Endometriozis (çikolata kisti) beslenme tedavisi

Endometriozis (çikolata kisti) beslenme tedavisi

Endometriozis, rahim içini döşeyen endometrium tabakasının rahmin dışındaki başka bir bölgede büyümesi sonucu gelişen ve sıklıkla sancılı adet görme(dismenore) ile seyreden bir hastalıktır. Doğurganlığın azalmasına sebebiyet verebilir. Genelde 20'li yaşların sonları ve 30'lu yaşların başındaki kadınlara teşhis konur. Erken menarş, geç menopoz, uzayan adet dönemleri hastağın oluşmasında risk faktörü olabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra düzenli egzersiz yapıyor olmak ağrıların azalmasında etkili olmaktadır.

Peki beslenme nasıl olmalı?

Hasta B12, çinko ve folik asit yetersizliği açısından değerlendirilmelidir. Genellikle tam tahıl, sebze, meyve ve kurubaklagillerden yetersiz beslenen bireylerde bu vitamin ve minerallerin eksikliği görülmektedir.

Kolesterol tüketimini azaltın!

Süt ve süt ürünlerini yağsız tercih edin. Kırmızı eti haftada 100gram olacak şekilde kısıtlayın. Omega 3'ten zengin balığı haftada 1 kez 200gram olacak şekilde tüketmeye çalışın.

Posayı arttırın!

Posa kaynaklarımız sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllardır. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek; beyaz pirinç ve makarna yerine bulgur ve tam tahıllı makarnayı beslenmenize dahil etmelisiniz. Haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketmelisiniz. Sarımsak, soğan, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar gibi sebzeler n-asetil sistein içeriği ile hastalığın seyrini hafifletmede etkilidir. Günde 2 porsiyondan fazla meyve tüketimi endometriosiz riskini azaltır. Ağırlıklı olarak armut, şeftali, erik, kırmızı/siyah üzüm, kiraz, elma, dutgiller (ahududu, karadut, böğürtlen,çilek) ve nar tüketimi önerilir. 

Sağlıklı yağlarla beslenin!

Günde 1-2 porsiyon kuruyemiş ve yağlı tohumların tüketimi önerilir. 1 porsiyon = 2 bütün ceviz, 1 yemek kaşığı keten tohumu/chia tohumu, 1/4 avokado, 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi. 

Alkol ve kafeini sınırlandırın!

Dünya Sağlık Örgütü günlük kafein alımının 400mg'ı aşmaması gerektiğini bildirmektedir. Bu da günlük 4-5 fincan çay/kahveye denk gelir. Bu miktarın aşılmaması önemlidir. Diğer kafein kaynaklarına enerji içecekleri, bitter çikolata ve yeşil çay da örnek verilebilir. Alkol tüketiliyorsa kadınlar için günde 15g (genelde 1 bardak içki) aşmaması gerekir. 

Bu makale 23 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hande Uçak

Diyetsiyan Hande Uçak Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2020 yılında Şeref Öğrencisi olarak mezun olmuştur. 2018 yılında Fransa UniLasalle Polytechnique Instıtute Nutrition programında Erasmus yapmıştır. Lisans seminerini "Sporcularda Ketojenik Diyet" alanında tamamlamıştır. Aynı dönemde Hacettepe Üniversitesi Dans Sporları Topluluğu'nun latin dans eğitmenliği ve yönetim kurulu üyesi görevlerini yerine getirmiştir. Avrupa Diyetetik Öğrencileri Topluluğu (EFAD-ENDietS) üyesidir. Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek adına ulusal ve uluslararası seminerlere katılmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Metabolizma ABD Sporcu Beslenmesi derslerine gönüllü olarak katılmıştır. Sporcu beslenmesi, gebelik döneminde ve hastalıklarda beslenme tedavisi üzerine çalışmalarını Aktif Hayat ...

Etiketler
Çikolata kisti
Dyt. Hande Uçak
Dyt. Hande Uçak
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube