Erkekte doğum kontrol yöntemleri

Erkekte doğum kontrol yöntemleri

Geri Çekme (koitus interruptus):

Cinsel ilişki esnasında meninin vajina dışına boşaltılması şeklindedir. Boşalma zamanlamasının uygun şekilde yapılamaması veya ikinci kez ilişkiye girilmesi halinde yöntem başarısız olur. Eşlerde cinsel doyumun azalmasına neden olabilir.

Kondom (kaput, prezervatif):

Etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Cinsel ilişki sırasında vajinaya girmeden önce ereksiyon halindeki penis üzerine kılıf şeklinde geçirilir. Spermleri içinde toplayarak vaginaya girişini engeller. Kondom delik olması, son kullanma tarihinin geçmesi, latekse veya kondomda kayganlaştırıcı veya spermleri etkisizleştirme amacıyla kullanılan maddelere karşı allerjinin varlığı halinde kullanılmamalıdır. Kolay bulunma, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma gibi avantajlara da sahiptir.

Vazektomi 

Erkeklerde uygulanan en etkili, güvenilir ve kalıcı doğum kontrol yöntemidir.

Vazektomide testislerden çıkan sperm kanallarının bağlanmasıyla spermlerin dışarıya çıkışı  engellenir.Vazektomi işlemi günlük cerrahi işlemdir. Lokal anestezi ile uygulanır. Vazektomi sonrası koruma işlem yapıldıktan üç ay sonra başlar. 

Bağlama gününden önce üretilerek kanallarda ilerleyen spermler üç ay içinde sıfırlanır. 

Üç ay sonra veya en az 20 ejakülasyondan sonra yapılacak semen analizinde hiç sperm görülmezse vazektomi işlemi  başarılıdır. Üç ay sonra mutlaka meni tahlili (spermiogram) yapılarak kontrol edilmelidir.

Vazektomilerden sonra %2 oranında işlemin yapıldığı bölgede kan toplanması, enfeksiyon veya kanallardan dokuya dökülen spermlere allerjik reaksiyon sonucu hücre toplanması görülebilir. Uzun sürede testislerde basınç artışına bağlı oluşan ağrı binde bir oranında görülebilir.Vazektomi işleminin cinsel güç, 
sertleşme, cinsel ilişkiye etkisi olmamaktadır. 

Vazektomi uygulanabilmesi için her iki eşinde onayı bulunmalıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertürk Ergin

Op. Dr. Ertürk ERGİN, lise öğrenimini Konya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini de başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise  Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Aynı süre zarfında Chicago Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi Üroloji Kliniği'nde de bulunmuş olup Üroloji Klinik şefi Prof. Dr. Robert C Flanigan ile Ürolojik Onkoloji ve Ass. Prof. Dr. John P Mulhall ile Androloji, İnfertilitede Mikrocerrahi Teknikler alanlarında klinik çalışmalar yapmıştır. Dr. John P Mulhall ile birlikte genç erkeklerde venöz erektil disfonksiyon için 'crural ligasyon' cerrahisinde yeni bir tekniğin tanımlandığı özgün bir çalışması da bulunan Op. Dr. Ertürk ERGİN, bir süre Adana Devlet Hastanesi Üroloji Kliniğinde ve EE Üroloji Tanı ve ...

Etiketler
Vazektomi nasıl uygulanır
Op. Dr. Ertürk Ergin
Op. Dr. Ertürk Ergin
Adana - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube