Esd nedir?

ESD

Esd nedir?

Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklik nedeniyle kolonoskopi gerçekleştirdiğimiz hastamızda büyük bir polip tespit ettik. İleri endoskopi yöntemleriyle polibi detaylıca inceleyerek, erken evre tümöral lezyon olduğuna karar verdik.

Endoskopik submukozal diseksiyon (ESD) yöntemi kullanarak bağırsak duvarından sıyırarak tamamen çıkardık ve detaylı inceleme için patolojiye gönderdik.

Eskiden ameliyatla çıkarılan bu lezyonları artık ESD yöntemiyle, endoskopi cihazı içerisinden gönderilen özel elektrobıçaklar yardımıyla hassas bir şekilde tamamen çıkarıyoruz.

Bağırsak hareketlerinizi gözlemleyin. Değişikliklerde mutlaka doktorunuza başvurun. Ameliyata gerek kalmadan, organ kaybı olmadan tedavinin mümkün olduğunu unutmayın.

Bu makale 2 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Resul Kahraman

İç Hastalıkları ve Gastroentero-Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Resul Kahraman 1978 yılında Adana'da doğdu.   İlk ve orta öğretimini Ö.R Halıcılar İlk- Orta okulu, Lise eğitimini ise Seyhan 19 Mayıs Anadolu Lisesi’nde tamamladı.   İstanbul Üniversitesi İstanbul  Tıp Fakültesi’ni 2002 yılında bitirdi.   İstanbul Üniversitesi İstanbul  Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ihtisasını 2003- 2008 yılları arasında tamamladı.  Sağlık  Bilimleri Üniversitesi Ümraniye EAH Gastroenteroloji bölümünde 2009 -2012 yılları arasında Gastroenteroloji Uzmanlık eğitimini tamamladı.   Dr. Kahraman, 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri Clevaland Clinic Digestive Disease İnstitute’de misafir öğretim üyesi olarak bulundu.   2012-2015 yııları arasında Gastroenterolog olarak Batman Bölge Hastanesi ve Beykoz Devlet Hastanesinde görev yaptı.   2015 yılında Eğit ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
linkedin
Etiketler
esd nedir
Doç. Dr. Resul Kahraman
Doç. Dr. Resul Kahraman
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube