Doktorsitesi.com

Erteleme Davranışı ile Baş Etme

Klinik Psikolog Nurdan Bulam
Klinik Psikolog Nurdan Bulam
16 Mayıs 2023349 görüntülenme
Randevu Al
Bu makale, erteleme davranışını inceleyen yabancı kaynaklardan küçük bir çeviri derlemesidir. Erteleme davranışının, "neden yapmalıyım?" gibi soyut durumlara odaklanmaktansa "nasıl yapabilirim?" gibi somut adımlara odaklanarak bir ölçüde aşılabildiği görülmüştür.
Erteleme Davranışı ile Baş Etme
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Erteleme Davranışı ve Günlük Hayata Etkileri

İş yerinde, okulda veya günlük yaşamın rutin akışında, belirli bir zamana kadar tamamlanması gereken görevleri son ana kadar erteleyenlerden misiniz? Erteleme davranışı, bireylerin sorumluluklarını yerine getirme sürecinde sıkça karşılaştığı karmaşık bir durumdur. Bu içeriğimizde, ertelemenin temel sebeplerini ve bu alışkanlığı kırmak için uygulanabilecek bilimsel çözüm yollarını detaylıca ele alacağız.

Erteleme Davranışının Temel Türleri

Literatürde erteleme davranışı, ortaya çıkış biçimine göre üç ana başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bu kategoriler, bireyin hangi durumlarda erteleme eğilimi gösterdiğini anlamak açısından kritik öneme sahiptir:

  • Kronik Erteleme: Hemen hemen her durumda ve her görevde gösterilen genel bir tepki biçimidir.
  • Durumsal Erteleme: Sadece belirli koşullara veya spesifik durumlara özgü olarak sergilenen tutumdur.
  • Akademik Erteleme: Okul, üniversite, ödevler ve projeler gibi eğitim süreçlerini kapsayan erteleme türüdür.

Akademik Erteleme ve Türkiye'deki Bilimsel Çalışmalar

Belirli bir bitiş tarihi olan görevlerin son ana bırakılması, ilk olarak akademik ortamlarda araştırılmaya başlanmıştır. Bu nedenle literatürdeki çalışmaların büyük çoğunluğu akademik erteleme ve kişilik özellikleri üzerine yoğunlaşmıştır. Türkiye'deki çalışmalar ise daha yakın bir tarihe dayanmaktadır.

2013 yılında Bilge Uzun Özer ve Mesut Saçkes tarafından Türkçeye uyarlanan Tuckman Erteleme Skalası, bu alandaki geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının temelini oluşturmuştur. N. Kutlu Abu ve G. Saral (2016) tarafından yapılan bir başka araştırmada ise mükemmeliyetçilik, başarısızlıktan korkma ve anksiyete kavramlarının erteleme davranışı ile yüksek düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır.

Kişilik Özellikleri Ertelemeyi Nasıl Etkiler?

Choi ve Moran (2009) tarafından Kanadalı üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışma, "Beş Büyük" kişilik özelliğinin erteleme üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırma sonuçlarına göre kişilik özelliklerinin etkisi şu şekildedir:

Kişilik ÖzelliğiErteleme Davranışı Üzerindeki Etkisi
Duygusal DengeOlumlu yönde etkiler (Ertelemeyi azaltır)
DışadönüklükOlumlu yönde etkiler (Ertelemeyi azaltır)
Sorumluluk BilinciBelirgin bir ilişki saptanmamıştır

Bu veriler, psikolojide sıkça vurgulandığı üzere, tek bir davranışın tek bir sebebi veya yordayıcısı olmadığını bir kez daha kanıtlamaktadır.

Erteleme Davranışını Yenmek İçin Stratejiler: Somutlaştırma

McCrea ve arkadaşlarının (2008) yaptığı çalışma, erteleme davranışına kişilik özelliklerinden bağımsız, görevin kendisine odaklanan yeni bir bakış açısı getirmiştir. Görevin zorluğu erteleme eğilimini artırsa da, bu durumu kontrol altına almanın en etkili yolu görevi somutlaştırmaktır.

Araştırmada, bir görevi "nasıl yapılacağı" ve "hangi adımların izleneceği" şeklinde somut adımlarla tanımlayan bireylerin, göreve "neden yapılması gerektiği" gibi soyut bir açıdan yaklaşanlara göre çok daha az erteleme gösterdiği belirlenmiştir.

"Neden" Yerine "Nasıl" Sorusuna Odaklanın

Bir görevi yerine getirirken onun anlamı veya zorluğu üzerine yoğunlaşmak, bireyde bunalma hissine yol açabilir. Bunun yerine, görevi yerine getirmenin somut basamaklarını sıralamak kontrol sahibi olduğumuz hissini güçlendirir. Bu durum, zorlayıcı görevlerde bile pozitif bir bakış açısı kazanmamıza ve zamanında harekete geçmemize yardımcı olur.

Sonuç olarak, erteleme sorunuyla başa çıkmak için soyut düşünce kalıplarından sıyrılıp somut düşünme şekli kazanmak etkili bir egzersizdir. Sürecin zorluğuna odaklanmak yerine, atılması gereken somut adımları belirlemek başarıya giden yolu açacaktır.


KAYNAKÇA

  • ABU, N. K., & SARAL, D. G. (2016). The reasons of academic procrastination tendencies of education faculty students. The Online Journal of New Horizons in Education-January, 6(1).
  • Choi, J. N., & Moran, S. V. (2009). Why not procrastinate? Development and validation of a new active procrastination scale. The Journal of social psychology, 149(2), 195-212.
  • McCrea, S. M., Liberman, N., Trope, Y., & Sherman, S. J. (2008). Construal level and procrastination. Psychological science, 19(12), 1308-1314.
  • Özer, B. U., Saçkes, M., & Tuckman, B. W. (2013). Psychometric properties of the Tuckman Procrastination Scale in a Turkish sample. Psychological reports, 113(3), 874-884.

Etiketler

Sorumlulukları ertelemeerteleme davranışı

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Nurdan Bulam

Klinik Psikolog Nurdan Bulam

1993 Giresun doğumluyum. İlk okul, orta okul ve lise eğitimimi Giresun’da tamamladıktan sonra lisans eğitimime 2012-2016 yılları arasında İzmir Üniversitesinde devam ettim. Lisans eğitimi boyunca Özel Giresun Ada Hastanesinde ve İzmir'deki özel kolejlerde uygulamalı staj yama imkanı buldum. 2016 yılında Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji dalında, Klinik Psikoloji Tezli yüksek lisans programına kabul edildim. Yüksek Lisans programı dahilinde Özel Fransız Lape Hastanesinde yaptığım stajda, madde bağımlılığı ve manik depresif bozukluk başta olmak üzere çalıştığım alanlarda birçok farklı terapi türünün uygulanışını gözlemleme şansım bulundu. “Kadınlardaki Benlik Saygısı ve Depresyonun Eğitim Düzeyi ile İlişkisi” isimli tezimi 2019 yılında teslim ederek mezun olduğum yüksek lisans programının son 1 senesinde, Giresun Özel Alkış Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde kurum psikoloğu olarak çalışmaya başladım. 2018-2020 yılları arasında çalıştığım bu kurumda özellikle otizmli çocuklar ve aileleriyle yapılan görüşmeler ile ilgili oldukça deneyim kazandım. 2020 yılında, pandemi esnasında işten ayrılarak İzmir’e taşındım ve görüşmelerime bir süre online olarak devam ettim. Bu sürede Bilişsel Davranışçı Eğitim, Çocuklarla Görüme Teknikleri, Çözüm Odaklı Terapi, Çocuk Testleri vb. Gibi alanlarda eğitimlerimi tamamladım. 2021 yılında ANTİzmir Eğitim Enstitüsünde 6 ay boyunca disleksili çocuklarla ve aileleriyle iş birliği içerisinde çalışmamı ilerletme imkanı buldum. 2022 Mart ayında yetişkinlerle ilgili terapi becerilerimi de geliştirebilmek adına yetişkin terapileri verebileceğim bir kurumda başladım. 2023 Mart ayına geldiğimde, deneyimlerimin ve bilgi birikimim sonucunda Giresun Gazi Caddesinde hem çocuklarla hem de yetişkinlerle çalıştığım bir ofisin açılışını verdim. Çocuklarda oyun terapisi, bilişsel davranışçı terapi ve kısa süreli çözüm odaklı terapinin çalışabildiği her alanı çalışabilmekteyim. Aynı şey yetişkinlerde Bilişsel Davranışçı Terapinin çalışma alanları ile geçerli. Bütün bunların yanında Özel Eğitim geçmişim dolayısıyla ofisimde 0-5 yaş arası gelişim geriliği, otizm spektrumlu çocukları ve yaş sınırı olmaksızın disleksili çocukları da kabul etmekteyim.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.