Ergenler ne hisseder? nasıl davranılmasını ister?

Ergenler genel olarak duygularında istikrarsızlık olduğu görülür. Bir gün önce çok mutlu ve enerjik olan ergen ertesi gün kabuğuna çekilmiş ve bitkin olabilir. Duygular anlık olarak bile değişkenlik arz edebilir. Bu nedenle ebeveynin bunu kabul etmesi ve her defasında “Daha dün iyiydin, şimdi ne oldu?” türünde sorgulamalara ve baskıcı yaklaşımlara girmemesi gerekir.

Ergenler ne hisseder? nasıl davranılmasını ister?

•             Ergenler genel olarak duygularında istikrarsızlık olduğu görülür. Bir gün önce çok mutlu ve enerjik olan ergen ertesi gün kabuğuna çekilmiş ve bitkin olabilir. Duygular anlık olarak bile değişkenlik arz edebilir. Bu nedenle ebeveynin bunu kabul etmesi ve her defasında “Daha dün iyiydin, şimdi ne oldu?” türünde sorgulamalara ve baskıcı yaklaşımlara girmemesi gerekir. 

•             Bu dönemde ergen duygularını çok dolu ve coşkulu yaşar. Gerek ses tonu ve vurgulamaları ve gerekse mimikleri önceki döneme göre duygularını daha fazla ifade ediyor niteliktedir. 

 •            Diğer dönemlere göre daha yoğun hayal kurar ve gerçekten zaman zaman uzaklaşır. Bu hayaller gelecek planlarını kapsayabileceği gibi genellikle karşı cinsle ilgili hayaller olabilmektedir. 

 •            Ergen zaman zaman yalnız kalma isteği içinde olabilir. Odasına çekilen ve yalnız kalmak istediğini söyleyen bir ergenin ciddi bir sorunu olduğu düşünülüp kaygılanılmamalıdır. Ergen kendisi ile baş başa kalıp yaşadıklarının muhasebesini yapma ihtiyacı hissedebilir. 

•             Bu dönemde arkadaş çok önemli bir noktadadır. Bu nedenle arkadaş seçimi konusunda ergenin dikkatli olması ve ailenin hassas davranması gerekir. 

•             Bu dönemde ergenin fark edilme ve takdir edilme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını aile içinde gideremeyen ergen, farklı arkadaş gruplarında bu ihtiyacını giderebilir. 

Peki  Aileye Düşen Görevler Nelerdir?

   Ergen her şeyden önce anlaşılma ve değer görme duygusunu yaşamalıdır. Bu nedenle ebeveynin bu duyguları yaşatma adına söz ve davranışları konusunda hassas olması gerekir. Aksi takdirde ergen bu duygularını tatmin adına farklı çevrelere ihtiyaç duyacaktır !!!! 

Ergenle fikir alışverişleri yapılmalı; ergen, aile konuları dışında tutulmamalıdır. Çeşitli sorun ve konularda ergen objektif bir biçimde saygıyla dinlenmeli ve ortak paydalar bulunmaya çalışılmalıdır !

Nasihatler genellikle işe yaramaz, sadece ergenin o an ebeveyni dinlemesini sağlar, uzun vadede çözüm değildir. !!!!!

Ergenin arkadaşları eleştirilmemeli, ebeveyn bu konuda ergenin arkadaşlarını tanıma yoluna gitmeli ve bunu çocuğuna hissettirmelidir. Akabinde şayet hoş olmayan bir durum varsa bu, ergenle paylaşılabilir. Sevgi eksik edilmemelidir. Evdeki genel ortamın gergin olmamasına dikkat edilmelidir. Ergenlik dönemi çatışmalı ve gergin geçiyorsa bir uzmandan destek alınmalıdır. !!!!!!!!

Bu makale 17 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Mehmet Keskinbıçak

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Keskinbıçak Yetişkin, ergen ve çiftlerle bireysel terapi süreçleri yürütüyorum. Terapi sürecinde güvene dayalı, bilimsel temelli ve danışan merkezli bir yaklaşımı esas alıyorum. Her bireyin yaşadığı sorunu kendi özgün bağlamında anlamaya ve bu bağlamda etkili, sürdürülebilir çözümler üretmeye çalışıyorum. Uzmanlık alanlarım arasında duygu durum bozuklukları, panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), ilişki problemleri, çift terapisi, cinsel terapi, klinik düzeyde kişilik bozuklukları, travma sonrası stres tepkileri ve ergenlik dönemi uyum sorunları yer almaktadır. Ayrıca özel eğitim merkezinde özel gereksinimli çocuklarla çalışmakta ve yapılandırılmış psikolojik test uygulamaları gerçekleştirmekteyim.  Çalışma Alanlarım: Depresyon ve duygu durum bozuklukları Panik atak ve a ...

Etiketler
Ergenlik dönemi
Uzm. Kl. Psk. Mehmet Keskinbıçak
Uzm. Kl. Psk. Mehmet Keskinbıçak
Şanlıurfa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube