Erken sünnet enfeksiyonu önler

Erken sünnet enfeksiyonu önler

Çok sık olarak kullanılan havuzlarda insanların floralarındaki bakteriler ile idrar ve genital akıntılara bulaşmış tüm mikroplar havuz suyuna geçmektedir. İyi dezenfeksiyon sağlanmaz ve havuz kurallarına uyulmadan havuzlar kullanılırsa havuza giren çocuklara enfeksiyon bulaşma kaçınılmaz olmaktadır. Bu enfeksiyonların başında da idrar yolu enfeksiyonu ve sünnet derisi iltihaplanması gelmektedir. Çocuklar havuz sonrası pipide ağrı, şişlik kızarıklık olup idrar yaparken zorlanma ve yanma meydana gelmektedir.

ERKEN YAŞTA SÜNNETTE FAYDA VAR

Sünnet olmamış çocuklarda sünnet derisinin altında smegma denilen bir yapı olup enfeksiyon için çok güzel bir ortam oluşturmaktadır. Bu nedenle de havuzda bu ortam daha fazla nemlenerek ve mikroplarla etkileşime girerek çocukta sünnet derisi iltihabı oluşturmaktadır. Enfeksiyondan korunmak için havuzun temizliği çok iyi yapılmasıyla birlikte ıslak mayoyla oturulmaması ,havuz sonrası genital bölgenin iyi kurulanması ve bol sıvı alımı sağlanarak idrarın akışkanlığının sağlanması gerekmektedir. Ancak bu önlemlere rağmen sünnet olmamış çocuklarda sünnet derisi iltihabı ne yazık ki görülmektedir.

Sünnetin erken yaşta yapılmasında enfeksiyon önleme açısından her zaman fayda vardır. Sünnet olmamış bir çocukta sünnet derisi iltihabı gerçekleşmiş ise mutlaka tedavi sonrası en kısa sürede sünnet yaptırılmalıdır. Enfeksiyon sonrası sünnet derisinde belirgin yapışıklıklar olup buda idrar yapmakta zorlanma meydana getirmektedir. Ayrıca ikinci enfeksiyon gelişme riski de daha yüksektir. Bu nedenle sünnet derisi iltihabı geçiren çocuklar en kısa sürede bu konuda uzman bir doktor tarafından sünnet yapılması gerekmektedir.

Bu makale 25 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör

Yard. Doç. Dr Ahmet Güngör, 05 Nisan 1981 tarihinde doğmuştur .Lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra, ,İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak 2005 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Cerrahisi Ana bilim dalında tamamlayarak 2012 yılında Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmalık eğitimlerinin ardından, 2012-2014 yılları arasında Şırnak Devlet Hastanesi'nde, 2014-2018 yılları arasında Elazığ Medical Park Hastanesi'nde görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına Özel Aktif Hastanesi, Özel Hürrem Sultan Hastanesi ve Özel Uzmanlar Yalova Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sünnet derisi
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör
İstanbul - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube