Endometriyozis ve karın zarı kaynaklı infertilite

Endometriyozis ve karın zarı kaynaklı infertilite

Periton, karın içindeki organları ve karın duvarını incecik bir zar tarzında örten dokudur. Bu dokuda oluşan hasarlar (operasyon sonrası, travma vb.), geçirilen iç organ enfeksiyonları ve endometriyozis, yapışıklıklara (adezyonlara) neden olabilir. Yapışıklıklar da yumurtaların kanallara ulaşmasını ya da kanal içinden rahime doğru ilerlemesini engelleyebilir. Bu konunun değerlendirilmesi ve tedavisinde laparoskopik girişimler kullanılır.

Üreme çağındaki kadınlarda oldukça sık karşılaşılan endometriyozis rahim içini döşeyen dokunun (endometriyum) başka bir bölgede (ör. yumurtalıklar, karın içi vb.) bulunması halidir. Adet kanaması sırasında bu dokudan da kanama olduğundan şiddetli ağrı oluşabilir. Ayrıca bu kanamanın verdiği hasara bağlı olarak  cinsel temas sırasında ve değişik zamanlarda kasık ağrısı gelişebilir. Bu hastalık yumurtalıklarda koyu kahverengi renkli ve çikolata kisti olarak bilinen kist oluşumlarına da yol açmaktadır.

Bu kistler laparoskopik cerrahi ile çıkarılabildikleri gibi hasarlı dokuları ve endometriyozis odaklarını  yakmak (koter, lazer) mümkün olabilmektedir. Daha hafif durumlarda ilaç tedavisiyle de sonuç alınabilmektedir. Bu tedavi yöntemleriyle hastalığın gelişimi durdurulabilmekte veya  geriletilebilmekte ise de  gebelik oluşmayabilir. Bu durumda çocuk sahibi olabilme şansı tüp bebek yöntemi ile yakalanabilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kubilay Vicdan

1988 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1988-1993 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde asistanlık eğitimini tamamladıktan sonra 1993-1996 tarihleri arasında aynı hastanede Yüksek Riskli Gebelikler Ünitesinde uzman doktor ve başasistan olarak çalıştı. 1996-2002 tarihleri arasında Ankara Sevgi Hastanesi, City Hospital, İstanbul Alman Hastanesi ve Ankara Bayındır Hastanesi IVF ünitelerinde uzman doktor olarak görev yaptı. 2002 yılından itibaren kurucusu olduğu Özel Ankara Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezinde ÜYTE sorumlusu ve 2009 yılında ÜYTE  Eğitim Merkezi olan aynı merkezin ÜYTE Eğitim Sorumlusu olarak görev yaptı. 2001 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent, 2019 yılında Profesör olan Dr. Vicdan,2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji AB ...

Etiketler
Endometriyozis ve karın zarı kaynaklı infertilite
Prof. Dr. Kubilay Vicdan
Prof. Dr. Kubilay Vicdan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube