlerinin oluşup oluşmayacağıdır. Liposuctıon sırasında çok fazla miktarda yağ hücresi vücuttan uzaklaştırıldığı için söz konusu yörelerde tekrar birikme olmaz. Liposuctıon operasyonu planlayan hastaların en çok korktukları konu liposuctıon yapılan yörelerde oluşabilecek çukurlar ve tümsekliklerdir. Bu durum ancak deneyimsiz hekimlerce yapılan özensiz girişimler sonucunda ortaya çıkabilir. Doğru ellerde 3-4 mm çapındaki kanüllerle yapılan operasyonlar sonucu böylesine bir risk kesinlikle söz konusu değildir. Ayrıca bu tür operasyonlardan sonra emboli nedeniyle ölümler olabileceği konusunda çok yanlış düşünceler vardır. Aslında emboli riski yalnızca liposuctıon için değil her operasyon için söz konusudur ve pek nadir bir komplikasyondur. Liposuctıon operasyonlarında 3 ile 4 litre arasında yağ çekilmesi idealdir. Sorumsuz hekimlerce bu sınırların aşılması emboli rsikini ortaya çıkarır. Bu nedenle bu girişimin yaptırılacağı doğru hekimin seçilmesi çok önemlidir. İnce kanüllerle yapılan operasyonlar sonucunda morluk ve ağrı söz konusu değildir.

 

Botox ve dolgu maddelerinin uygulama alanları nelerdir?

 

Botox uygulaması günümüzde kırışık tedavisi olarak adlandırdığımız kozmetik amaçlı olarak; avuç içi, ayak altı, koltuk altı bölgelerinde aşırı terleme problemine somut çözüm getirmesi nedeniyle çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğru noktalara doğru dozlarda uygulandığında son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Hastalarda donuk, anlamsız yüz ifadelerine neden olmadıkları gibi çok aydınlık, genç görünümlü, kırışıklardan tümüyle arındırılmış ve hastayı çok iyi hissettiren sonuçlar elde edilir.

 

Dolgu maddeleri  burun çizgileri, ağız köşeleri, yanaklar gibi yörelere uygulandığında çok iyi sonuçlar vermektedir. Bu amaçla kullanılan birçok dolgu maddeleri vardır. Bu maddelerin kimileri sekiz ile on ay arasında kalıcı olabilen geçici dolgulardır. Ayrıca yaşam boyu etkili kalıcı dolgu maddeleri de vardır. Tabiki hastalara kendi yağ dokuları da, dolgu maddesi olarak uygulanabilir. Hangi hasta için hangi tür dolgu maddesinin kullanılması gerektiğini plastik cerrahınız belirleyecektir. Ancak bu tür uygulamaların doğal görünümün elde edilebilmesi, kalıcılık sürelerinin uzun olabilmesi için mutlaka doğru ellerde yapılması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.

 

Genelde yaptığınız ameliyatlar hakkında bilgi verebilirmisiniz?

 

Yüz,alın ve boyun germe, kaş kaldırma, göz kapakları, göz torbaları alınması, estetik amaçlı burun düzeltilmesi, meme büyütülmesi ve küçültülmesi, karın germe, liposuctıon, baldırların kalınlaştırılması gibi estetik ameliyatların yanı sıra kepçe kulak düzeltilmesi, kulak kepçesi yokluğunda kulak kepçesinin yeniden yapılması, trafik kazalarına bağlı yüz ve diğer vücut yörelerindeki izlerin giderilmesi, yüz kemik kırıklarının onarılması, vajina estetiği, penis uzatılması, ben ve cilt kanserlerinin alınması gibi operasyonlar yaptığımız girişimlerden  bazılarıdır. Ayrıca dünyada ilk kez çeşitli nedenlerle penislerini tamamen kaybetmiş hastalarda bacaktaki incik kemiği ve derisinden cinsel işlevi olan penis yapılması yöntemini gerçekleştirdim. Halen dünyada hiç penisi olmayıp penis yapılan ve bu penislerden doğan on bir çocuk vardır. Bu çocukların tümü Türkiye’dedir ve  tarafımdan yapılan penislerden doğan çocuklardır. Ayrıca kadından erkeğe cinsiyet değiştirme isteğinde bulunan hastalara da penis yapmaktayım.

 

Estetik ameliyat için yaş önemli midir? Ameliyatlar her mevsimde yapılabilir mi?

 

Bu konuda kesin kriterler yoktur. Bu durum kişiden kişiye, kalıtsal özelliklerine, yaşına, cildindeki dış faktörler nedeniyle yıpranma sürecine, cildinin yapısına ve bir dizi değişik nedenlere göre farklılıklar gösterir. Ancak kırk beş yaşlarına doğru yüzde yer çekiminin ilk etkileri görülmeye başlar. Bu yaşlarda yüzde yapılacak çene altı liposuctıon’ı , burun-dudak çizgilerine, dudak köşelerine, yanaklara uygulanacak değişik dolgu maddeleri gibi küçük girişimlerle hastalar daha genç ve daha çekici görünüme kavuşturulabilir. Ancak daha ileri yaşlarda yüz germe, boyun germe, alın germe ve göz çevresi ameliyatları ile hastalar sonsuz mutlu edilebilir. Birçok estetik ameliyatlar her mevsimde rahatlıkla yapılabilir. Burun ameliyatlarından sonra hastanın güneş görmemesi gibi bir kural yoktur. Estetik ameliyatlarda ameliyata ait izler ameliyatına göre değişik biçimlerde gizlenir. Bu nedenle güneşin olumsuz etkisi yoktur.Ancak yüze yapılacak dermabrazyon (zımpara) gibi ameliyatlar sonbahar ve kış aylarında yapılmalıdır.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Şengezer

Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, 1951 yılında Niğde’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Konya Maarif Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ve Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Ardından GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda sırasıyla Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesörlük Akademik unvanlarını almıştır. Uzun yıllar GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdürdükten sonra yaklaşık 7 yıl önce bu görevinden ayrılan Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, halen muayenehanesinde serbest hekim olarak mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, akademik kariyeri esnasında 2 yıl süreyle Amerika’da Kentucky Üniversi ...

Etiketler
Meme büyütme ameliyatları
Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube