Sünnet çocukluk çağında en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Sünnetin faydası ve zararları konsunda dünya üzerinde yapılmış binlerce çalışma bulunmakta olup konu tam olarak hala daha netleşmemştir. Sünnet destekleyen tarafın çalışmalarında sünnetin üriner enfeksiyondan , penil kanserden, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma ve daha bir çok faydasını ön plana çıkartmakla birlikte sünnet karşıtları sünnetin yarattığı olumsuz etkilerden özelliklede cinsel işlev bozukluğu yaptığına dair çalışmalar öne sürmüşlerdir. Sünnet karşıtı yayınlarda sünnet derisinin yapısı hakkında bilgi verilmekte olup sünnet ile birlikte sinirsel kayıp oluştuğu ve mukoza salgıları kaybolduğu ve buda cinsel işlev bozukluğu yarattığı öne sürülmektedir. Bazı çalışmalarda ise sünnetin cinsel hazzı azaltarak sekonder etki ile prematür ejakülasyonu (erken boşalma) önlediğini savunmuşlardır. Sünnet ile sünnetsizler arasında cinsel hayat açısından hiçbir farkın olmadığını cinsel haz olayının parametrelerinin farklı olduğunu tartışmanın sadece spekülatif olduğunu söyleyen bir kesimde dünya üzerinde bulunmaktadır. Çocuk Cerrahı olmam ve en sık yaptığım ameliyat hakkında bu kadar farklı görüşlerin olması nedeniyle çok fazla literatür okuyarak karşıt görüşlerin fikirlerini harmanlarsak şu sonuca varılmaktadır. Sünnet pipi başını örten sünnet derisi dediğimiz kısmın çıkartılma işlemi olarak tanımlanır.
Embriyolojik olarak sünnet derisi penis başı altındaki oluktan yukarı doğru penis başını örten mukoza ve deri olarak iki tabakadan oluşan fazla kısım olarak adlandırılır. Sünnet deki primer amac fazla olan bu deriyi mukoza fazlalığı ile birlikte çıkartıp yeterli miktarda kalan mukoza ile penis gövdesini örten asıl deri kısmının dikilmesi işlemi olarak uygulanmalıdır.Yani sünnet sonrası ereksiyon esnasında yeterli miktarda deri ve mukoza olmak zorundadır. Sünnet doğru yapıldığı taktirde mevcut yapı korunmuş olup ereksiyon esnasındada fazlalık olarak düşünülen yapının çıkartılması işlemi olması nedeniyle cinsel işlev bozukluğu yapmayıp sanılanın aksine fark yaratmamaktadır. Mukozanın bırakılması sünnet sonrasında ciddi ödem oluşması nedeniyle bazen fazla çıkartılmaktadır ancak mukozanın salgıları olduğu histolojik olarak kanıtlandığı için doğasına uygun olarak bırakılmasında kanaatimce fayda vardır. Özellikle gömük pipilerde deri kat kat olup aileler bu konuda endişelenmektedir.Ancak penis bir akordiyon gibi düşünülürse bu görüntü normal olarak karşılanması gerekmektedir. Sünnet pipi anatomisine hakim ve pipi hastalıklarının ameliyatlarını yapan uzman hekimler tarafından (pipi boyutu ve sünnet derisi hesaplama) iyi yapıldığı taktirde herhangi bir zararı olmayan bilakis çok fazla yararı olan bir cerrahi işlemdir.
Yukardada saydığım bu faydalar bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Asıl amaç eskilerin dediği gibi azıcık ucundan olup sadece fazla olan derinin çıkartılma işlemidir. Eğer bu amacın dışında özelliklede kozmetik kaygıların ön planda tutulduğu gömük penisdeki sünnet vakalarında derinin gereksiz yere fazla çıkartılması cinsel işlevlerle ilgili problemlerin oluşmasına zemin hazırlar. Uygunsuz koşullarda ve ehil olmayan kişiler tarafından sadece deri kısmının alınması gibi basit bir düşünceyle yaklaşım olursa komplikasyon kaçınılmaz olur ve işte o zaman farklı amaçlar da güdülerek kozmetik kaygının ön plana çıkması ve sonrasında oluşabilecek şişlik morluk kaygısı ile birlikte hatalar peş peşe gelmektedir. Sünnet bir cerrahi işlem olduğu ve ameliyathane ortamında çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi gibi konusunda uzman hekimler tarafından yapılması gerektiği asla ve asla unutulmamalıdır.
Sünnetin cinsel yaşama etkisi
