NE ZAMAN SÜNNET YAPILMALI?

Op. Dr. Mehmet Remzi Erdem
Op. Dr. Mehmet Remzi Erdem
15 Kasım 2018111 görüntülenme
Randevu Al
NE ZAMAN SÜNNET YAPILMALI?

NE ZAMAN SÜNNET YAPMALI?

Sünnet, penis ucunu saran sünnet derisinin cerrahi bir müdahale ile çıkarılmasıdır. Bu işlem her yaş grubunda yapılabildiği gibi özellikle çocukların cinsel kimliklerini kazandıkları 3-6 yaş aralığında, lokal anestezi altında yapılması önerilmemektedir. Fakat bu yaş grubunda yapılmasının olumsuz bir etkisinin olmadığı belirten yayınlar da mevcuttur. Bu yüzden kesinlikle bu yaş grubunda yapılmaz demek doğru olmaz fakat bu aralıkta yaptırmak istiyorsak, genel anestezi tercih edilmelidir. Her yaş grubunda, bu cerrahi etkinin oluşturabileceği olumsuz tesiri en aza indirebilmek için uygun anestezi yöntemi dikkatli seçilmelidir. Daha ileri yaşlarda çocuklarla yapılacak işlemi anlatarak onların da rızası alınarak lokal anestezi ile işlem güvenle gerçekleştirilebileceği gibi, 6 aydan daha küçük bebeklerde de yine lokal anestezi tercih edilebilir. 

Sünnet bir yaş altı çocuklarda yapıldığında idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltır. Bazı çalışmalar erken dönem sünnetin penis kanserine karşı koruyucu olduğunu bildirilmiş fakat koruyuculuğunun olmadığını belirten yayınlar da mevcuttur. Ayrıca sünnet cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskini de azaltmaktadır. 

Tecrübeli ellerde güvenle yapılacak olan sünnet sonrası genel temizlik kurallarına riayet etmek yeterlidir. Bezli olanlar bebeklerde bezin daha sık değiştirilmesi, ileri yaş çocuklarda sünnet yerinin kıyafetle temasını önleyen sünnet kilodu kullanılması faydalı olacaktır. Özel bir pansuma ihtiyaç yoktur. 

Sağlıklı günler dilerim...

Op. Dr. M. Remzi Erdem

Etiketler

Yenidoğan sünnetSünnetLokal anesteziGenel anestezi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehmet Remzi Erdem

Op. Dr. Mehmet Remzi Erdem

Op. Dr.. Mehmet Remzi Erdem 1981 yılında Malatya'da doğmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır