Sünnet sonrası yapılması gerekenler

Sünnet sonrası  yapılması gerekenler

1. Sünnet sırasında yapılan lokal anestezinin etkisi 2-3 saat içerisinde kaybolacağından evde ağrı başlayabilir ortalama 4-6 saat ara ile ağrı kesici şuruptan veya fitilden önerilen dozda verebilirsiniz. Dolven, İbufen tarzı NSAİ olan ağrı kesiciler yasak olup kullanmayınız.

2. Penis çevresindeki pansuman ve sargıların 24 saat orada durmasında yarar var, fakat küçük bebeklerde pipi küçük olduğundan erken sıyrılabilir, veya idrar ile çok ıslanırsa erken çıkabilir, kesinlikle telaşlanmayın ıslak sargıları açıp atabilir ve büyüklerde sünnet kilodu giydirilerek ve küçüklerde kağıt pet bardağın alt kısmının kesilip üst kısmın ters çevrilerek pipinin korunmasıyla bezini bağlayabilirsiniz.24 saat sonra sargılar çıkmaz ise reçetede olan serum ile pansuman bolca ıslatılarak açılması gerekir. Küçük çocuklarda eğer sargılar kaka ile bulaşırsa serum ile hemen ıslatılıp çıkartmak gerekir ve sonrasında krem sürmeye başlanır. Krem sürülürken özellikle gömük pipilerde deri hafif geriye çekilerek sürülmesi önerilir.

3. Bebekler için söz konusu değilse de büyük çocukların ilk 24-48 saat mutlaka istirahat etmeleri gerekmektedir, yoksa ufak kan sızıntıları olur sizi telaşlandırır ve penis daha fazla şişer.

4. Sünnet sonrası ve sargı açılırken kılcal damarlardan az sızıntı olabilir çocuğun bezi veya külodu hafif kan olabilir normaldir telaşlanmayın, üzerine bir gazlı bez örtüp külotunu giydirip yatırın kan kendiliğinden pıhtılaşacaktır, herhangi bir pansumana gerek yoktur.

5. Her sünnet sonrası penis biraz şiş gözükecektir normaldir, özellikle penisin tam altı yerçekimine bağlı olarak daha da şiş bombe olacaktır meraklanmayın. Penis altından sarı su sızarsa bu enfeksiyon değil sürülen pomadlar ve derinin altından sızan seröz sıvı denen normal sıvıdır önemsemeyin.

6. Özellikle sünnet öncesi sünnet derisinin geriye sıyrılmadığı, ucunun dar ve yapışık olduğu sünnetlerde penis başı kıpkırmızı yara gibi olacaktır, normaldir zamanla renk değişecektir. Özellikle bu yapışık sünnet sonrası pipinin dikiş hattının geriye doğru günde bir defa sıyrılması olası yapışıklıkları önleyecektir.

7. Sünnetten 4 ( dört) gün sonra mutlaka banyo yaptırınız. Eğer penis başında veya dikiş hattında kabuklanma varsa banyodan 30 dakika önce bolca terramisin göz pomadı veya fucidin pomadı sürün yumuşadıktan sonra banyo yaptırın kabuklar düşecektir. (göz pomadı kolay erir ve kabuğu yumuşatır).Operasyondan 3 gün sonra kontrol önerilmektedir.

8. Dikişler yara iyileştikten sonra kendiliğinden düşmeye başlayacak 3-4 banyodan sonra tamamen dökülecektir.

9. Tüm bunlara rağmen yine de kafanıza takılan soru olursa hastanemizi arayabilirsiniz.

Yrd.Doç. Dr.Ahmet GÜNGÖR

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Bu makale 31 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör

Yard. Doç. Dr Ahmet Güngör, 05 Nisan 1981 tarihinde doğmuştur .Lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra, ,İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak 2005 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Cerrahisi Ana bilim dalında tamamlayarak 2012 yılında Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmalık eğitimlerinin ardından, 2012-2014 yılları arasında Şırnak Devlet Hastanesi'nde, 2014-2018 yılları arasında Elazığ Medical Park Hastanesi'nde görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına Özel Aktif Hastanesi, Özel Hürrem Sultan Hastanesi ve Özel Uzmanlar Yalova Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sünnet derisi
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör
İstanbul - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube