Yumurtlamanın olmamasına bağlı infertilite nedir?

Yumurtlamanın olmamasına bağlı infertilite nedir?

Kadının adet düzeni, yumurtlama hakında önemli ip uçları içerir. Düzensiz ya da anormal yumurtlama tüm infertil kadınların % 25'inde saptanır. Bazal vücut ısısı takibi, yumurtlamanın olup olmadığının saptanması için basit ve ucuz bir yöntemdir. Yumurtlama sonrasında salgılanan progesteron hormonu rahim içini, adetten 12 – 16 gün öncesinde döllenmiş yumurtanın tutunmasına hazır hale getirir.

Bazal vücut ısısı için kadın her gün uyandıktan sonra yataktan kalkmadan, ağızdan vücut ısısını ölçerek, adet gününe göre kaydeder. Normalde yumurtlama sonrasında salgılanan progesteron hormonuna bağlı olarak adet döneminin ortasına rastlayan bir dönemde vücut ısısı yaklaşık 1 derece yükselir. Ancak yumurtlama olmazsa ısı değişimi olmaz. Bu takip, soğuk algınlığı gibi vücut ısısını etkileyen birçok faktörden etkilenebileceğinden kesinlik taşımaz.

Doktorunuz yumurtlamanın takibi için sizden, yumurtlamayı uyaran ve salgılandıktan sonra idrarla atılan ‘luteinize edici hormonu' (LH) saptayan özel idrar çubuklarını kullanmanızı isteyebilir.

Beklenen adetten 1-3 gün önce rahim iç yüzünden alınan (endometrial) biyopsiler yumurtlamanın olup olmadığı konusunda yardımcıdır. Biyopsi işlemleri ile progesteron hormonunun yeterli salgılanıp salgılanmadığı da değerlendirilebilir. Ancak günümüzde yerini yumurtlamanın varlığını gösteren progesteron hormonu düzeyinin kanda ölçümü almıştır.

Ultrasonografik takipler ve 28 günde bir adet gören kadınlarda 19 – 24. günler arasında yapılan kanda progesteron hormon düzeylerinin ölçülmesi, yumurtlamanın varlığını teyit etmeye yardımcı olur.

Yumurtlama ilaçları ile kadınların yaklaşık % 80'ninde yumurtlama sağlanabilir. Başka bir neden yok ise ilk altı yumurtlama tedavisi döneminde çiftlerin yarısından fazlası gebe kalabilir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kubilay Vicdan

1988 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1988-1993 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde asistanlık eğitimini tamamladıktan sonra 1993-1996 tarihleri arasında aynı hastanede Yüksek Riskli Gebelikler Ünitesinde uzman doktor ve başasistan olarak çalıştı. 1996-2002 tarihleri arasında Ankara Sevgi Hastanesi, City Hospital, İstanbul Alman Hastanesi ve Ankara Bayındır Hastanesi IVF ünitelerinde uzman doktor olarak görev yaptı. 2002 yılından itibaren kurucusu olduğu Özel Ankara Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezinde ÜYTE sorumlusu ve 2009 yılında ÜYTE  Eğitim Merkezi olan aynı merkezin ÜYTE Eğitim Sorumlusu olarak görev yaptı. 2001 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent, 2019 yılında Profesör olan Dr. Vicdan,2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji AB ...

Etiketler
Yumurtlamanın olmamasına bağlı infertilite nedir
Prof. Dr. Kubilay Vicdan
Prof. Dr. Kubilay Vicdan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube